Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Aximo 60 LED verlichting met bewegingssensor

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Aximo 60 LED verlichting met bewegingssensor met 4 sterren.

THE GOOD

 • Gebruiksvriendelijk
 • Compleet geleverd
 • Interne magneet
 • Lichtprestaties zijn ok

THE BAD

 • Haalt gespecificeerde bereik niet
 • Afwerking ietwat ondermaats
 • Opladen via micro-USB

Je hebt wel eens van die plekken in het huis waar je niet zomaar een stopcontact tot je beschikking hebt, maar wel behoefte aan extra vaste verlichting. Denk aan een specifieke plek in de donkere gang, de voorraadkast of onder je bed. We zochten zelf naar een dergelijke oplossing en vonden de 60 LED-verlichting met bewegingssensor van Aximo.

 

Sleutelfeatures

 • 900 mAh accu, werktijd in uren: 14 (20 LED), 8 (40 LED), 5 (60 LED)
 • Magnetisch te plaatsen
 • >80.000 branduren
 • Sensor voor bewegingen in het licht en donker
 • Drie lichtstanden: 20-LED wit licht, 40-LED warm licht of 60-LED Warm-Wit
 • Drie werkstanden: Reageren op beweging in het donker, beweging in het licht en donker, voortdurend aan (lamp is ook helemaal uit te zetten)
 • Afmetingen: 20 x 3,8 x 1,2 cm
 • Gewicht 115 g

 

Uitpakken

De Aximo-lampen komen vrij compleet verpakt. We vinden in een verpakking per lamp naast de kamp een korte micro-USB-naar-USB-A-laadkabel, een metalen plaatje met 3M-tape vooraf bevestigd en twee pluggen met schroeven.

Hiermee heb je feitelijk alles dat je nodig hebt om de lamp aan de meest uitdagende oppervlakten te bevestigen.

 

Ontwerp

De samenstelling van de lamp bestaat uit een aluminium casing en plastic afwerking. Er is ook een interne magneet geplaatst zodat de lamp op alle ferrometalen oppervlakten magnetisch blijft vastzitten. We twijfelen een beetje over hoe we de lamp moeten beoordelen in termen van bouwkwaliteit. Het prijspunt is immers een lastige tussen een punt waarbij je niet te veel moet klagen over zaken versus dat je met een praktische toepassing al snel aan meerdere lampen gaat en zoals in het geval van ons pakket van vier je richting de honderd euro gaat.

Je merkt wanneer je naar wat bouwdetails kijkt dat de lamp voor het gebruiksdoel prima in elkaar zit. Maar de afwerking is niet dusdanig dat je geen samplevariëteit hebt. Dit zie je onder andere aan de kieren die bepaalde exemplaren van de lamp wel hebben en anderen niet:

De lamp is overigens echt voor gebruik binnen en er is geen vocht-gerelateerde resistentie, dus ook voor de badkamer is het een minder goed idee. De aluminium casing van de lamp voelt wel stevig aan, maar de voorzijde geeft aardig mee en wil je niet te veel druk op zetten. Als het goed is gebeurt dat ook niet, aangezien dat deel natuurlijk volledig vrij moet zijn zodat je maximaal profiteert van het uitgegeven licht. Plaatsen op plekken waar spullen er tegenaan kunnen stoten zouden we specifiek afraden.

In het midden van de lamp zien we de sensor zitten terwijl aan de ene korte zijde we een schakelaar vinden om de lamp te laten reageren op beweging in het donker (A1), beweging in het licht en donker (A2), voortdurend aan te zetten (ON) of helemaal uit te zetten (OFF). De stand van het uitstekende middeldeel van de switch correspondeert niet met de weergegeven werkstanden. Maar door gewoon de klikjes te tellen weet je wel welke stand ingeschakeld staat. Toch was het een en ander misschien duidelijk weer te geven door wat streepjes te trekken van de schakelaarstanden naar de werkstand-indicaties.

Aan de andere korte zijde vinden we een knop waarmee we de drie lichtstanden kunnen instellen: 20-LED wit licht, 40-LED warm licht of 60-LED Warm-Wit. Daarnaast zien we de micro-USB-aansluiting voor het opladen. Het is altijd de vraag hoeveel extra kosten gemaakt zouden worden voor een USB-C-oplaad-aansluiting bij dit soort apparaten. Ondanks dat we het steeds vaker ook op goedkopere apparaten tegen komen, werken genoeg apparaatjes nog altijd met micro-USB.

Wanneer we naar de verlichting zelf kijken zien we dat er een filter over het lichtscherm geplaatst is die de lamp in felheid wat doet dimmen. Dit zou ook een blauw-licht filter (voor verdere duiding en het effect hiervan, zie de review van de Arrozi Visione VX800) zijn, wat een handige eigenschap is, zeker voor mensen die de lamp langdurig gebruiken.

De meegeleverde metalen plaatjes kunnen op oppervlakten gebruikt worden waar de interne magneten niet op werken. Denk aan iets van hout, beton of non-ferrometalen als aluminium en koper. De plaatjes zijn al voorzien van 3M-tape dus het bevestigen moet een fluitje van een cent zijn. Ben je minder overtuigd van de tape om bepaalde reden, dan kun je de meegeleverde pluggen en schroeven gebruiken, waarvoor vooraf al gaten gestanst zijn.

Al met al zouden we zeggen dat met het oog op de gebruiker Aximo maximale flexibiliteit biedt qua toepassing/bevestiging terwijl de lamp zelf makkelijk in gebruik is. Meer dan een paar minuten met de handleiding heb je niet nodig. De handleiding is overigens ook makkelijk online te vinden. Tenminste, op het moment via een link van Bol.com. Aximo heeft helaas geen eigen website waarop je hun producten kan bekijken, dus wellicht dat het toch een goed idee is de handleiding te bewaren. Al vallen de functies ook prima samen te vatten en achterop het apparaat te schrijven. En natuurlijk staat het in deze review ook uitgelegd ;).

 

Gebruik

We hebben de lampen geprobeerd op verschillende plekken in huis. In onze voorraadkast op onze testlocatie is het echt pikkedonker als de tussendeur dicht staat. De A1-stand detecteert zonder moeite onze bewegingen. De A2-stand hebben we getest in een kledingkast. We hebben daar wat meer licht nodig, maar echt donker is de omgeving niet. Kortom we hebben detectie nodig in een lichte omgeving. En ook hier voldoet de Aximo prima. De hoeveelheid licht die we in de praktijk krijgen met één lamp voldoet aardig voor een kleine kast. Wil je echter de betere kledingkast verlichten, dan zouden we aanraden om de halve meter wel een lamp te plaatsen.

Verder is het zaak een beetje uit te kijken waar je precies de lamp plaatst. Zo hebben we de lamp getest op een werkplek waar ook wat gordijnen wapperen. Daar reageerde de lamp ook op. Op zich logisch natuurlijk, maar het is iets wat je mee wil nemen wanneer je deze in de buurt van objecten plaatste die regelmatig bewegen door bijvoorbeeld de wind.

Lichtsterkte

Wanneer we de lichtsterkte meten voor de drie standen dan komen we uit op:

20-LED wit licht 40-LED warm licht 60-LED Warm-Wit
180 Lux 330 Lux 500 Lux

Praktijk

We hebben geprobeerd een situatie te fotograferen mét en zonder de lamp erop. Dit bleek lastiger dan gedacht, omdat de camera de omgeving optimaliseert en we natuurlijk niet een volledig donkere omgeving willen vergelijken met eentje die verlicht wordt door de lamp; dat zou immers te makkelijk zijn. We kunnen in ieder geval zeggen dat een voorraadkast van één bij twee meter die je vol met rommel hebt liggen (en waar het dus telt dat je zo tussen wat troep door kan kijken) toch wel minimaal twee lampen nodig heeft om voldoende verlicht te worden.

Bereik en hoek

Volgens de specificaties zou de lamp bewegingen moeten detecteren van 3 meter afstand. We hebben dit getest onder lichte en donkere omstandigheden met bewegingen recht voor de lamp en in beiden gevallen kwamen we uit op dat het maximale bereik eerder op rond de 2 meter ligt. Die 120 graden is wat lastiger te testen op afstand, maar getest van dichtbij op in onze scenario maximaal 50 cm lijkt de lamp onder deze hoek inderdaad beweging te detecteren.

 

Conclusie

Al met al zijn we tevreden over de Aximo 60 LED-verlichting met bewegingssensor. De lamp biedt voor zijn prijs aardig wat licht terwijl in de praktijk de sensorprestaties ook behoorlijk zijn; al wordt de gestelde drie meter bereik niet gehaald in onze tests. Positief zijn we over hoe compleet de lamp geleverd wordt. Hetzelfde geldt voor het gebruiksgemak waarbij de functies duidelijk uitgelegd staan in de handleiding.

Aximo 60 LED verlichting met bewegingssensor kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.