Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Yamaha WS-B1A Bluetooth Speaker

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Yamaha WS-B1A met 4 sterren.

THE GOOD

  • Extreem compact
  • Zeer strak ontwerp
  • Gebalanceerd geluid
  • Clear Voice modus

THE BAD

  • Geen high-end codecs
  • Relatief laag vermogen ten opzichte van de prijsklasse
  • Geen duurzame verpakking

Hoewel Yamaha met MusicCast hard werkt aan een hoogwaardige concurrent voor Sonos, lanceert het merk ook nog bluetooth-only draadloze speakers. De Yamaha WS-B1A Bluetooth Speaker valt in die categorie voor iedereen die iets kleins zoekt dat eenvoudig werkt.

Unboxing

Weinig verrassingen in de verpakking van de Yamaha WS-B1A Bluetooth Speaker, al moeten we toegeven dat de verpakking laat zien dat we hier echt nog een audiofabrikant van de oude stempel te pakken hebben. De ultralichte speaker (490 gram) zit met beschermend plastic tussen relatief grote stukken piepschuim verpakt. Waar andere audiofabrikanten hard werken aan duurzame, papier-only verpakkingen, heeft Yamaha duidelijk nog een lange weg te gaan.

Van de andere kant, in de doos zit geen lader meer en dat is prima. Wel krijg je een USB-A naar USB-C laadkabel en een stapel documentatie.

Ontwerp

Over het ontwerp van de Yamaha WS-B1A Bleutooth Speaker ben ik echt wel enthousiast. Het is een zeer compacte speaker met een formaat van 88 x 105 x 88 mm.

Rondom de speaker is een doek gespannen met aan de achterkant alleen een opening in de stof voor een USB-C en schroefgat voor als je deze mobiele speaker toch een vaste plek wilt geven met behulp van een universele muurbeugel.

De top en onderkant zijn gematteerd zwart, of donkergrijs. Dat is wat lastig te zeggen in deze Carbon Gray uitvoering, omdat we de kleuren alleen op foto naast elkaar hebben gezien. Daarbij lijkt de bovenkant van de zwarte uitvoering vrijwel hetzelfde te zijn. Voor de liefhebbers is er ook nog een lichtgrijze optie in het assortiment.

Yamaha WS-B1A Kleuren

De power knop is mooi afgewerkt en voelt prettig aan. Daarnaast een multicolor LED die de status van de speaker aangeeft. Nouja, niet als het om de batterij gaat. Die feedback krijgen we ook niet in de statusbalk van onze Android te zien. Jammer, want een speelduur van 1 uur is niet extreem lang voor een dergelijke speaker.

Onder de powerknop staat een rij symbolen. Ook dit zijn knoppen. Geen fancy touchbediening, maar knoppen die je fysiek moet indrukken. Eigenlijk heel veel fijner. Er zit wel vaak wat lag tussen het indrukken van de knoppen en de reactie van mijn smartphone. In dit geval een Xiaomi 13 Pro.

Wat een sterk pluspunt is, is dat het ontwerp van de speaker IP67 waterdicht is. Ongelukjes kunnen en mogen dus gebeuren bij deze speaker.

Audiobeleving

In het kubusje van nog geen liter heeft Yamaha een 5,5CM driver geplaatst met daar omheen nog twee passieve radiators om de bass wat op te pompen. Het vermogen van de mobiele speaker ligt rond de 10 Watt.

Wie audiofiel is, heeft met de Yamaha WS-B1A toch echt pech. Er is alleen ondersteuning voor Bluetooth A2DP/SBC. Heb je een fancy midrange of vlaggenschip smartphone met ondersteuning voor high-end streaming over aptX (HD), ldac of AAC, heb je toch echt pech. Van de andere kant. Uitdagers op hetzelfde prijssegment bieden ook geen high-end codecs. Dat kan eigenlijk ook niet. Multipoint ondersteuning is er ook niet. Dus het koppelen van meerdere van deze speakers is geen optie.

We hebben deze speaker op twee manieren ingezet. Ten eerste om op vakantie te dienen als een alternatief op het walgelijke geluid dat uit de Samsung Hospitality TV van het vakantiehuisje komt. De Samsung HG40EE470SK. We weten dat in dat segment prijs erg belangrijk is, maar Samsung zou onderhand ook weleens zichzelf achter de oren moeten krabben of dit nog wel is wat ze wil dat de vakantieganger ter oren komt. We streamden vanaf de USB-C poort van de smartphone het beeld naar de TV en via Bluetooth het audiosignaal naar de Yamaha speaker. Dialogen klinken fantastisch dankzij de Clear Voice modus en series en films ook, ook al zou de bass ook op dit formaat misschien een tikje zwaarder mogen zijn.

Ook streamen we high-end audio vanaf Tidal naar het speakertje en eigenlijk was Spotify ook gewoon prima geweest. Je merkt gewoon dat de hoge kwaliteit van Tidal een enorme overdadigheid aan details bevat die allemaal verloren gaan over de verbinding met de Yamaha WS-B1A. Zonde. Daar staat tegenover dat het misschien wel het meest gebalanceerde geluid is dat we in dit prijssegment hebben ervaren. Zelfs op hogere volumes gaat de speaker niet snel storen. Eigenlijk is het voor het formaat gewoon een heel aardige speaker voor luisteraar zonder al te veel eisen.

Accessoires

Voor de Yamaha WS-B1A Bluetooth Speaker is ook de CC-T1A beschikbaar. Deze cryptische naam staat voor een speciale lader die de speaker van stroom voorziet door hem er eenvoudigweg op te zetten. Tijdens een recente presentatie bij Yamaha kregen we deze al even te zien. We hebben hem niet getest. Van wat we lezen op de site, sluit je hem op een USB-C lader aan.

Yamaha CC-T1A

Batterijduur

Yamaha claimt een batterijduur van 12 uur op maximaal volume. Wij komen rond de 20 uur uit wanneer we de speaker testen op rond de 30% volume. Met een dergelijk volume komt deze speaker al aardig ver. Yamaha claimt een minimale laadtijd van 3 uur, maar geeft niet aan op basis van welke lader dat is. Wij hebben alleen 100 Watt laders bij ons en daarmee komen we ook op 3 uur uit. Bij laders met een lager wattage kan de oplaadtijd dus langer uitvallen.

Conclusie Yamaha WS-B1A

De Yamaha WS-B1A is de eerste stap van het Japanse merk in de drukbevochte Bluetooth markt die gedomineerd wordt door Samsung en haar dochtermerken zoals JBL. Met deze speaker gaat Yamama ook nog eens in het overvolle segment net boven de €100 zitten, waar merken als JBL en Marshall speakers neerzetten met een hoger vermogen, maar misschien niet zo goed gebalanceerd als deze is. Maar die audiobalans in combinatie met het formaat zijn dan ook de sterkste argumenten om voor deze bluetooth speaker te kiezen. Op vermogen gaat hij het in het prijssegment helaas niet winnen.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Zijn google cast / Chromecast Audio of hoe het ook heet speakers nog een ding? Toch ik hetbplaatje zag hoopte ik dat dit iets dergelijks was. Ik heb nog altijd een JBL Play staan die ik gebruik met Google-cast en hij ondersteunt ook Spotify connect. Ik vind dat toch fijner dan bluetooth waarbij je telefoon langzaam leeg gaat tijdens het spelen.

    Overigens wel een mooie speaker en balans in geluid is zeer positief. High end codes voor bluetooth geloof ik niet in. Speakers kunnen mooi klinken, maar dat ligt dan aan de driver die gebruikt wordt. Dit soort kleine speakers zijn niet vior high end geluid. Jammer dat er geen kabeltje aangesloten kan worden. Dat zou de batterij van de telefoon (of wat je ook gebruikt) immers meer besparen en voor zover het drivertje wel in staat is tot beter geluid, gaat er niets boven ene fysieke transitie van het signaal dat via draadloos meermaals omgezet moet worden van analoog naar digitaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.