Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: EGO HT5100E 51CM Heggenschaar

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de EGO HT5100E met 5 sterren.

THE GOOD

  • Redelijk onderhoudsvrij
  • Sterk
  • Snel
  • Veilig in gebruik

THE BAD

Of je nu greenkeeper bent of gewoon een meterslange heg achter het huis hebt. Dubbelzijdig, lasergeslepen messen met een lengte van 51 centimeter klinkt meteen alsof je meters kunt maken en dat bewijst de EGO HT5100E 51CM heggenschaar dan ook in deze full season review.

Het komt niet vaak voor en het was ook zeker niet de bedoeling, maar deze review heeft zo lang op de plank gelegen dat we een heel jaar deze EGO HT5100E 51CM Heggenschaar hebben kunnen testen voor we de tijd namen om deze review voor jou te schrijven. En dat laat ook wat zien over het merk. Het assortiment van EGO is namelijk geëxplodeerd afgelopen jaar. Kwam het de Nederlandse merk op als ambitieus merk dat professioneel tuimateriaal wilde elektrificeren met een aantal standaard tools, kun je onderhand voor iedere tuinklus wel iets vinden bij het merk.

Wie is EGO?

EGO is redelijk nieuw bij GadgetGear, dus staan we in deze review heel kort stil bij het merk. EGO is een onderdeel van Chevron. Een Chinees gereedschapsmerk dat ook eigendom is van Skil. Het is dan ook niet raar dat de fabrikant de VS als eerste markt koos om het merk te lanceren en de slagkracht heeft om snel naar Europa te komen. Daar zat maar twee jaar tussen.

De twee merken delen veel met elkaar als het gaat om accutechnologie, al werkt EGO met veel grotere accu’s dan Skil voor haar powertools. Niet raar overigens. Ik zou geen boormachine willen hanteren met een EGO accu eronder. Zelfs niet met de kleinste. Net als Skil zijn de accu’s voorzien van Keep Cool technologie. De behuizing is zo opgezet dat de tools een luchtstroom kunnen genereren langs de accucellen op, om de prestaties zo lang mogelijk op pijl te houden. De naam Arc in de accu’s vertelt ook hoe de accucellen zijn opgebouwd. Namelijk zo dat ze altijd hun warmte kwijt kunnen. Lees ook de review van de EGO Power+ BA1400T 2.5AH accu die we voor deze test hebben gebruikt. Terug naar de heggenschaar.

Unboxing

EGO stopt de heggenschaar netjes in een bruine doos. Wel zo milieuvriendelijk. In de doos vinden we nauwelijks plastics. Doen ze goed. Een klein beetje documentatie en een hoes voor het veilig opbergen van de heggenschaar met het mes.

Ontwerp

De EGO powertools vallen op door gebruik te maken van zwart, grijs en felgroen plastic in het productontwerp. Dat je met een professionele tool van doen hebt, zie je ook terug in de motoropbouw. De metalen behuizing van de motordelen zorgt ervoor dat deze goed kan koelen tijdens langer gebruik. De motor is vrij van koolstofborstels en is daarmee redelijk slijtagevrij. Het gaat het merk er dus echt om dat je een tool koopt waar je jaren mee kunt blijven werken. Bovendien kun je hem op twee snelheden laten snoeien waarbij hij in de langzame stand net wat meer kracht kan zetten om door takjes te knagen.

Met deze tools moet je ook meters kunnen maken. Ergonomie in het ontwerp neemt ook een belangrijke rol in. Je kunt de handgreep dan ook 45 graden kantelen ten opzichte van het mes. Beide kanten op. Handig voor links- en rechtshandig werk. Bovendien is de behuizing IPX4 waterbestendig. Een paar regendruppels zitten jouw werk dus niet in de weg.

Het is belangrijk dat je voor de veiligheid met beide handen de knoppen indrukt om de heggenschaar te activeren. Zo weet de fabrikant redelijk zeker dat je deze correct hanteert. Waar je bij goedkopere tools ziet dat die knoppen redelijk klein zijn, zijn ze hier van vol formaat. Zeker bij het handvat vooraan, waar het dus niet meer uitmaakt waar je het handvat vastpakt. Je drukt altijd de knop op de juiste manier in. Super slim. Een schildje vooraan geeft jouw voorste hand extra bescherming tegen takken.

Het snijblad

Het snijblad meet in deze EGO HT5100E 51CM. Een comfortabele lengte om een forse heg snel een stuk kleiner mee te maken. EGO heeft ervoor gekozen de tanden van het blad op 33mm afstand van elkaar te plaatsen. Door de enorme kracht van de elektromotor kunnen we takken tot zo’n 1,5CM prima doorsnijden met dit zaagblad. De tanden zijn zo gevormd dat deze zichzelf beschermen tegen aanraking met muren en andere harde objecten die de tanden kunnen beschadigen. Bovendien heeft de elektromotor als fijn voordeel dat deze meteen als elektrische rem functioneert. Laat je een knop los, stoppen de tanden meteen met bewegen om letsel te voorkomen. Bovendien is het blad zelf smerend. Je hebt er dus weinig onderhoud aan.

Een jaar met de EGO HT5100E 51CM Heggenschaar

Normaal proberen we reviews zo snel mogelijk te publiceren. Met de EGO HT5100E 51CM Heggenschaar heeft het wat langer geduurd en dat is eigenlijk een voordeel voor deze review. Met de machine heb ik de heggen bij zowel mezelf thuis als mijn ouders een jaar lang gesnoeid. Van buxus tot beuk. Er staat van alles in onze tuinen. Qua onderhoud heb ik het mesblad wel zo nu en dan een druppeltje biologisch afbreekbare olie meegegeven, maar dat is het dan ook. Verder vooral na iedere klus meteen in de hoes en terug in de schuur.

Bij het werken met deze EGO HT5100E 51CM Heggenschaar valt al snel op dat ik echt vlot door kan werken. Ook bij de lage delen van bijvoorbeeld een beukenhaag, merk ik dat ik dat ik gewoon vlot langs de haag kan lopen om meters te maken. Hoewel de punt van het mes de stoeptegels raakt, zijn er geen beschadigingen. Dit werkt erg fijn. En nog steeds is het zo dat, wanneer ik de machine oppak, ik het idee heb dat hij nog net zo goed werkt als het moment waarop ik hem een jaar geleden uit de doos trok.

Conclusie EGO HT5100E 51CM Heggenschaar

Eigenlijk is het wel fijn om zo’n lange periode met een product te werken voor de review live gaat. Zeker met een nieuw merk als EGO, omdat het echt meer zicht geeft op de kwaliteit van de bouw van een product en hoe duurzaam het is in gebruik. Ik heb namelijk oprecht het idee dat deze tool nog heel lang, heel veel meters heg gaat snoeien. Sterker nog, ook de buren komen hem zo nu en dan al lenen. Met de EGO HT5100E 51CM Heggenschaar merk je gewoon dat wat meer investeren in een goede tool, echt de moeite waard is. Het is echt beter dan wat je bij de gemiddelde bouwmarkt tegenkomt.

EGO HT5100E kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

  1. Wow! ik ben om! Wat een mooie heggenschaar en wat geef je fantastische tips bij het aanschaffen van een nieuwe (EGO) heggenschaar, mooie reviews!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.