Logo GadgetGear.nl
TSMC Logo
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

De Duitse TSMC chipfabriek komt er, met (een beetje) hulp van Nederland

Het Taiwanese TSMC laat weten dat de plannen die het in mei aankondigde om in Duitsland een chipfabriek op te zetten, doorgang gaan vinden. Daarvoor heeft het een deal met het Duitse Bosch, het Duitse Infineon en het Nederlandse NXP gesloten.

De nieuwe fabriek zal onderdeel zijn van een joint venture tussen de vier grootheden op chipgebied en daarmee veel voordelen bieden voor Europa. De nieuwe joint venture die de vier opzetten gaat heel toepasselijk ESMC heten ofwel European Semiconductor Manufacturing Company. Niet geheel toevallig afgeleid van TSMC. TSMC is met 70% van de aandelen ook de belangrijkste partij achter de fabriek. Het aandeel van de overige drie is substantieel minder groot. Bovendien legt Duitsland zelf ook 20 miljard euro subsidie op tafel om de fabriek op te zetten. Duitsland is al langer bezig om een zo belangrijk mogelijke rol te spelen in de chipproductie voor Europa.

Met de komst van deze megafabriek, ontstaan zo’n 2.000 banen in Duitsland. De eerste producten moeten ergens in 2027 van de band kunnen rollen als het aan TSMC ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.