Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Campingaz 4 Series Select EXS buitenkeuken

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Campingaz 4 Series Select EXS met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg ruim kookoppervlak
  • Stevige bouw
  • Duurzame keuze

THE BAD

  • Geen haken onder de zijtafels

De laatste jaren hebben we heel wat buitenkeukens van Campingaz in het topsegment getest. Ditmaal maken we een uitstapje naar het middensegment om te ervaren of het merk nog steeds haar kwaliteitsimago in stand kan houden.

Unboxing en opbouw

De Campingaz 4 Series Select EXS buitenkeuken komt als een flink bouwpakket binnen. Met twee man sterk zijn we ruim een uur aan het bouwen geweest. Tijdens het bouwen zien we dat Campingaz goed heeft nagedacht over het gebruik van busjes en boutjes om te zorgen dat je de coating van het metaal zo min mogelijk beschadigt. Overal waar je dat moet doen, bestaat immers de kans op roest. Hier laat Campingaz zien erg goed na te denken over de duurzaamheid van de constructie en daar worden we wel heel blij van.

Voor de elektrische ontsteker heb je een batterij nodig. Die leveren ze gewoon mee. Qua gereedschap krijg je minder meegeleverd, maar ook dat vinden we een prima, duurzame keuze. Zorg dat je een sleutelsetje en een kruiskopschroevendraaier paraat hebt. Dan kom je er wel uit.

Koopoppervlak met Culinary Modular System

Een beetje buitenkeuken heeft al snel een enorm kookoppervlak, zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden, veel ruimte om prachtige stukken vlees, groenten en piepers te bereiden. Zoals we van Campingaz gewend zijn, krijg je een 50/50 systeem geleverd. Aan de ene kant een gietijzeren rooster, aan de andere kant een gietijzeren bakplaat. In totaal heb je 3.000CM kookoppervlak beschikbaar onder de kap.

Het roosterdeel is voorzien van wat Campingaz haar Culinary Modular System noemt. Net als een aantal andere fabrikanten bedoelen ze hiermee een cirkelvormig gat dat je vrij kunt maken door het middendeel uit het rooster te tillen. Zo kun je er gemakkelijk pizzastenen, wokpannen en andere accessoires plaatsen om de mogelijkheden van de Campingaz 4 Series Select EXS buitenkeuken te vergroten.

Terug naar de kap, daar licht de inmiddels bekende temperatuurmeter van Campingaz in. Niet een goedkoop cirkelvormig dingetje zoals we dat overal zien, maar een prachtig, breed dashboardontwerp met een duidelijke schaalverdeling voor graden Celsius en Fahrenheit.

Zijtafel

Aan de linkerkant zit een reguliere zijtafel. Deze kun je omlaag klappen wanneer je deze niet gebruikt. Op die manier neemt deze BBQ net wat minder ruimte in wanneer je deze opbergt in jouw schuurtje of garage. De ruimtewinst is niet enorm, maar kan net genoeg zijn.

Aan de onderkant van de tafel missen we wel haken om je gereedschap aan op te hangen. Die heeft Campingaz aan de binnenkant van de deuren geplaatst. Maar dan moet je dus met de deuren open grillen. Hier kan het net wat comfortabeler.

Zijbrander

Waar een aantal merken tegenwoordig kiest voor fancy plasmabranders, kiest Campingaz voor een reguliere zijbrander in deze buitenkeuken. Maar vergis je niet in de warmte die hieruit komt. Jouw pannetje satesaus kan nog vervelend aanbranden wanneer je deze te hard hebt staan. Vermogen genoeg dus om hele leuke dingen te bereiden. Wel zouden we het handiger vinden als de gasknop verplaatst was naar de voorzijde van de brander in plaats van naast de brander. Zeker wanneer je de zijbrander niet gebruikt, wil je optimaal gebruik kunnen maken van het tafeloppervlak.

Onderkast

Onder de barbecue zit een kast met magnetisch dichtgehouden deuren en grote handvatten. De profielen die Campingaz in de deuren heeft gevouwen, zorgen ervoor dat je eigenlijk geen risico loopt op vervormen door weersinvloeden. De kwaliteit ligt echt hoog voor dit prijssegment.

In die onderkast kun je prima een 5KG gasfles kwijt. Let er wel op dat je er iets onder legt. Het mooiste is een plaatje triplex, maar wij hadden op het moment van opbouw alleen karton beschikbaar. Zo voorkom je dat jouw gasfles de onderkant van de BBQ bekrast, wat mogelijk roestproblemen kan opleveren. Campingaz heeft een combinatie van staal en aluminium gebruikt voor de productie van deze barbecue, maar we weten niet zeker waar die onderplaat van is gemaakt.

InstaClean

Ondanks het zachtere prijskaartje van deze buitenkeuken, komt de Campingaz 4 Series EXS nog steeds met het InstaCLean systeem. Natuurlijk kun je ervoor kiezen de machine schoon te branden, maar de spatschilden aan de binnenkant van de bak pak je er zo uit en kunnen gewoon in de vaatwasser. Dit blijft een strategie waar ik jaloers op ben iedere keer dat ik een Weber sta uit te soppen.

Datzelfde geldt ook een beetje voor de vetopvangbak. Inmiddels een nette plastic bak die je leeg kunt gooien en ook kunt wassen in de vaatwasser. Campingaz geeft ook echt aan wanneer je deze moet legen en adviseert om er een laagje water in te zetten. Op de bak is netjes aangegeven wat je moet doen. En ja, op de foto doen we het helemaal fout 😉

Het grillwerk

En dan komt het op het gebruiksgemak tijdens het grillen zelf aan. De kap laat zich lekker gemakkelijk liften. Die is echt mooi gebalanceerd en voelt zeer stevig aan. Het kookoppervlak is lekker ruim en het is heerlijk dat Campingaz meteen ook al een bakplaat meelevert. Dat is ideaal voor alles dat flink lekt en normaal enorme steekvlammen zou veroorzaken. Flame grilled is gewoon niet zo gezond, dus wij worden er wel blij van.

We merken dat de machine heel goed is in het behouden van een stabiele temperatuur. De gasregelaars werken echt perfect. Dus ook een appeltaart afbakken mag geen enkele uitdaging vormen met deze buitenkeuken. Eigenlijk missen we vooral haken onder de zijtafels om onze tangen aan te hangen.

Conclusie Campingaz 4 Series Select EXS buitenkeuken

Wie voor een redelijke prijs een waanzinnige buitenkeuken hoopt te vinden, kan bij Campingaz een mooie, duurzame keuze maken. Het merk doet niet haar best om zoveel mogelijk features voor weinig te bieden. In plaats daarvan kiest het ervoor om enkel features te leveren die ook goed en stevig uitgewerkt zijn, zodat de machine lang meegaat. Een strategie die we enorm belangrijk vinden.

Campingaz 4 Series Select EXS kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.