Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Arozzi Visione VX-800

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Bouwmaterialen
 • Goede fit voor iedereen
 • Licht van gewicht
 • Compleet geleverd

THE BAD

 • Gevoelig voor vlekken
 • Geen antispiegeling
 • Enkel beschikbaar in 'gamey' trim

De Arozzi Visione VX-800 is een bril uit de eyewear-lijn van het Zweedse Arozzi en kost op het moment van schrijven €59,90. Wanneer je deze review leest is er een goede kans dat je iemand bent die de nodige uren achter een monitor door brengt. Al jaren horen we verhalen over voor onze ogen schadelijk blauw licht. Een van de middelen die dit tegen zou moeten gaan zijn zogenaamde computerbrillen. Lange tijd waren dit producten die niet veel gebruikt werden, maar onder de gamers lijkt het gebruik van deze producten toch een flink momentum te hebben gekregen.

Het gevaar van blauw licht. Legitiem of onzin?

Wellicht dat het bevorderlijk is om eerst een duidelijk te krijgen waar we het precies over hebben wanneer we spreken over dit schadelijke blauwe licht waar sprake van zou zijn.

Het spectrum van zichtbaar licht heeft een golflengte tussen 380 en 780 nm. Binnen dit spectrum zien we verschillende kleuren. Van violet op de korte golflengte naar uiteindelijk, via indigo, blauw, groen, geel en oranje, rood op de langste golflengte.


Vóór de golflengte van 380 nm spreken we van UV-licht, en zoals bij de meesten bekend, kan dit weefsel beschadigen zoals de huid en ogen, wat voor veel mensen reden is om een zonnebril te dragen en zonnebrandcrème te gebruiken. UV-straling wordt echter ook van nature door de lens van het menselijke oog gefilterd, waardoor uiteindelijk slechts 5% van deze schadelijke straling het netvlies bereikt. Het deel van het spectrum dat ná UV-licht begint (het genoemde blauwe licht) kan ondanks dat het minder krachtig is, eveneens schade toebrengen aan onze ogen; echter wordt hiervan bijna niets gefilterd voordat het ons netvlies bereikt. Dit zou, in theorie, photoretinitis, oftewel blauwlichtschade kunnen veroorzaken.

Het is echter ook een gegeven dat onze computermonitoren en andere kunstmatige bronnen zoals ‘koel’ gekleurde ledlampen, niet de enige bronnen van blauw licht zijn. Het schijnt zo te zijn dat we buiten, overdag op een niet bijzonder wolkvrije dag tot ongeveer 30 maal meer aan blauw licht worden blootgesteld dan achter een computerscherm. Verder wordt UV-licht ook gebruikt voor allerlei lichttherapieën en heeft het een positieve invloed op de productie van vitaminen.

Dus hoe écht is het gevaar van blauw licht? Wellicht dat het simpelweg een kwestie is van alles met mate. En hoewel we buiten meer blauw licht tot ons krijgen is het effect natuurlijk anders wanneer je in een donkere kamer voor uren lang recht tegen een monitor aan kijkt. Denk aan het switchen van een kleurige website naar een witte Excel-sheet, weer terug naar de website en dan weer naar een zeer wit Word-document. Of langdurig een game spelen waarbij je uren lang zeer gefocust naar het scherm blijft kijken en van donkere secties naar felgekleurde explosies gaat (zoals in feitelijk iedere 3D-shooter), of gewoonweg langdurig naar een felle kleurpartij zit te kijken (ik denk aan een Dragonball FighterZ).

Verschillende OS’ hebben een oplossing voor de effecten van het blauwe licht, door de weergave wat warmer te maken door middel van een bruin-oranje kleur. Op zich iets dat prima werkt, maar consolegamers hebben deze optie niet. Verder kunnen we denken aan bijv. streamers die voor de juiste belichting van hun gezicht de nodige felle lampen op zich hebben staan.

En het eerder genoemde switchen tussen documenten of het gefocust gamen, zal misschien minder intensief zijn voor de ogen met deze modus, het blijft een onprettige overgang wanneer je urenlang moet switchen van een beeld dat wat donkerder is en waar wat meer zaken vertoond worden naar een vlakke lichte, lege pagina met wat letters en cijfers, ondanks dat het effect minder groot is dan zonder de nachtmodus van je OS. Het ouderwetse oogmoeheid als gevolg van het lang werken achter een monitor blijft een ding.

 

Uitpakken

De Visione VX-800 wordt zeer compleet geleverd:

In de verpakking vinden we:

 • Een brillenkoker
 • Een dubbelzijdige schroevendraaier
 • Een schoonmaakdoekje
 • Een draagtasje
 • Reserve neuspads

De brillenkoker ziet er goed uit en doet niets onder voor de gemiddelde brillenkoker die je bij een normale bril krijgt:

 

Design

We kregen van Arozzi de zwart-witte variant van de VX-800 opgestuurd. Ondanks dat Arozzi als primaire doelgroep de gamers kent, laat het montuur van de VX-800 zich van de voorzijde omschrijven als een generiek ogend model.

De poten zijn echter meer in lijn van wat je van een game-product verwacht. Persoonlijk had ik dit model graag ook in een volledig zwart model gezien of het zwart gecombineerd gezien met een andere donkere kleur.

Het montuur is afgezien van het uiteinde van de brillenpoten, vervaardig van metaal. Als we de bril wat nader bekijken, valt het een en het ander op. Ten eerste gaat het duidelijk om een erg dun montuur dat bij een beetje stres, behoorlijk meegeeft. De kunststof glazen zijn tegen het montuur aangeplakt in plaats van dat ze in het montuur zijn gezet. Ondanks dat de de Visione VX-800 behoorlijk weet door te buigen, heb ik niet de indruk dat de zomaar los zullen laten.

Bij navraag aan Arozzi werd aangegeven dat men bewust voor een dun design gekozen heeft omdat dit de meest ergonomische ervaring zou bieden met het oog op het gewicht en de pasvorm.

De poten zijn een stuk dikker ontworpen en zijn uitgerust met het type scharnieren dat iets meegeeft wanneer je deze naar buiten strest. De linker en rechterzijde van het exemplaar van de Visione VX-800 dat wij gekregen hebben geven niet met dezelfde kracht mee en ook bij het dichtklappen valt de rechterkant automatisch dicht en, terwijl de linkerkant dit niet doet en steeds blijft haken. Iets dat je bij normale brillen overigens ook vaak genoeg hebt, zij het niet in deze mate. Voor het gebruik totaal geen probleem; het zegt echter wel iets over de bouwkwaliteit, hoewel je je kan afvragen of je voor deze prijs zo kritisch kan zijn op dit punt.

De neuspads zijn redelijk standaard zoals je deze op wel meer brillen tegenkomt.

De glazen van de Visione VX-800 valt qua uiterlijk weinig over te zeggen. Helaas is er geen oleofobische coating aanwezig, waardoor vlekken vrij snel ontstaan en het wat langer duurt om deze weer weg te krijgen, zelfs met het meegeleverde prima poetsdoekje. Ook was het opvallend dat wanneer er een lichtbron achter je brandt, denk aan een lamp of televisie, het mogelijk is dat je deze in je bril gereflecteerd ziet. Een anti-reflectiecoating zou het model zeer waarschijnlijk een stuk prijziger maken echter, dus het weglaten hiervan is niet perse een slechte keus geweest. Aangezien het kunststof glazen zijn, is het wijsheid om de bril netjes te bewaren in de meegeleverde brillenkoker of in ieder geval het draagtasje. Krasbestendig zullen ze naar mijn verwachting ook niet zijn.

 

Comfort

Over het comfort van de VX-800 valt feitelijk weinig te klagen. Arozzi heeft gekozen voor een toegankelijk design met standaard oorpads en meer recht aflopende poten, waardoor het voor de meeste mensen een prima passend model zou moeten zijn. En dat is precies hoe ik de VX-800 ervaren heb. De bril is erg licht en de neuspads vallen precies op de juist plek en de oorpoten leunen comfortabel achter mijn oren. Het geheel blijft goed op zijn plek zitten.

Doordat er gebruik gemaakt wordt van neuspads is het echter ook zo dat de bril wat verder van je gezicht geplaatst wordt. Hierdoor kun je makkelijker langs de bril kijken, en in combinatie met de uiteraard aparte oranje kleur van de glazen betekent dit dat wanneer je naar de zijkant kijkt je herinnerd blijft worden aan het gegeven dat je een bril op hebt. Dit is overigens ook een gegeven met reguliere brillen en gewoon eigen aan het model.

 

Gebruikservaring

Ik heb de Arozzi Visione VX-800 ongeveer twee weken gebruikt, en ik moet zeggen dat het in het begin wel even wennen was. Waarschijnlijk is het wenproces voor iedereen verschillend, maar de eerste paar dagen was het puur qua kijken toch een wat oncomfortabele ervaring. Alsof het licht opeens anders gebroken wordt en dat dit voor het ene oog beter werkte dan voor het ander ook. Maar goed, na een dag of drie, was de Visione VX-800 niets anders dan gewoon een bril met gekleurde glazen.

Gedurende de testperiode heb ik meermaals tot diep in de nacht gewerkt (als de slechte planner die ik ben komt dit helaas iets te vaak voor om last minute een deadline te halen), plus wat games doorgespeeld (Wolfenstein II: The New Colossus en Dragon Ball Fighter Z). Nu moet ik zeggen dat met games ik niet zo snel last heb van oogmoeheid.  Wel had ik het idee dat ik met een meer rustige gemoedsidee naar bed ging.

Met het werken was het verschil een stuk duidelijker. Wellicht dat het te maken heeft met de overgangen tussen lege witte weergaven van word-documenten, pdf’s en google enerzijds, naar gekleurde power points, websites die wat voller staan en hard-copy documenten die gewoon van groter invloed zijn op mijn ogen, maar het effect was daar. Geen oogmoeheid en minder snel droge ogen. Bij dat laatste moet ik wellicht de kanttekening plaatsen dat voor mij als lensdrager het effect misschien wat anders is (we hebben veel eerder last van droge ogen).

 

Conclusie

Ik begon wat sceptisch aan het testen van de Arozzi Visione VX-800 en na de eerste ervaring bleek dat er voor mij persoonlijk een proces van gewenning nodig was. Echter, na het wennen begon ik de positieve effecten van de bril te merken. Ik heb simpelweg minder snel last van droge ogen en oogmoeheid tijdens en na een sessie met de VX-800 in vergelijking met sessies die ik zonder de bril deed. De gemaakte keuzes rondom het monteur zorgen voor een comfortabele draagervaring voor de gebruiker. Daarnaast zorgt de complete levering van het geheel dat de VX-800 makkelijk op te bergen is. Krasbestendigheid is wellicht een te zware eis voor een model in deze prijsklasse, maar een oleofobische coating had het geheel afgemaakt. Desalniettemin kan met overtuiging gezegd worden dat de VX-800 niet alleen ontzettend veel waar voor zijn geld biedt, maar een specifieke aanrader is.

 

Arozzi Visione VX-800 - Gaming Bril - Zwart kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Arozzi webshop

Eén reactie

 1. Ik wilde deze bestellen bij Arozzi, maar daar is deze dus uitverkocht. Hij komt pas weer beschikbaar eind mei (had een mailtje gestuurd). Ik heb hem echter ook op Amazon gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.