Logo GadgetGear.nl
Apple Vision pro
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Apple introduceert Apple Vision Pro; TV kijken, videovergadering, gaming etc zal nooit meer hetzelfde zijn.

Apple introduceert hun VR/AR bril die echt revolutionair is in alle opzichten. Met wat zojuist op de WWDC (ontwikkelaarsconferentie gepresenteerd is, zal waarschijnlijk een nieuwe wereld aan visuele interactie mogelijk worden.

De Keynotes van Apple hebben steeds minder verrassingen. Op AppleTV kan de wereld meekijken naar het nieuws wat Apple de ontwikkelaars voorschotelt. Van nieuwe chips, nieuwe versies hardware, nieuwe software mogelijkheden en soms een revolutionair nieuw product. De AR bril van Apple was al uitgelekt, maar zelfs met die kennis is de gelikte presentatie overweldigend aan mogelijkheden.

Beeld

Apple Vision Pro geeft de gebruiker de mogelijkheid om in de wereld om zich heen allerlei content te presenteren. Van grote filmschermen tot augmented reality en van games tot data. De camera’s in de bril nemen de wereld voor de bril waar en tonen dat op het scherm. Voor de kijker is het dus alsof je door de bril kijkt, maar je kijkt naar een projectie van de wereld. In deze wereld is alles projecteerbaar wat andere brillen ook kunnen, maar dankzij de enorme integratie van Apples platformen, zou dit een onvergelijkbare ervaring zijn.

Transparant

Voor de drager lijkt de bril transparant, maar het beeld kan ook de omgeving wegfilteren of vervangen door een andere wereld. Aan de voorkar zit in de bril ook een beeldscherm zodat diegene die naar de drager van bril kijkt, de ogen van de drager ziet. Is de drager in een afgesloten wereld, dan zie je dat ook. Voor zo ver wij weten is dit werkelijk uniek en geniaal. Bij de initialisatie van de Apple Vision Pro wordt een scan van het gezicht gemaakt waarvan de data een realistische avatar van de gebruiker genereert. De ogen toont het beeldscherm. De digitale versie van jou kan je straks ook in andere apps gebruiken. Overigens is het filmpje van Apple zo gelikt dat het lijkt of de medewerkers van Apple ook door een digitale wasstraat zijn gegaan. Het geeft te denken wat deze stap richting de realisatie van een “Matrix” wereld met ons gaat doen.

Geluid

In de hoofdband zitten speakers om een waarlijk 3D spatial surround sound te genereren. Volgens Apple ongekend goed. Alle ervaring van Apple met Audio producten en wearables zit in de band en in de diverse componenten dus ook de audio. De traditionele hoofdtelefoon makers kunnen hun borst natmaken.

Privacy en prijs

Apple gaat prat op de waarborgen voor privacy. Zo scant de Apple Vision pro de  iris van de gebruiker en op basis van deze info heb je toegang tot informatie en jouw apps en bestanden.

Optic ID™ is het nieuwe beveiligingssysteem voor authenticatie dat de iris van een gebruiker analyseert onder verschillende onzichtbare LED-belichtingen en vervolgens vergelijkt met de opgeslagen Optic ID-gegevens die beschermd zijn door de Secure Enclave om Apple Vision Pro direct te ontgrendelen. De Optic ID-gegevens van een gebruiker zijn volledig versleuteld, niet toegankelijk voor apps en verlaten nooit het apparaat, wat betekent dat ze niet worden opgeslagen op Apple-servers.

Waar een gebruiker naar kijkt tijdens het navigeren met Apple Vision Pro blijft privé en oogvolginformatie wordt niet gedeeld met Apple, apps van derden of websites. Bovendien wordt data van de camera en andere sensoren op systeemniveau verwerkt, zodat individuele apps de omgeving van een gebruiker niet hoeven te zien om ruimtelijke ervaringen mogelijk te maken. EyeSight bevat ook een visuele indicator die duidelijk maakt aan anderen wanneer een gebruiker een ruimtelijke foto of video maakt.

De prijs zal 3500 Euro worden en beschikbaarheid wordt via de VS per regio volgend jaar uitgerold. Met dit product is er echt een revolutionaire categorie bij. Apple heeft hier veel resources en kennis in gestoken. Deze bril leunt alleen al op 5000 patenten volgens Apple. Het mag zeker niet zo’n misser worden als de Google bril was. We gaan het beleven.

 

Persbericht info

“Vandaag markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de computerwereld,” zei Tim Cook, CEO van Apple. “Net zoals de Mac ons kennis liet maken met persoonlijke computers en de iPhone ons kennis liet maken met mobiele computers, introduceert Apple Vision Pro ons in de wereld van ruimtelijke computers. Gebouwd op decennia van Apple-innovatie, loopt Vision Pro jaren voor op zijn tijd en is het anders dan alles wat eerder is gemaakt, met een revolutionair nieuw invoersysteem en duizenden baanbrekende innovaties. Het biedt ongelooflijke ervaringen voor onze gebruikers en spannende nieuwe kansen voor onze ontwikkelaars.”

“Het creëren van onze eerste ruimtelijke computer vereiste uitvinding op vrijwel elk facet van het systeem,” zei Mike Rockwell, vicepresident van de Technology Development Group bij Apple. “Door een nauwe integratie van hardware en software hebben we een op zichzelf staande ruimtelijke computer ontworpen in een compacte draagbare vormfactor die het meest geavanceerde persoonlijke elektronische apparaat ooit is.”

 

Eén reactie

  1. Je herhaalt wel erg de marketing-praat van Apple. Is het wel redelijk om te zeggen dat dit zo’n verandering te weeg gaat brengen zoals je dit stelt in de titel? Dat moeten we allemaal maar zien. Sowieso, gaming via een AR-bril als dit, dat zie ik niet gebeuren. En is dit werkelijk beter dan kijken op een televisie? Dat moet nog maar blijken. En dat allemaal voor deze prijs…

    Maar het is best wel iets waar je een leuke discussie over kan voeren. Ik had liever gezien dat iemand met een beetje achtergrond zoals verschillende van jullie redacteuren wel hebben toch wat kritischer had gekeken naar dit verhaal. Daar zijn jullie techmedia voor. Bij Op1 werd weer gedaan alsof dit zo’n nieuwe stap zou zijn. En ik geloof best dat dit zo is, maar ook dat het nog steeds alle beperkingen van een bril heeft, en daar wordt niets over gezegd.

    Hard- en software zal best goed op elkaar afgestemd zijn, maar gaan mensen dit werkelijk gebruiken? Als ik nadenk over praktische toepassingen kan ik wel iets bedenken maar niet dat ik het daadwerkelijk zou gaan gebruiken. De Apple-PR is normaal wel goed in het tonen van een use-case die logisch over komt. Dat was bij dit ding niet zo.

    En wederom de prijs. Daar waren ze wel erg makkelijk over. 3500 dollar/euro maakt dat het echt alleen voor de elite of de zakelijke markt is. En dat gaat over de zakelijke markt die voor optics een Vision Pro zullen kopen, maar niet meer dan dat. Maar zelfs voor de zakelijke markt vind ik het nogal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.