Logo GadgetGear.nl
iQ Grills Classic 21”
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iQ Grills Classic 21” Kamado

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de iQ Grills Classic 21” Kamado met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem compleet qua accessoires
  • Zeer mooi ontwerp van de pot
  • Erg net onderstel
  • Goed luchtdicht

THE BAD

Vorig jaar wist iQ Grills indruk te maken met haar iQ Grills Large 22” kamado. Dit jaar is de iQ Grills Classic 21” aan de beurt. Een stoere kamado, in ons geval in gunpowder grey uitvoering die het record zet voor meest compleet geleverde kamado ooit.

Unboxing

De iQ Grills Classic 21” komt in een set van twee dozen. Keurig geleverd door de makers zelf en met goed contact over en weer over de aflevering. Doen ze goed. Tijdens de bezorging vertelden ze al kort dat ze de meest complete kamado van Nederland willen leveren en dat is jammer… jammer? Jammer ja. Je gaat namelijk niet meer lekker accessoireshoppen bij het merk. Je bent in één klap klaar… nouja… eigenlijk ook weer net niet.

Je moet zelf nog voor twee a drie dingen zorgen. Ten eerste heb je een vleestang nodig en ik gebruik er altijd twee. Één voor het rauwe vlees en de andere voor wat gaar is. Niet heel ruig. Ik weet het. Daarnaast heb je nog een staalborstel nodig. Maar dat is het dan ook.

Je krijgt namelijk de iQ Grills variant van een Looftlighter. Dus geen aanmaakblokjes meer nodig. Je krijgt een ledlamp voor onder het handvat. Je krijgt een iQ Grills chicken sitter. Rvs-roosters, gietijzeren rosster en plancha, twee drippannen, een hele pizzasteen/heat deflector en twee halve, een roostertang, een rek om dit alles in te hangen. Een iQ Grills kerntemperatuurmeter, een aspook, een hamburgerschep en beschermhoes. Oja, en een onderstel om je kamado in te plaatsen met extra zware, geremde wielen en dat onderstel is keurig voorzien van vilt over de hele lengte waarmee het contact maakt. En nog een aflegplank. Dat ding vergeet ik steeds.

Constructietechnisch

Het is al lang geen geheim meer dat de kamadomarkt voor een groot deel een assemblagemarkt is. Het merk kiest een pot, met of zonder logo (in dit geval met), een afwerking en dan komt het metaalwerk, handvatten etc. Wat meteen opvalt is dat iQ Grills erg goed haar best heeft gedaan in de selectie van de verschillende onderdelen die deze kamado maken.

De pot is netjes met het iQ Grills logo erin afgebakken. De gunpowder grey uitvoering levert een prachtige, egaal matte afwerking op. Ik geef toe dat het logo daardoor wat minder opvalt dan bij een glanzend zwarte pot het geval is, maar dit ziet er toch echt wel heel dik uit.

Rondom de randen van de pot en de deksel zit geen goedkoop vilt. Er is meteen een infinity gasket geplaatst. Dat is een soort van glasvezel slang die rondom loopt en perfect sluit. Veel beter schoon te maken en eigenlijk geen noodzaak meer om die ooit nog te vervangen.

De vering achter op de pot werkt prima, maar ook die is voorzien van een fraaie kap met iQ Grills logo erop om het allemaal net wat strakker eruit te laten zien. Hoeven ze niet te doen, maar doen ze toch. Netjes!

Binnenin de pot zit de vuurschaal die uit één deel bestaat. Daaronder leg je de aslade. En nee, dat staat niet netjes in de handleiding. Dat moet je zelf even ontdekken, maar die aslade is wel briljant fijn om te gebruiken.

In de vuurschaal plaats je de meegeleverde houtskoolmand die met een divider komt. Wil je aan één kant lekker hard gaan en aan de andere kant wat minder? Geen probleem. Het voordeel van zo’n mand is dat je voor jouw volgende sessie even de kooltjes op kunt schudden. Daarna de aslade leeggooien en je kamado is weer helemaal startklaar. Ideaal!

Om je nog meer vrijheid te geven qua temperaturen en vulling van de kamado, komt op de vuurschaal een multi-level rvs-grillrooster te liggen. Drie lagen zodat je gemakkelijk met drippannen kunt werken. Want al dat vet dat niet op de kooltjes valt, slaat niet als rotzooi terug op jouw vlees en dat is wel zo fijn.

Toch hier een kleine kanttekening. Je krijgt namelijk een accessoirerek meegeleverd voor bijvoorbeeld een dutch oven. Plaats je het gietijzer op de bovenste positie van het rek, dan loop je veel risico dat deze omlaag vallen wanneer je er met de staalborstel overheen trekt. Dit los je op door dit accessoirerek eronder te leggen. Wel beschreven is dat je dit ook moet doen voor je driptrays.

Gebruikservaring

De gebruikservaring van de kamado van iQ Grills is niet geheel verrassend. Hij is gewoon erg goed. De scharnieren maken dat de kap netjes omhoogkomt en mooi robuust aanvoelt. De tafeltjes zijn stevig genoeg. De kamado loopt erg prettig op de gelagerde wielen en de margrietschijf is keurig van een regenkap voorzien en blijft op dezelfde stand bij het openen en sluiten van de kap. Aan alles merk je dat dit een goed product is dat tot in perfectie is uitontwikkeld.

Waar we wel iets streng op mogen zijn is de handleiding die bij de kamado zit. De laatste pagina’s zijn in alle talen blank en dat zal niet de bedoeling zijn geweest. Met name de aslade zal voor een nieuwe gebruiker even uitzoekwerk zijn hoe je die het beste plaatst.

Elektrische iQ Grills aansteker

Ooit was de looftlighter de innovatie in kamadoland, maar inmiddels heeft ieder merk er één. iQ Grills dus ook en je krijgt hem meteen bij jouw Kamado meegeleverd. Natuurlijk is het niet precies het origineel, maar hij werkt fantastisch. Heel eerlijk, iedereen met een kamado moet zo’n ding hebben. Vaarwel aanmaakblokjes!

iQ Grills Kerntemperatuurmeter

De kerntemperatuurmeter is een wel heel eenvoudig metertje. Maar de sensoren zijn precies dezelfde die we ook bij duurdere modellen van grotere merken tegenkomen. Waarschijnlijk zal het chipsetje erachter ook wel vergelijkbaar zijn. Hoe dan ook, in vergelijking tot mijn Weber iGrill zijn de metingen vrijwel hetzelfde. Supertof dat deze erbij zit.

Handig is dat er magneten op de achterkant zitten. Daarmee kun je hem op de beugel van het lampje zetten. Echter zijn de magneten net niet sterk genoeg wanneer er iets aan de draden wordt getrokken. En dat is nogal snel wanneer je de klep opent. Bij een volgende editie zou een sterker setje magneten een enorm mooie toevoeging zijn.

iQ Grills zijtafels

De zijtafels van de iQ Grills Classic 21” zijn van bamboe met een laklaagje erover. Keurig zwart gespoten dus. Verder zijn ze, zoals je mag verwachten bij een kamado, inklapbaar. Aan beide kanten zijn haken voor jouw tangen, doeken etc.

Thermometer

In de kap van de kamado zit een analoge thermometer, wat redelijk standaard is. Hij reageert mooi vlot en is erg nauwkeurig wanneer we metingen met andere sensoren vergelijken. Wel is het jammer dat de graden Celsius schaal aan de binnenkant is gedrukt en wat minder nadrukkelijk aanwezig is dan Fahrenheit. Kan anders, maar is zeker geen noodzaak.

iQ Grills Imperial houtskool

Ik denk niet dat hij er standaard bij hoort te zitten, maar na aflevering stond er ook een mooie zak houtskool van iQ Grills naast de kamado. In dit geval een mis van Acacia en Eucalyptus. 10 kilo waarvan de helft inmiddels al is opgestookt. Een erg mooie brandstof.

iQ Grills Classic 21”

Conclusie iQ Grills Classic 21” Kamado

Wanneer je op de website van iQ Grills kijkt, kom je eigenlijk maar weinig te weten over het merk, maar alles voelt aan alsof deze generatie kamado’s van het merk met een bak aan ervaring in de industrie is samengesteld. Zijn ze bij iQ Grills creatief geweest? Nee. Ze spelen alles op safe en dat betaalt zich echt uit naar jou als eindgebruiker.

Eén reactie

  1. Heb hem een jaar en veel gebruikt.
    Ook de winterdag goed stabiel te houden.
    Persoonlijke vind ik het een super bbq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.