Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Tula USB Mic, de veelzijdige reis microfoon

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Tula USB Mic met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ontwerp
  • Productie
  • Geluid
  • Noise Canceling
  • Degelijk
  • Handzaam
  • Accuduur
  • Value for money

THE BAD

  • Geen echte interface
  • Onduidelijk in fel zonlicht

Tula is als microfoon merk relatief onbekend. De mensen achter het merk hebben hun sporen in de audio industrie verdiend en wilden een andere microfoon maken. Klein, compact en veelzijdig. De looks vielen ons al op door de vele Instagram advertenties. Is dit een gehypte microfoon of is t ook echt wat?

Er zijn veel microfoonmerken. Een aantal heeft een lange historie. Door de toename van podcasting, video vergaderen en content creatie is de behoefte aan goede microfoons toegenomen en is er ruimte ontstaan voor diverse relatief nieuwe merken. Rode en Deity zijn zulke relatief nieuwe merken. Ze zijn gegroeid toen video beschikbaar werd voor de massa en onafhankelijke filmers ook betaalbare microfoons wilden. Daarnaast zijn er diverse startups met een serieuze achtergrond en ambitie zoals de MikMe. De Tula past in deze categorie. Oprichter David Brown heeft eerder voor andere microfoonmerken gewerkt. Samen met twee Zweedse heeft hij de Tula USB mic ontwikkeld. De microfoon onderscheidt zich van de massa door het compacte en uiterst charmante ontwerp. Geheel anno nu, maar met een hele vette knipoog naar het microfoon verleden. Niet alleen het design valt op, maar ook dat het met schroefjes in elkaar gezet is. Deze microfoon is ontworpen om ook ooit gerepareerd te kunnen worden.

Eerste indruk

De Tula USB mic is fraai ontworpen en robuust gemaakt. De microfoon is handzaam en door het ontwerp ook veelzijdig te gebruiken. De standaard zit ingeklapt aan de microfoon. Even de microfoon ergrens neerzetten is geen probleem. In een lichte hellingshoek staat de microfoon ook juist opgesteld voor de meeste toepassingen. De voet is er ook af te schroeven en dat kan je de Tula usb mic met een adapter zo op een professionele microfoonstandaard schroeven. Super handig en erg fraai. We hebben inmiddels heel wat microfoons in onze handen gehad en deze is echt fraai ontworpen en geproduceerd. Aan alles merk je dat er aandacht aan is besteed. Dat betekent ook dat er keuzes zijn gemaakt. Zo zit er geen luidsprekertje in deze microfoon. Opnames moet je met een mini jack hoofdtelefoon beluisteren. Ook ontbreekt een display zodat je niet echt goed ziet in welke modus de microfoon nu is en kan je dus ook niet door bestanden browsen. De USB mic is geheel afhankelijk voor deze functies van een USB verbinding met een computer. Dat mag een Windows of MacOS computer zijn. De mic is ook met een Chromebook te verbinden en de bestanden zijn dan zichtbaar en afspeelbaar. Zelfs de microfoon werkt op een chromebook als externe microfoon. Helaas zijn de audio bewerkings apps voor een Chromebook niet of nauwelijks beschikbaar. De USB-C verbinding is absoluut noodzakelijk om bestanden van het apparaat af te halen. Er is geen app of bluetooth verbinding. Dat is heel wat anders dan de MikMe die dankzij de prima app ook een veelzijdiger microfoon is qua instellingsmogelijkheden. Tegelijkertijd zijn wij de Tula USB mic enorm gaan waarderen in gebruik.

Gebruik

De Tula mic laadt op via de USB-C kabel en heeft met de ingebouwde accu meer dan genoeg voeding voor 12 uur aan opnemen. Het opnemen zonder verbonden computer is eenvoudig. De knopjes zijn niet geheel intuitief. Tula heeft een filmpje met de uitleg online staan. Super kort maar absoluut een must om te bekijken. Meteen wordt dan duidelijk waar de knopjes voor ijn. Je zet m aan met het aan/uit icoon en vervolgens start je de opanme. De rode ledjes aan de voorkant tonen dat de microfoon aan het opnemen is. Je ziet deze ledjes lastig in vol zonlicht. Ook is niet goed te zien of het volume wel op voldoende nivo staat. Een groen lampje geeft aan dat het opname nivo goed is. Als je geen monitoring hoofdtelefoon gebruikt, is het wel hopen dat het opname volume juist is. Zelfs met een hoofdtelefoon blijft een led indicatie of het volume clipt wel wenselijk. De bediening is eenvoudig of noem het Spartaans. De klinken ronduit goed. Echter bij natuuropnames is de standaard inregeling te zacht en bij een popconcert wil de opname clippen. Shure heeft daar in hun apps een duidelijke interface voor. Maar de makers van de Tula mic hebben (vooralsnog) gekozen voor een duurzame route van een microfoon die degelijk is en niet afhankelijk is van een app. Dit in combinatie met de mogelijkheid om de mic te repareren, geven aan dat dit een aankoop is waar je met gemak tien of twintig jaar plezier van kan hebben. Je moet dan wel leven met de beperkt interface mogelijkheden.

Extra’s

Naast het fraaie en slimme ontwerp zitten er twee fraaie extra opties in de microfoon. Zo neemt de microfoon standaard in een cardoid patroon op. Maar als je linksonder het cirkeltje indrukt, dan is het opeens een microfoon die 360 graden rondom opneemt. Dat kan erg fraai zijn als je opnames wilt maken van een omgeving bijvoorbeeld of de akoustiek van een kerk. Omdat je de opnames ook alleen met een hoofdtelefoon kan afluisteren is het effect duidelijk en fraai. Maar beter en interessanter is de ingebouwde noise canceling in de microfoon. Zo kan je de achtergrond geluiden laten redecuren tot nauwelijks hoorbaar. Het resultaat is een microfoon die in alle situaties waanzinnige audio opnames van stemmen maakt. Het fijne is overigens dat wanneer je noisecanceling inschakeld, de Tula mic ook een originele opname bewaard. Zo kan je na afloop kiezen welke opname je wilt gebruiken. Wellicht handig als Tula ook een reserve opname maakt van gewone opnames in een lager db nivo. Zodat wanneer je een te luide opname hebt gemaakt, je altijd nog een backup hebt. Iets wat met de Zoom microfoons standaard mogelijk is.

Conclusie

De Tula USB mic is een eigenwijze microfoon. Een fraai afwijkend retro ontwerp dat een moderne microfoon huisvest. Klein en handzaam met een super goede audio kwaliteit en met in gebouwde noise canceling. De bouw is voortreffelijk en een voorbeeld voor andere electronica fabrikanten; dit product is repareerbaar. De keuze om de microfoon zonder app te laten werken past in het duurzaam denken. Een moderne microfoon in alle opzichten. Hopen dat de keuzes die de makers hebben gemaakt niet zal leiden tot een gebrek aan herhaal aankopen en zo de duurzaamheid van de mic een financieel risico vormt voor het voortbestaan van dit jonge merk.

 

De Tula Mic is online te koop en kost 239 Euro.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.