Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Kiwi Ears Quartet – IEM’s met geaccentueerde bas

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Kiwi Quartet met 4 sterren.

THE GOOD

  • Premium feel
  • Gedetailleerde basweergave

THE BAD

  • Mids vallen iets uit de toon

Een bass-heavy IEM waarin een combinatie van twee isobarische en gebalanceerde drivers gecombineerd worden. Dat klonk uw reviewer interessant in de oren en dus brachten we een exemplaar binnen voor een review.

 

Uitpakken

De Kiwi Quartets worden zeer compleet geleverd. Naast de IEM’s krijgen we een getwiste 3,5 mm jack (recht)-naar-0,78 mm 2-pin connector-kabel, nylon hardcase en 3 verschillende typen eargels in drie maten.

De buitenste verpakking had voor ons niet gehoeven. Het binnenste deel ziet er eigenlijk veel beter uit. We vragen ons of of deze Kiwi’s überhaupt ergens in de traditionele retail liggen. Minder papier is altijd beter, zeker als het minder bewerkt hoeft te worden. De schuimen bovenlaag waar de IEM’s in geplaatst zijn hebben we ook milieubewustere oplossingen voor gezien zonder dat ingegeven wordt op de kwaliteit van presentatie.

 

Ontwerp

Uiterlijk

De casing van deze Kiw IEMs heeft een eigenzinnig uiterlijk. We hebben het over een gepolijst plastic unibody-ontwerp dat zwart gekleurd is met een paars werveldesign. Je kan wel zien dat het geen instap-klasse chi-fi IEM is.

Samenstelling

De Quartet is uitgerust met twee isobarische dynamische drivers plus twee speciaal gebalanceerde drivers die respectievelijk de midden- en hoge tonen voor hun rekening nemen. Kiwi probeert hiermee een driver-samenstelling uit die de gebruiker meer ‘fun’ moet brengen. Meestal betekent dit dat de bas versterkt wordt, en dat klopt: de Quartet is een bass-heavy IEM. Ondanks dit zouden door de driversamenstelling de mids en highs wel in balans gehouden zijn. Er zou geen negatieve invloed van de bas zijn en in plaats daarvan alleen extra definitie en diepte.

Meestal is het echter zo dat je in deze frequenties meer weliswaar meer definitie hoort, maar vaak genoeg dien je ook wat wat negatieve effecten in harmonisch opzicht te accepteren. Wellicht dat Kiwi de juiste balans gevonden heeft? Anyway, dat lees je verderop onder het kopje ‘geluid’.

Switches

We hebben op beiden earbuds ook twee schakelaren. Een zorgt ervoor dat de bas extra benadrukt wordt de ander de mids en treble. Hoe we het effect van het omzetten van deze schakelaars beoordelen lees je verderop onder het kopje ‘geluid’. Het zijn zeer kleine schakelaartjes die verzonken in de body zitten. Om ze om te zetten moet je wel wat vinden waar dit mee kan. Wij gebruikten een stukje staaldraad. De verandering is op zich van dien aard dat je na het omzetten waarschijnlijk niet meer terug gaat.

Kabel

De kabel is een gedraaid exemplaar met een als rubber-aanvoelende afwerking. Een gedraaid profiel versus een gevlochten vorm biedt wat voordelen als het gaat om het doorgeven van geluid wanneer de kabel ergens langs schuurt. De afsluiting bij de splitsing en de jack-plug zijn van metaal terwijl de maatverstelling met een elementje van plastic gebeurt. De oorgeleiding aan het uiteinde is gerealiseerd via krimpkousen. We hebben hoogwaardigere oplossingen gezien in deze prijsklasse.

Comfort

Qua pasvorm is het altijd een beetje een persoonlijk verhaal als het om in-ears gaat. Voor uw reviewer kan gezegd worden dat de Kiwi Quartets zeer comfortabel pasten en zonder probleem een paar uur ingehouden konden worden. Het verschil tussen de verschillende typen eargels die meegeleverd worden is naar ons idee erg klein. Misschien dat het zelfs een placebo is. Het vormprofiel is ongeveer vergelijkbaar terwijl qua zachtheid er ook amper een verschil is.

Case

De case is een semi-hard exemplaar met een afwerking aan de buitenzijde dat een nylonafwerking lijkt te zijn en velour aan de binnenzijde. Het is een beetje passen en meten, maar uiteindelijk passen de IEMs met de kabel goed in de case. We denken dat de case prima in staat moet zijn de IEM’s te beschermen terwijl het formaat beperkt genoeg is gebleven, al was een iets grotere case naar het idee van uw reviewer misschien beter geweest.

 

Geluid

Laag

Zoals reeds opgemerkt zijn de Quartets geaccentueerd op de bas. Bas-zware ritmes komen met het juiste effect door zonder dat detail verdwijnt in een algemene rumble terwijl langdurige tonen eveneens niet vervelend worden.

Waar liefhebbers van veel bas van dit accent zullen genieten, vragen we het ons af of mensen die normaal van een neutraal signatuur houden en zoeken naar bijv. een tweede set IEMs waarmee ze iets meer ‘fun’ willen horen, met de Quartets niet misschien te veel bas horen. Bij momenten merken we dat de bas de weergave van de mids toch iets te veel overstemmen. Zet je de bas-schakelaar aan, dan wordt dit effect veel erger. Misschien fijn voor de mensen die van flink wat rumble houden, maar niet voor uw reviewer.

Midden

De middentonen komen goed door. Er is een duidelijke separatie tussen elementen op te merken en over het hele spectrum horen we een prettige klankkleur. Qua detail missen we echter alsnog iets en missen we een bepaald karakter en dynamiek in nummers die we goed kennen. Een bepaald effect van vocals die we normaal horen, blijft met de Quartets ook weg. Het lijkt alsof de mids conservatief gehouden zijn om geen zwakheden te vertonen.

Zetten de de schakelaar over om de hoge tonen meer door te laten komen, dan merken we wat meer kracht in vocals, maar raken de mids en eigenlijk het hele signatuur in algemeenheid te veel uit balans.

Hoog

De algemene weergave van de highs is prima. Wel moet gezegd worden dat er momenten zijn dat de controle mist en hoewel de extensie redelijk is, klinken de highs niet altijd zoals ze horen te klinken en lijken rond de uiterste frequenties ze wat aan zuiverheid in te leveren. Of eigenlijk durven we wel te zeggen dat er distorsies zijn. Waar de mids te conservatief zijn, zijn ze rond de highs misschien iets te ver gegaan. Dit is echter wel alleen wanneer het uiterste van de highs gevergd wordt. Nogmaals: over het algemeen worden de hogere frequenties door de Quartets prima weergegeven. We hebben liever dat er iets meer risico genomen wordt zodat we detail en dynamiek hebben en het soms mis gaat dan dat karakter ontbreekt.

Zetten we de schakelaar voor de mids en treble om dan worden de genoemde problemen flink versterkt en krijgen de Quartets zelfs iets vervelends door de onnatuurlijke weergave.

Beiden schakelaars omgezet

Voor de volledigheid, het signatuur wordt uiterst v-vormig als je beiden schakelaars omzet. Alles in het midden verdwijnt, details en definitie in instrumentwerk en vocals hoor je veel minder terwijl door de benadrukking ook zowel het laag als het hoog definitie en separatie mist.

Imaging en soundstage

De Quartets bieden een redelijke soundstage. Het gevoel van immersie is niet afwezig, maar er is ook zeker geen idee dat je je omringd voelt. Doordat de algemene separatie goed is (geholpen door de strakke basweergave) is de imaging goed voor elkaar. We hadden het idee waar elementen vandaan leken te komen en hoe het stereo-spel met instrumenten bedoeld lijkt te zijn in nummers. 

Algemeen

Al met al denken we dat de Kiwi Quartet een realistische weergave presenteert van hoe nummers bedoeld zijn. We kunnen zeggen dat de poging van Kiwi om met de Quartets een IEM met wat meer ‘fun’ te brengen goed geslaagd is. Kiwi beloofde een bass-heavy set IEM’s waarbij de mids en highs aardig in balans blijven met extra definitie door de getailleerde bas en dat is eigenlijk precies wat de Quartets zijn.

..

Conclusie

Laten we bij het belangrijkste beginnen, het geluid. Zoals aangegeven levert Kiwi met de Quartets precies wat ze beloven. Een signatuur waarbij door de geaccentueerde bas we in het laag flink detail en kracht horen en hoewel de mids en highs hierdoor extra definitie krijgen, deze toch aardig in balans blijven. We houden hiermee een leuk signatuur over dat het bedoelde effect van ‘bassy’ nummers aardig benadrukt. Liefhebbers van hiphop, reggae en elektronische stijlen zullen zeer waarschijnlijk van de Quartets kunnen genieten terwijl mensen die graag zwaarder drum- en basgitaarwerk waarschijnlijk ook aan hun trekken komen. En gamers ook, voor de mensen die graag gamen met IEMs in.
Het idee van het aanpassen van het signatuur met twee switches is aardig maar doet in dit geval in ieder geval niets voor ons door de matige weergave die het omzetten als gevolg heeft. We vragen ons af of het überhaupt wel mogelijk is om een koptelefoon te tunen voor twee verschillende mechanische instellingen. Misschien moeten we daarvoor wat meer van dit soort opties testen. We hadden gehoopt met de bas-switch iets te hebben waarbij we bijvoorbeeld tijdens het sporten of wanneer je gewoon effe zin hebt in stevig audioramwerk je de Quartets met het omzetten van de switch voor deze gemoedstoestand kon optimaliseren. Maar helaas.
Links:

2 reacties

  1. Ik heb die QKZ x HBB’s gekocht die hier gereviewd werden. Ben daar wel erg tevreden over. Maar gezien de prijs, wil ik de sprong wel wagen naar iets dat wat hoger geprijsd is, mag ook over-ear zijn; ik wil gewoon wat goede audio-producten voor weinig geld.

    Deze zijn wel mooi, maar bass-heavy is mijn ding niet.

    1. Linsoul is voor ons op het moment de enige manier om dit soort chi-fi opties te krijgen. We zijn echter afhankelijk van wat zij willen pushen qua koptelefoon. Dat is de ene keer een optie van 150 euro, de andere keer weer iets van 30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.