Logo GadgetGear.nl
Virtuagym AI Coach
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Virtuagym geheimzinnig over privacy in eigen AI

Hoewel je het misschien niet meteen verwacht, zijn jouw sportprestaties toch echt (sport)medische gegevens die extra bescherming genieten. Virtuagym introduceerde onlangs haar AI Coach, maar doet ondanks navraag vanuit de redactie, zeer geheimzinnig over hoe goed klantdata beschermd is bij gebruik van de AI.

Op dit moment zien we op de redactie enorm veel bedrijven en dienstverleners met AI gedreven diensten op de markt komen. Niet geheel verrassend, draait het gros van de AI oplossingen op basis van de API’s van het Amerikaanse OpenAI en daarmee veelal op Amerikaanse servers of servers onder controle van Amerikaanse organisaties. Op die servers is dan CLOUD-ACT van toepassing. Een stuk wetgeving dat de Amerikaanse overheid de slagkracht geeft om data, inclusief persoonsgegevens, op te vragen bij dochterbedrijven van Amerikaanse organisaties in Europa. Hoewel grote cloudproviders zich al jaren tegen deze wet proberen te verzetten, blijft de status onduidelijk. Mogelijk mede doordat de Nederlandse overheid ook veel data bij Amerikaanse cloud providers heeft staan.

Maar terug naar het Amsterdamse Virtuagym en haar Virtuagym AI Coach. Deze maakt fitness via een chat interface persoonlijker dan ooit, zo zeggen ze. De AI Coach produceert op aanvraag op maat gemaakte programma’s uit een database van 6.000 oefeningen en is beschikbaar voor iedereen met een Pro abonnement.

Wij vroegen Virtuagym hoe ze de AI hebben ontwikkeld, daar de OpenAI API’s voor ChatGPT 3.5 en 4 erg populair zijn voor dit soort ontwikkelingen. Een smartphone heeft immers geen heel krachtige GPU, waardoor het neuraal verwerken van vragen en data best een zware klus is. In eerste instantie kregen we de volgende Engelstalige feedback.

The AI works within the Virtuagym Fitness app. All the personal data is safely processed and stored within the app. When a user inputs requests and answers different prompts, the AI analyses this and links to Virtuagym’s database of over 6,000 exercises in order to provide the recommended workout.

Does that make sense?

Hierop vroegen we om bevestiging dat Virtuagym geen gebruik maakt van de AI van grote Amerikaanse providers als OpenAI, waardoor de privacy van gebruikers op het spel zou komen te staan. We vroegen zelfs of we er vanuit mogen gaan dat het ze op basis van voorgaande informatie is gelukt om een AI echt lokaal op een smartphone te draaien. Daarop ontvingen we de volgende informatie van de woordvoerder.

Bedankt voor je vraag. Sorry, maar wij delen geen details over hoe het product is gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.