Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Sony WF-C700N

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Sony WF-C700N met 4 sterren.

THE GOOD

 • Goed geluid
 • Comfortabel

THE BAD

 • Slechts capaciteit voor één keer volledig opladen met de laadcase

We hebben door de jaren heen de nodige TWS-oordoppen van Sony besproken. Het waren echter altijd wat hoger geplaatste opties. Eigenlijk nooit gaven we wat goedkopere opties een kans terwijl we dit wel deden voor wat andere merken. Waarom eigenlijk? Geen idee. Tijd om daar verandering in te brengen. De WF-C700N (hartverwarmende, inspirerende naam) moet op het moment van schrijven 120 euro kosten.

Een zeer competitief segment hebben we het hier over. Zowel merken die alleen over import te krijgen zijn als merken die gewoon hier in de winkels liggen hebben een paar zeer goede opties in de aanbieding.

 

Sleutelfeatures

 • ANC en transparantiemodus
 • Multipointconnectie komt beschikbaar via een update, force-connect functie is beschikbaar
 • Gewicht 2 * 4,6 g (earbuds) 31 g (laadcase)
 • IPX4 waterresistent
 • Oplaadtijd 1,5 uur (earbuds) 3 uur (laadcase)
 • Baterijduur bij afspelen: Tot 7,5 uur (met ANC) of 10 uur (zonder ANC)
 • Batterijduur bij constante microfoongebruik: 5 uur

 

Uitpakken

Sony biedt hun audio-opties nu al enige tijd uit in verpakkingen waarbij rekening gehouden is met de ecologische footprint. Dikke plus wat ons betreft. Ondertussen is er niets ingegeven op de uitpakervaring.

Naast uiteraard de earbuds en laadcase treffen we ook twee extra maten eargels en een korte USB-A-naar-USB-C laadkabel aan. Interessant is dat Sony weliswaar branded kabeltjes levert, maar dat hier ook altijd het productieland op staat. Vaak China, in dit geval Vietnam.

 

Ontwerp

De C700N hebben een vrij sober ontwerp meegekregen met een vrij klein profiel. Sony lijkt hiermee het idee door te zetten van de LinkBuds S die we al eerder bespraken. Waarschijnlijk niet ontoevallig herbergen beiden modellen een driver van hetzelfde formaat; 5 mm.

De earbuds voelen zeer stevig aan. We hebben het over een volledige plastic bouw met een grof profiel. We zien verder een grote knop op beiden earbuds die voor de bediening dient welke te configureren valt in de app. De feedback van de koppen voelt prima aan, terwijl ze zich ook met een lichte druk laten bedienen. ‘Licht’ betekent in dit geval dat je ze iets harder aantikt dan het aanraken van een touchsensitive bediening zoals we die op de LinkBuds S aantreffen. Met de vochtige weersomstandigheden van de afgelopen weken hadden we met verschillende earbud die met toch sensitive bediening werken dat de binnenzijde van de capuchon van onze winterjas bij het aanraken van de earbuds een input verzorgde. Dit kon soms vrij vervelend zijn. Ook werkt de bediening met natte handen en zeker handschoenen niet. Wat dit aangaat is een oplossing met grote, licht te bedienen knoppen wel ideaal onder specifieke omstandigheden.

Over natte omstandigheden gesproken, de C700N heeft is getest volgens de IPX4-norm. De definitie hiervan is dat de earbuds bestendig zouden moeten zijn tegen besproeiing van water vanuit iedere hoek voor 10 minuten. Sony is echter wat conservatiever en stelt dat de earbuds (de laadcase is niet waterbestendig) bestand moeten zijn tegen waterspetters uit elke hoek, met uitzondering van de geluidsbuizen (geluidsuitgangen) van de earbuds. Wellicht dat het verschil te verklaren is door het feit dat Sony gekeken heeft naar onder welke omstandigheden je nog een compromisloze werking hebt. Dat is uiteraard niet meer zo in het geval van water in de delen waar audio-uitgang langs loopt.

Draagdetectie beschikken de WF-C700N’s niet over.

De WF-C700N is op het moment van schrijven in vier verschillende kleuren beschikbaar:

Comfort

Comfort is altijd een persoonlijk dingetje, omdat geen oor hetzelfde is. Voor uw reviewer was de C700 in ieder geval een erg comfortabele earbud. Wel hadden we gewild dat de eargels iets zachter van profiel waren omdat naar ons idee je dan in dit geval een beter fit had gehad. Maar wellicht dat dit ook eigen is aan persoonlijke voorkeuren en wat beter past. Er zijn voorbeelden geweest van earbuds met een wat grovere en stuggere eargel die we wel prettig vonden.

Hoe dan ook, gezien het kleine en lichte profiel durven we de stelling wel aan dat de C700 voor de meesten wel een zeer comfortabele ervaring zal bieden. Ze worden voornamelijk op hun plek gehouden door de fix van de eargel en rusten op het antitragus.

Laadcase

Voor de laadcase van de C700N is gekozen voor een cilindervormig design dat ons een beetje doet denken aan o.a. de Huawai FreeBuds 3i. Het is een vorm die minder hoog en breder is dan de gemiddelde laadcase, maar in de praktijk net zo makkelijk in je zak weg te steken is. Met 31 g is de case vrij licht gehouden terwijl qua bouw deze eigenlijk prima aanvoelt. Uw reviewer heeft de bouw van meerdere laadcases van verschillende fabrikanten bekritiseerd omdat ze geen ‘opvulling’ in de klep hadden en dat dit door de holle feel een wat goedkopere ervaring meegaf. De laadcase van de C700N heeft deze opvulling eveneens niet, maar door het stevige materiaal voelt de case alsnog goed aan. Ook de afwerking van de case heeft een profiel meegekregen. Zie de foto’s voor een nadere duiding hiervan.

De case beschikt niet over snelladen of draadloos laden. Dit betekent dat voor het volledig opladen van de case je deze 3 uur aan de lader mag hangen. Pairen met een apparaat kan geregeld worden met de knop aan de achterzijde van de case waar we ook een USB-C-aansluiting voor het opladen zien.

 

Connectiviteit

De WF-C700N maakt verbinding met je apparaat via bluetooth 5.2. Connectiviteitsproblemen hebben we niet meegemaakt en op de testlocatie wordt qua bereik voldaan aan de spec. Automatisch pauzeren en afspelen bij het respectieveling in- en uitnemen moeten we helaas missen. Jammer, want dit is een optie die we op verschillende opties in deze prijsklasse wel tegenkomen.

Android Fastpair en Windows QuickPair worden wel ondersteund.

Multipoint komt later, nu force-connecten

Multipoint beschikt de WF-C700N op het moment van schrijven van deze review nog niet over, maar dit moet beschikbaar komen in de zomer van dit jaar via een update. Dit is niet de eerste keer dat Sony multipoint via een update beschikbaar maakt, en we vragen ons eigenlijk af waarom dit steeds achteraf moet terwijl het kennelijk technisch wel mogelijk is en de ondersteuning hiervan vooraf al ingepland wordt. Hoe dan ook, op het moment van schrijven hebben de C700N’s wel de next-best-thing, namelijk wat uw reviewer iets in de trant van ‘bluetooth force connection’ is gaan noemen (deze meende eerst dat dit een werkelijke term was om er vervolgens achter te komen dat deze term dus niet bestaat). Dit betekent dat je de connectie met de C700N kan maken met een tweede apparaat terwijl deze nog met het eerste apparaat verbonden is. Het is dus niet nodig om eerst de connectie met het eerste apparaat te verbreken. En het eerste apparaat kan de verbinding weer terugpakken door weer een connectie te maken met de earbuds in via de instellingen.

Audio-indelingen

Qua audio-indelingen is er ondersteuning voor AAC en SBC. AptX (HD) en het door Sony bedachte LDAC moeten we missen. Of het wat uitmaakt? Wij zeggen van niet. In deze prijsklasse zul je in de regel niet profiteren van een hogere kwaliteit geluidscodec door de beperking van de hardware die toegepast is. En uw reviewer durft de uitspraak ook wel aan dat als je betere kwaliteit audio wil van een in-ear oplossing, je gewoon naar een bedrade optie moet kijken.

Lag

Lag ligt rond de 350 ms vertraging (te laat dus). Niet ideaal. Voor gamen zijn de C700N’s niet bruikbaar. Apps als Youtube is het geen probleem voor omdat die een corrigerend construct toepassen, maar kijk je graag video via bijvoorbeeld VLC op je mobiel of een andere app die dat construct niet heeft of wil je op je PC een zo min mogelijke lag, dan zouden we het ons goed kunnen voorstellen dat je verder wil kijken.

Batterijduur

De earbuds zouden goed moeten zijn voor zeven en een half uur speeltijd op één lading met ANC ingeschakeld. Met met ANC uitgeschakeld zou dit tot tien uur moeten zijn. Prima capaciteit in dit segment wat ons betreft. Wel hadden we graag gezien dat de laadcase meer dan één volledige lading in zich had voordat deze weer opgeladen dient te worden. Dit is praktisch een beperking omdat dit betekent dat je deze voortdurend wil opladen omdat je de case op 100% wil houden aangezien daar je earbuds steeds in opladen zodat je altijd de maximale capaciteit tot je beschikking hebt als je ze in gebruik neemt. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een paar dagen op reis gaat, wil je dat een laadcase meer capaciteit heeft.

 

App

Sony noemt haar app ‘Headphones’, terwijl we in het icoontje niets van een Sony-logo zien. Waarschijnlijk heeft de gemiddelde gebruiker slechts één koptelefoonoplossing en zijn wij als koptelefoonreviewers met zomaar 10 van dit soort apps niet de benchmark, maar toch…

Hoe dan ook, via deze app kunnen we onze WF-C700N configureren. Het eerste waar je naar wil kijken is het gedrag rond het in-/uitschakelen van de ruisonderdrukking (ANC) en transparatiemodus en hoe deze zaken eventueel adaptief geregeld wordt op basis van je locatie.

Een equalizer met verschillende profielen en een custom setting is beschikbaar.

Beperking in bedieningsconfiguratie

Een gekke beperking van hoe je de bediening van configureren is dat ondanks dat alle opties er wel in zitten, je niet per input zélf kan kiezen waar deze voor is.

Je kan kiezen voor de knop bediening uit: controle omgevingsgeluid, afsleepbediening (voor muziek), volumebediening of om niets toe te wijzen. En dit kan voor de knop van de linker en rechter earbud. Maar bijvoorbeeld het verhogen van het volume gaat altijd via het éénmaal drukken en het verlagen door de knop in te houden. Je kan er niet voor kiezen deze twee om te draaien of om bijvoorbeeld links één keer in te drukken voor verlagen en rechts één keer voor verhogen. Gekke beperking die tegen een mogelijkheid van intuïtief gebruik in gaat wat ons betreft.

 

Geluid

Qua geluidsweergave stellen de C700’s niet teleur. In tegendeel, ze maken enorme indruk. We spelen een selectie af van 80’s New Wave, 90’s New Jack Swing-muziek, wegens de toonvariatie en het complexe samenspel van instrumenten dat deze genres uitermate geschikt maakt voor het testen van audio-opties. Daarnaast kiezen we een selectie van klassieke muziek.

Het is duidelijk dat er gekozen is voor een meer neutrale presentatie voor de C700. Een interessante keus, daar Sony in de regel kiest voor meer dynamische signaturen. We kiezen met wat equalizersettings om het neutrale aspect zo veel mogelijk te optimaliseren en eigenlijk lukt dit best goed. We hebben het idee dat over het hele spectrum alle tonen duidelijk naar voren komen. Van bas-nuances tot aan het hogere treble; percussie, hoge zang, bekkens… We krijgen het allemaal goed door. Wanneer we Rachmaninoff’s Piano Concerto No. 2, Op. 18 beluisteren horen we de perfecte nuance tussen pianovariaties en de nuance in hoe van stille secties middels strijkinstrumenten weer naar drukke secties gewerkt wordt. Geen gerommel in het laag, alles komt goed georganiseerd en getimed over. Met de weergave van Mika Nakashima’s Love-album hebben we het idee dat alle emotie en dynamiek met de juiste verfijning weergegeven wordt.

Active Noise Cancelling

De ANC van de C700N is best aardig. Je merkt wel dat het van een niveau minder is dan die van opties die wat hoger in de prijs liggen, maar je merkt een duidelijk verschil wanneer de ANC ingeschakeld wordt, en bovendien hebben we het niet over een toepassing die een bepaalde druk op je oorkanalen brengt. Wel moet gezegd worden dat binnen deze prijsklasse er opties zijn die aanzienlijk beter presteren op het gebied van ANC, zeker als je opties meeneemt die na verloop van tijd naar het prijsniveau van de WF-C700N gezakt zijn.

Transparantiemodus

De transparantiemodus zijn we ook wel tevreden over. Het is overdreven om te zeggen dat je een natuurlijke geluidservaring hebt, maar je hoort de omgeving prima, terwijl er geen overdreven ruis is.

Adaptieve geluidsregeling

De adaptieve geluidsregeling gaat over het aanpassen van de mate van ANC op basis van je gebruik. Loop je ergens heen waar de Sony het idee van heeft dat je meer ANC nodig hebt of juist minder, dan duurt het enkele seconden voordat de aanpassing doorgevoerd wordt.

Microfoon

De microfoon klinkt best aardig. Redelijk in lijn met de betere performers in deze klasse als we het over gewoon stille omstandigheden hebben:

 

Conclusie

Ondanks dat we vooral positief zijn geweest over de Sony WF-C700N is de conclusie alsnog een lastige. Voor de prijsklasse heb je ontegenzeggelijk een zeer goed klinkend TWS headset, waarvan de microfoonprestatie ook op niveau is en ook qua batterijduur weinig mensen wat te klagen zullen hebben, hoewel de capaciteit van de laadcase wel tegenvalt.

Het voornaamste probleem is de concurrentie van modellen die op een hogere prijs ingezet en vervolgens gezakt zijn naar het niveau van de WF-C700N. Dat geldt o.a. voor de LinkBuds S van hetzelfde merk die slechts 30 euro duurder is op het moment van schrijven. En die beschikt over betere ANC, draagdetectie, de optie voor multipointconnectie en draadloos laden voor de case. En uiteraard is dit niet het enige alternatief. Vind je dit allemaal niet erg belangrijk en gaat het alleen om het geluid, dan kan de WF-C700 nog steeds een interessante optie zijn. Zeker als je het ook fijn vindt gebruik te kunnen maken van bediening via een knop.

Ook is het niet ondenkbaar dat de prijs zakt naar rond de 100 euro of zelfs lager, en daarvoor zouden we op basis van de geluidskwaliteit de WF-C700N een rechtstreekste aanrader noemen.

3 reacties

 1. Zou graag zien dat fabrikanten zich meer richten op goed geluid ipv zaken als draagdetectie en draadloos laden. ANC kan ik wel waarderen, maar zelfs dat zou je eens moeten willen opgeven als je daarvoor betere drivers kan instellen. Zat mensen hebben al een stille omgeving terwijl ze wel de vrijheid van TWS willen.

  1. Helemaal mee eens. Lijkt wel of tegenwoordig randzaken belangrijk zijn, als er maar geluid uit komt. Terwijl dat omgekeerd dient te zijn.

  2. Helemaal mee eens. Helaas lijkt dat niet een interessante markt te zijn. Sony probeerde iets dergelijks met de originele LinkBuds met de open donut drivers (al waren die niet echt goedkoop bij introductie), en dat lijkt geen succes te zijn gezien de gezakte prijs (waarmee ze nu wel een aanrader zijn).

   We hebben ook de LiveBuds van Samsung getest, en onbedoeld waren dat meer open opties die verder heel comfortabel zaten en goed klonken terwijl de microfoon ook op niveau was. De ANC werkte door het vormconcept voor de meesten niet. Als ze dat vormconcept weer zouden uitbrengen zonder ANC maar met betere drivers, zou dat op zeker een zeer prettige TWS headset zijn. Maar als niemand het koopt…. (overigens zijn die ook vrij goedkoop nu)

   De open opties die recent geïntroduceerd zijn komen van spelers als Shokz die we binnenkort binnen krijgen. Deze is echter meer gericht op actief gebruik (sporten).

   Dus voor higher-end geluid via TWS oortjes zul je helaas dieper in je portemonnee moeten duiken en accepteren dat de bang-for-buck-ratio minder is. Of je kiest voor iets oudere opties als de LinkBuds (niet de LinkBuds S voor alle duidelijkheid) of nog ouder met de Samsung Live Buds (die met Samsung-telefoons extra goed klinkt, mocht je er een hebben, doordat je Samsungs Scalable Codec kan gebruiken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.