Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Majority Bowfell Plus

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Majority Bowfell Plus met 4 sterren.

THE GOOD

  • Degelijke algemene geluidskwaliteit met neutraal signatuur
  • Treble en bass makkelijk regelbaar via afstandsbediening
  • Goede keuzes voor geluidsprofielen
  • Breed inzetbaar
  • Connectiviteit

THE BAD

  • Kan niet volledig uitgeschakeld worden
  • LED te fel
  • 3,5 mm jack-uitgang aan de zijkant
  • Maximaal volume valt tegen
  • Niet schuin naar boven te richten

De markt voor PC-speakers is al jaren er één die vrij matig bediend wordt ten opzichte van begin jaren 2000. Hier zijn uiteraard verschillende redenen voor te bedenken, maar feit is dat als je vandaag de dag nog zoekt naar een optie voor naast je PC, het eigenlijk vrij lastig is om iets te vinden dat precies is wat je zoekt. Vaak zijn de beschikbare speakers te groot of kosten ze te veel, en wanneer je ervoor wil kiezen wat minder uit te geven moet je genoegen nemen met vrij zwakke opties die moeite hebben iets dat ook maar enigszins lijkt op bas te produceren.

 

 

Majority’s Bowfell is een soundbar bedoeld voor kleinere televisies en PC-setups en welke bekend staat redelijk wat bang for buck te bieden. Een van de voornaamste problemen was echter het gebrek aan ‘kick’; het reproduceren van diepere bass. Welnu, de soundbar is ook beschikbaar in het zogenaamde Bowfell Plus-variant, waarin de soundbar gecombineerd wordt met een sub. Alle problemen opgelost?

 

Uitpakken

De verpakking van de Majority Bowfell Plus is een simpele kartonnen doos waarin helaas iedere los onderdeel in een eigen plastic verpakking zit. Dit moet in deze tijd beter, en zeker voor een merk als Majority dat zichzelf op de borst slaat rond allerlei sociaal verantwoorde principes waar het merk hun missie rond geformuleerd heeft.

De Majority Bowfell Plus wordt redelijk compleet geleverd. We vinden in de doos naast de Bowfell soundbar, de adapter en de subwoofer, een afstandsbediening, een 3,5 mm jack-naar-tulp-kabel, een 3,5 mm-naar-3,5 mm jack kabel (gehaakt aan de ene zijde, recht aan de andere) en twee AAA-batterijen. We krijgen helaas geen toslink-kabel, voor de mensen die graag op deze manier hun soundbar willen aansluiten.

 

Ontwerp

Bowfell soundbar

De soundbar heeft een formaat van 38,8 x 5,43 x 7,21 cm, weegt ongeveer 1,5 kg en is compleet vervaardigd van plastic. Voor de afwerking is gekozen voor glimmend pianolak zwart. Niet iets waar we fan van zijn doordat het vaak wat gedateerd oogt en  makkelijk vingerafdrukken en stof laat zien. We hebben het bovendien over een product dat je vooral van voren bekijkt en in het geval van PC-gebruik onder je monitor hebt staat, wat betekent dat je de glimmende afwerking amper ziet.

Overigens is de kwaliteit van de afwerking an sich best aardig. Vingerafdrukgevoeligheid valt voor wat het is eigenlijk reuze mee (ondanks dat het wel een factor is), terwijl het ook niet van het soort goedkope glimmende plastic is dat krast wanneer je er met een doekje overheen gaat.

Wanneer we de soundbar van achteren bekijken zien we een aansluiting voor de sub, een optische toslink-aansluiting, USB-A voor een flashdrive waar muziek op staat en de ingang van de adapter.

Aan de zijkant vinden we de 3,5 mm jack-uitgang en de knoppen voor de volume en het standby zetten. De Bowfell kan helaas niet volledig uitgeschakeld worden. Dus tenzij je het apparaat van het stroom haalt, blijf je de fell rode led altijd door het rooster zien branden. Dat ze de 3,5 mm-jackaansluiting aan de zijkant hebben geplaatst zien we toch als nadeel. Op deze manier steekt er immers altijd zichtbaar een kabel uit je soundbar. Wellicht dat het idee was dat het zo makkelijker is een externe bron als een telefoon aan te sluiten en dat toslink gezien werd als de standaard aansluitwijze. Maar had de toslink-kabel dan meegeleverd.

De uitvoering van de led vinden we designtechnisch ook een tegenvaller. Buiten dat deze dus altijd brand en ook nog eens te fel tenzij je de speaker van het stroom haalt, is het simpelweg onnodig om de led altijd te laten branden. Het leidt af en ziet er niet bepaald elegant uit.

Een andere nadeel is dat door hoe de voetjes uitgevoerd zijn de soundbar alleen neer te zetten is op een manier die het geluid recht vooruit richt. Dit terwijl PC-gebruikers hun gezicht in de regel boven de soundbar hebben hangen. Het zou bevorderlijk zijn geweest wanneer de Bowfell soundbar op de een of andere manier in ieder geval schuin naar boven gericht kon worden. Dat zal de gebruiker nu dus op een wat creatievere manier moeten doen.

Subwoofer

De passieve subwoofer heeft een formaat van  9 x 22,4 x 30,8 cm en is daarmee dus lekker smal van profiel. We konden de sub dan ook makkelijk achter ons bureau kwijt. Het is op zich in zijn soberheid en simpelheid, ook best een mooi apparaat om te zien, dus we kunnen het ons voorstellen dat mensen deze best op hun bureau zullen willen neerzetten. We hebben het over een optie uit de lagere prijsklassen, dus MDF en folie is wat verwacht kan worden qua materialen. De sub is in tegenstelling tot de soundbar dus wel gewoon mat uitgevoerd.

De bassreflex-poort zich zoals te zien is aan de voorzijde terwijl de woofer uiteraard achter het doek zit. Er zijn geen echter regels buiten dat de reflexpoort wat ruimte nodig heeft rond het plaatsen van een sub, dus je kan deze sub makkelijk langs een muur of in een hoek plaatsen, zeker met dit smalle profiel.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is redelijk rechttoe-rechtaan uitgevoerd en dat kunnen we eigenlijk wel waarderen. Je snapt van alle knoppen waar ze voor dienen. Je hebt de mogelijkheid het signatuur op het gehoor aan te passen door de bas en treble te variëren terwijl er ook presets voor film-weergave en dialogen aanwezig zijn (naast die voor muziek wat het standaardprofiel is) en de afstellingen hiervoor zijn naar ons idee prima gekozen. En mocht je het geluid helemaal verpesten, dan druk je op de resetknop.

De afstandsbediening is ovaal uitgevoerd, vier centimeter breed en ongeveer anderhalf centimeter dik en ligt daarmee lekker in de hand. Wel is het zo dat er steeds een soort vertraging lijkt te zijn wanneer je met de afstandsbediening iets wil invoeren. Alsof het signaal niet goed uitgestuurd wordt. Je hebt dan de neiging om wat harder op de knoppen te drukken, een beetje zoals je dit hebt met afstandsbedieningen waarvan de batterijen bijna leeg zijn.

In de meeste gevallen zal je de afstandsbediening willen gebruiken voor het veranderen van het volume of de input-modus. Dit is op het apparaat zelf ook makkelijk te doen, waar de meeste PC-gebruikers waarschijnlijk ook voor zullen kiezen.

 

Geluid

We hebben het over een wat lager geprijsde audio-oplossing met 75 euro (op Amazon) op het moment van schrijven, terwijl het hoe dan ook gaat over een relatief kleine speaker. We kunnen dus niet de wereld verwachten. Verder is het duidelijk geen optie die bedoeld is voor grote of zelfs middelgrote kamers wanneer je deze gebruikt in combinatie met een televisie. Je moet echt denken aan een kleine slaapkamertelevisie waar je gewoon beter geluid uit wil dan uit de naar beneden gerichte geïntegreerde speakers. Voor grotere kamers mist deze Majority simpelweg het vermogen.

Anyway, als je de Bowfell Plus dus gebruikt in de juiste omstandigheden, dus als PC-speaker of optie om beter geluid in combinatie met een kleinere televisie te hebben waar je niet al te ver vandaan zit, bewijst de Majority zich als een potente oplossing. En dan hebben we het niet alleen over wat meer volume of de voordelen van een optie die het geluid naar voren richt.

De Bowfell is erg goed met het duidelijk weergeven van hoge en middentonen, wat betekent dat voor het beluisteren van dialogen de Majority een erg prettig geluid uitgeeft. Luisteren naar luisterboeken, podcasts en talkshows is een aangename ervaring. Geen blikkerige of holle stemmen, maar ook geen overdreven zware stemmen die je sub doen rommelen waardoor je soms de weergave van het laag moet bijstellen. Dit betekent ook dat het kijken van content waarin dialogen belangrijk zijn een topervaring vormen.

Het signatuur waarvoor gekozen is lijkt geënt te zijn op neutraliteit. Geen overdreven gebeuk en de mids en highs overstemmen elkaar niet. Beluisteren we muziek die ons goed bekend is, dan lijken details op de juiste manier weergegeven te worden.

Dit betekent overigens ook dat wanneer je wat meer kick wil omdat je even je hiphip of hardstyle behoeftes wil invullen, de Bowfell Plus dit waarschijnlijk niet afdoende zal doen. Niet alleen zal de bas niet diep genoeg gaan, zelfs als je deze overdrijft; ook het maximale volume valt tegen. Zoals we al zeiden, het is echt een optie voor kleinere kamers en de afstelling is waarschijnlijk bewust ingetogen gehouden om distorsie op hogere volumes tegen te houden.

Dit wil trouwens niet zeggen dat de bas of het volume te zwak zijn…. Nou ja, misschien hadden we wat meer volume willen hebben, inderdaad voor die eerder genoemde momenten. Maar de basis is gewoon lekker strak en gericht op een correcte weergave van audio.

Aangezien we het over een kleine speaker hebben kunnen we qua imaging en soundstage niet de wereld verwachten. De Bowfell beschikt over twee drivers, maar aangezien ze zo dicht bij elkaar zitten is het bijna een mono-speaker en is er geen gevoel van richting of geluidsimmersie.

 

Conclusie

We hebben best kunnen genieten van de Majority Bowfell Plus tijdens de testperiode. Het geluid is goed in balans en presteert op aardig niveau en daarmee voor vooral algemene muziekweergave en dialoog-audio erg goed. Het is geen kamervullende krachtpatser, maar dat valt gezien de grootte en de prijs ook niet te verwachten. De opties die voor deze prijs wel het kamervullende volume brengen kunnen dit in de regel niet met hetzelfde balans en detail als de Bowfell Plus. Bovendien stelt de mogelijkheid het signatuur verder af te stellen langs de geluidsprofielen en het variëren van de treble en bass je in staat het geluid verder te tweaken naar je voorkeur.

Qua ontwerp zijn er wat keuzes gemaakt waar we geen fan van zijn, zoals de felle led, dat deze altijd brandt en dat de speaker niet uit te schakelen is. Ook hadden we een wat responsievere ervaring willen zien in combinatie met de afstandsbediening terwijl de positionering niet ideaal is met recht naar voren gerichte audio. Met wat creatieve oplossingen is de speaker echter wel wat naar boven te richten. En dan heb je voor een bedrag van op het moment 75 euro (op Amazon) een lekker neutraal klinkende oplossing die voor een breed gebruik inzetbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.