Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: JBL Live Flex met de opvallend perfecte fit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de JBL Live Flex met 4 sterren.

THE GOOD

  • Fantastische gesprekskwaliteit
  • Erg goed geluid
  • Lange batterijduur

THE BAD

  • Ruisonderdrukking presteert niet goed genoeg

Normaal blijven ze niet in mijn oren hangen. Oortjes met een harde, ronde vorm zoals de JBL Live Flex. Gewoon door de vorm van mijn oren. Toch wilde JBL dat ik deze oortjes ging uitproberen en als een wonder, blijven ze zitten. Zelfs tijdens het sporten.

Unboxing

In de verpakking vinden we niet veel bijzonders. Dat hoeft ook niet, want je hebt niets nodig om deze oortjes op maat te maken voor jouw oor. Dus je krijgt de charging case, de oortjes en een oranje USB-A naar USB-C laadkabel. USB-C naar USB-C zit er niet in. Tenslotte krijg je nog wat documentatie.

Bediening

De headset maakt gebruik van aanraakbediening. Dit levert een mooi strak ontwerp op. Via de aanraakbediening kun je niet alleen commando’s geven voor de muziek, maar ook Alexa of Google Assistant aanroepen.

De Perfect Fit

De oortjes van Apple, de oortjes van Razer en zelfs de Galaxy Buds van JBL-eigenaar Samsung. Ze blijven allemaal niet in mijn oor hangen. Bij de JBL Live Flex is dit wel het geval. JBL belooft een perfect fit en ze passen ook echt prima. Dat hebben ze knap gedaan. Overigens is de behuizing van de oortjes IP54 waterbestendig. Dus geen zorgen tijdens het sporten.

Geluidskwaliteit

Qua geluidskwaliteit zijn de JBL Live Flex oordopjes echt geweldig. De basis legt JBL met 12mm drivers. Daarmee behoren de JBL’s tot de grootste drivers die we nu mainstream tegenkomen. Zelfs Nothing zit er met 11,6mm nog onder. Net als andere premium merken, kun je een gehoortest doen om het geluid van deze oordopjes verder te optimaliseren voor jouw gehoor. Eventuele zwakke frequenties in jouw gehoor worden dan versterkt.

De headset communiceert over Bluetooth 5.3 met multipoint ondersteuning. Tegelijk koppelen met jouw smartphone en laptop is geen probleem. Je kunt ook een enkel oortje gebruiken.

Spatial Audio

Wil je meer beleven, leveren deze oordopjes volledige ondersteuning voor spatial audio. Met andere woorden, virtual surround sound. Wanneer je ondersteunende bronnen gebruikt zoals Tidal en daar spatial audio muziek opzet, is dat echt heel gaaf.

Ruisonderdrukking

Als het gaat om de ruisonderdrukking, merk ik dat de oortjes hard hun best doen, maar de isolatie van een echt in-ear oordopje missen. Ondanks dat True Adaptive Noise Cancelling van JBL aanwezig is, maakt het weinig indruk. Wanneer ik bijvoorbeeld in de sportschool sta, knalt de muziek uit de speakers gewoon langs de oordopjes op. Er is wel iets van demping, maar het is niet wereldschokkend.

Gesprekken voeren

En dan is het weer tijd voor een absoluut compliment aan de engineers van JBL. Ze hebben zes microfoons geplaatst om te zorgen dat jouw stem en omgevingsgeluid goed van elkaar gescheiden worden. Ik krijg met deze headset complimenten van iedereen die ik spreek over de helderheid van mijn stem. Zelfs op de fiets bij een licht windje. Wouw!

Batterijduur

De oortjes kunnen zonder tussentijds laden in de charging case zo’n 8 uur gebruikt worden. Dat is dus prima voor een hele werkdag. Met de charging case komt daar nog eens zo’n 32 uur aan capaciteit bij. Een vlucht over de oceanen kun je dus ook prima uitzingen met het totaal vermogen van de headset. Maar dat is allemaal met de ruisonderdrukking uit. Met ANC aan loopt het uithoudingsvermogen in ons geval met ongeveer een kwart terug. De case ondersteunt draadloos opladen via de Qi standaard. Dus die kun je overal opladen waar je een draadloos laadstation tegenkomt.

Conclusie JBL Live Flex

Qua geluidskwaliteit en gesprekskwaliteit ben ik enorm onder de indruk van de JBL Live Flex. Het enige minpuntje is dat de ruisonderdrukking, waar JBL juist heel goed in is, bij deze headset wat minder goed uit de verf komt. Waarschijnlijk mede door de harde vorm van de oordopjes. De pasvorm is opmerkelijk goed en ook de batterijduur is echt geweldig.

JBL Live Flex kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Ik vind het volume van de jbl live flex erg laag. Heb al van alles geprobeerd, maar het lukt me niet ze harder te zetten. Weet iemand iets of een tip? B.v.D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.