Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech MX Anywhere 3S – Benchmark reismuis

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Logitech Anywhere 3S met 4 sterren.

THE GOOD

 • Bouw
 • Feel
 • Connectiviteit
 • MagSpeed-scrollwiel blijft top
 • Aanpasbaarheid in Options+
 • Milieu-verantwoordelijkheid in bouw en verpakking

THE BAD

 • Compact formaat van een reismuis blijft een gebruikscompromis
 • Geen verwisselbare batterij
 • Beperkte upgrade ten opzichte van voorgangers
 • Prijzig
 • Geen dongle meegeleverd

De Logitech MX Anywhere-serie richt zich op mobiliteit en veelzijdigheid. Met de 3S kwam recent de nieuwste iteratie uit en wij waren wel benieuwd naar de verbeteringen.

 

 

Sleutelkenmerken

 • Compact ontwerp voor op reis
 • Op veelzijdige oppervlakten te gebruiken inclusief glas (mits minimaal 4 mm dik)
 • MagSpeed-scrollwiel
 • Linker en rechter muisknop met softclicks
 • Met drie apparaten te pairen via EasySwitch
 • Batterijduur 70 dagen, 3 uur na 1 minuut opladen
 • Configureerbaar met Logitech Options+

 

Uitpakken

We krijgen een USB-C-kabel voor het opladen en natuurlijk de muis zelf. Een de Bolt-dongle wordt niet meegeleverd. Aan de ene kant niet onlogisch aangezien we het over een reismuis hebben en de meesten de muis zullen gebruiken met bluetooth. Aan de andere kant zat deze dongle wel bij de voorganger en is niet perse ieder apparaat voorzien van een (goede) bluetooth-connectie. Voor de verpakking is volgens Logitech gebruik gemaakt van materialen uit ‘FSC-gecertificeerde bossen en andere gecontroleerde bronnen’. De verpakking is in essentie volledig van simpel zwart karton, hoewel er ook een extern deel is (links op de bovenstaande foto) dat de boel esthetisch moet opleuken.

 

Ontwerp

Uw reviewer had nog geen ervaring met een van de recentere Anywhere-muizen, dus we bespreken de muis zonder de vorige versie in acht te nemen. De MX Anywhere 3S is ondanks zijn kleine formaat voorzien van vrij dikke specificaties. We hebben het over een sensor met 8K DPI-tracking die via de darkfield-laser op verschillende oppervlakken moet werken, zelfs glas, mits deze minimaal 4 mm dik is. We merken verder dat de twee hoofdknoppen voorzien zijn van een softklik-implementatie. Gelukkig ontbreekt ook Logitech’s MagSpeed-scrollwheel niet, waarmee we kunnen switchen tussen een ratelstand en een freewheel modus waarmee je razensnel door lange websites of uitgebreide documenten heen scrollt. Ook kunnen we via EasySwitch de muis met drie apparaten pairen en hiertussen switchen met de knop aan de onderzijde van de muis. Logitech Flow, waarmee je van het ene gekoppelde apparaat naar het andere kan muizen, wordt nog steeds ondersteund. Tenslotte hebben we compatibiliteit met bluetooth en de Bolt-ontvanger van Logitech. Andere ontvangers van het merk worden niet ondersteund.

We kunnen dus zeggen dat we feitelijk een compacte MX Master 3S hebben. Het enige wat we missen is de extra duimknop en het horizontale scrollwiel. Je kan overigens nog wel horizontaal scrollen door de knop aan de zijkant vast te houden in combinatie met het gebruik van je scrollwiel. Verder wordt bij de MX Anywhere ook geen Bolt-ontvanger meegeleverd.

Het formaat in vergelijking met de Master 3S:

 

Bouw en feel

De MX Anywhere is CO2-neutraal gefabriceerd. Wij kregen de versie die Logitech ‘Pale grey’ noemt, welke voor 61% gefabriceerd is uit gerecyclede materialen (voor de graphite-versie ligt dit op 78% terwijl de rose variant ook op 61% zit). De afwerking is mat. We hebben de muis ongeveer twee weken gebruikt, en wanneer we goed kijken zien we wel wat gebruikssporen. Toch zouden we de bouw en afwerking als degelijk typeren. De muis heeft geen vreemde kraakjes wanneer we deze onder stress zetten, en komt over alsof deze wel een val kan hebben. Ook wanneer je de muis vastpakt, voelt deze gewoon degelijk aan en hoe dan ook niet als een lege huls. De muis voelt tijdens het gebruik vrij comfortabel, voor zover dit kan met een dergelijk compacte muis. De matte afwerking heeft een prettige stroefheid, terwijl de rubberen afwerking aan de zijkant naast degelijk ook comfortabel aanvoelt.

Omdat het een kleine muis betreft, ontkomen we niet aan de zogenaamde ‘claw grip’. Hiermee is de muis overigens prettig te gebruiken en we hebben zonder moeite meerdere dagen een paar uur achter elkaar de MX Anywhere 3S gebruikt op onze werkplek.

 

Options+

Configureren van de muis doe je in Options+. Hiermee kun je uiteraard alle standaard zaken instellen als de gevoeligheid van je muiswiel en de snelheid van de sensor. Verder kun je toepassings-afhankelijke instellingen maken waarbij je muis in het ene programma zich anders gedraagt dan in het andere.

Uiteraard is ook de knopindeling weer aan te passen. Via de Logitech Options+-software kun je de knoppen aanpassen aan je voorkeuren en workflow. Je hebt de standaard aanpassingen zoals hoe je de scrollwiel en vooruit/achteruit-knoppen, toewijst aan specifieke functies zoals het wisselen tussen apps, het openen van takenlijsten of het aanpassen van de volumeregeling. Je kan echter ook gebruik maken van ‘smart actions’. Lees meer hierover in de MX Keys S Combo-review.

 

Batterij

De MX Anywhere 3S heeft geen vervangbare batterij wat wat ons betreft in gaat tegen de milieuverantwoordelijkheid die wèl meegenomen is in de bouw en verpakking. Je laadt de accu dus op en zal moeten accepteren dat deze na verloop van tijd wellicht iets minder wordt. De muis zou 70 dagen mee moeten gaan op één lading (wat Logitech een dag noemt is niet helemaal duidelijk) terwijl uit één minuut snelladen je drie uur werktijd haalt. Uiteraard kan de muis gebruikt worden tijdens het laden. Het is alleen jammer dat we niet een minder stugge USB-kabel kregen en in plaats daarvan we Logitech’s huidige standaard USB-kabel krijgen.

 

Conclusie, aanrader?

De MX Anywhere 3S van Logitech is ontegenzeggelijk een zeer capabele muis en waarschijnlijk de benchmark voor alle compacte muizen. Wel is het echt een muis die je koopt voor gebruik in combinatie met een (of meerdere, want EasySwitch) draagbaar apparaat, denk aan een tablet of notebook. In het laatste geval denken we dan echt aan de compactere opties. De mensen die een tas meedragen waar een 17″ notebook in meegedragen wordt hebben waarschijnlijk de ruimte om een wat grotere muis mee te nemen die wellicht een meer comfortabele ervaring zal opleveren. Is de bagageruimte echter beperkt, dan is een compacte muis al snel een interessante optie. De muis moet op het moment van schrijven ongeveer 100 euro kosten. Dat is geen gering bedrag. Heb je echter een regelmatig gebruik voor ogen, dan is de MX Anywhere een redelijk veilige aankoop. Echter, moet ook opgemerkt worden dat ten opzichte van het vorige model, die 95% biedt van wat deze opvolger te bieden heeft, de upgrade gering is. Zachtere kliks voor de twee hoofdknoppen en een betere sensor, dat is het. Waarbij de sensor al jaren iets is dat in muizen geüpgraded wordt, maar niet perse een betere ervaring biedt.

Hoef je de muis niet zelf te betalen en/of gebruik je de muis regelmatig, dan kunnen we de muis met gemak aanraden als de beste verkrijgbare compacte optie voor productiviteitsdoeleinden. Geef je je eigen geld eraan uit en/of heb je geen regelmatig gebruik in gedachten, dan kunnen we goedkopere alternatieven bedenken, met als de belangrijkste opties één van de voorgangers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.