Logo GadgetGear.nl
Sennheiser SoundProtex verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sennheiser SoundProtex gehoorbescherming

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sennheiser SoundProtex met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goed alternatief voor bestaande gehoorbescherming
  • Goed uitgedacht festivalfilter

THE BAD

  • Erg onhandige etui
  • Filters wisselen is soms lastig

Sennheiser produceert normaal gadgets die geluid produceren. Met de komst van de Sennheiser SoundProtex is het net even andersom. Deze oordopjes zijn er juist om het geluid dat jouw oren in dendert te verminderen. We gingen aan de slag om te testen hoe effectief dit is.

Unboxing

Wij ontvingen ter test de Sennheiser SoundProtex. Deze komt het met festivalfilter en een full block filter en drie maten oordopjes. Er is ook een plus uitvoering met nog meer filters.

Sennheiser SoundProtex Unboxing

Hoe kies je wat je nodig hebt?

Eigenlijk is het concept heel eenvoudig. Sennheiser levert haar oordopjes in drie formaten. Je past welke het beste in jouw oor kanaal gaat. In mijn geval de kleinste. Daar duw je het filter in dat je wilt gebruiken en je bent klaar om te gaan. De filters die je niet gebruikt, stop je in het meegeleverde etui, die zwart is. Net als de full block filters die je wellicht minder gebruikt dan de opvallende grijze. Bovendien zijn ze erg klein. Okay, over het etui heeft Sennheiser voor mijn gevoel niet goed genoeg nagedacht. Laten we vooral kritisch blijven. Deze filters verlies je gemakkelijker dan een Apple Airpods.

De oordopjes zelf zijn van TPE, een soort rubber van kunststof dat van zichzelf niet snel zal irriteren. De pasvorm met de randjes irriteerden mij de eerste uren wel in het oorkanaal. Maar dat heb ik met alle oordopjes die grofweg deze vorm hanteren. Na een aantal keer dragen in een korte periode is de irritatie verdwenen.

Het plaatsen van filters doe je door ze in de oordopjes te duwen. Dit vraagt delicate kracht. Lastig uit te leggen, maar laten we het erop houden dat ik ze

Fesitval filter

Het festival filter is gemaakt om harde geluiden gebalanceerd te dempen. Hoe heftig die demping is, is niet bekend. Nu had ik tijdens de testperiode geen festival op de planning staan, dus ik heb de JBL Tour One M2 op vol volume op mijn oren gezet, met deze oordopjes in. Wat opvalt is dat het geluidsniveau flink wordt teruggebracht, maar dat het niet dof wordt. Het is echt een heel ander effect dan de schuimrubber oordopjes die ik op veel plekken heb gebruikt.

Een andere usecase, waar ik wel volop mee bezig ben, is klussen. Ik ben onder anderen de nieuwe zaagtafel van Skil aan het testen en die maakt, afhankelijk van het materiaal, een enorm lawaai. Normaal maak ik gebruik van traditionele gehoorbeschermers voor de bouw. Maar met deze oordopjes gaat het ook prima. Bovendien hoef ik mijn Sonos speaker niet kneiterhard aan te zetten om tijdens het klussen muziek te blijven luisteren. Sterker nog, ik kan ook prima gesprekken voeren, al merk ik bij mijn kids dat ze soms net iets lastiger te verstaan zijn. Dit kan komen doordat ze in een hogere toonhoogte spreken. Hoewel het festivalfilter niet heel hard dempt in de hogere toonsoorten, bemerk ik hier wel een klein verschil. Het zouden natuurlijk ook mijn 41-jarige oren kunnen zijn.

Full block filter

Het full block filter is eigenlijk niet veel meer dan een dichte, plastic dop die het gehoorkanaal helemaal moet afsluiten. Het effect van deze afsluiting lijkt sterk op dat van een regulier oordopje dat bedoeld is om mee te slapen. Echt alles wordt gedempt waardoor je weer in contact komt met alle geluiden die jouw lichaam zelf maakt. Hoor je echt niets meer van buiten? Het is niet echt een full block, maar het komt wel heel dicht in de buurt.

Conclusie Sennheiser SoundProtex

Onder de oordopjes is de Sennheiser SoundProtex verre van goedkoop. Sennheiser maakt dit goed met de flexibiliteit die je krijgt door zelf de combinatie van filters en pasvorm te selecteren die het best bij je past. Het opbergen van de twee kleine filters in het etui is iets waar echt nog even over nagedacht mag worden. Zeker als de zwarte erin gaan en je die in de schemer zoekt om jouw oordopjes klaar te maken voor je festivaltentje is dat gewoon onhandig.

Sennheiser verkoopt ook een plus versie met meer filters, maar nu ik deze getest heb, vraag ik me wel hardop af in hoeverre de meerprijs van vier tientjes echt opweegt tegen de twee extra filters die je krijgt. Voor ons gevoel is het goed zo.

Sennheiser SoundProtex kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.