Logo GadgetGear.nl
ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station

Na haar aluminium dockingstations, komt ACT nu met een strakke, zwarte serie. Het instapmodel is de ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station die meteen al geschikt is om twee FullHD monitoren aan te sturen.

Unboxing

In de verpakking zit de dock met een USB kabel die je kunt gebruiken om de dock op een USB-A of USB-C aansluiting te gebruiken. Je kunt dus met vrijwel iedere mac of windows machine met deze dock uit de voeten. Daarnaast krijg je documentatie en een adapter.

ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station uitgepakt

Qua verpakkingsmateriaal zien we vooral veel karton. Een paar plastic plakkers en een plastic bindkabeltje. ACT heeft als doel de hoeveelheid gebruikte plastics in haar verpakkingen omlaag te brengen en maakt met deze verpakkingen al een aardige start in die richting.

Design

Met de komst van deze dockingstation introduceert ACT een nieuw stukje accessoire design in haar line-up. Zwart plastic in plaats van een aluminium behuizing. Goedkoper om te produceren maar vooral ook wat meer low-key op het bureau en daar zijn we altijd wel gek op.

Waar we minder gek op zijn is dat een groot deel van de behuizing glanzend is afgewerkt. Hier zit keurig een vliesje omheen bij levering, maar al snel zitten er vingerafdrukken op en met de eerste de beste kabel die er langs op glijdt hebben we al een krasje in het plastic. We snappen wel dat bijna niemand voor een glanzend zwart afwerking gaat op dit soort accessoires. Dus ACT, volgende keer weer lekker mat, net als bij de zwaarder uitgeruste ACT AC7048 docking station die later deze week met de review online gaat.

ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station aansluitingen voorop

Leuk detail is dat ACT heeft gekozen voor een combinatie van groene en blauwe status LED’s in deze serie. Dat ziet er weer eens lekker fris uit op het bureau.

Aansluitingen

Wat ACT echt goed doet is de enorme hoeveelheid aan aansluitingen die op dit dockingstation zijn verwerkt. Voorop zitten twee USB-A 3.0 (USB 3.1 Gen1) poorten samen met een analoge microfoon en analoge hoofdtelefoonaansluiting. Achterop krijg je dier USB-A 2.0 poorten, een Gigabit LAN aansluiting, twee HDMI poorten en natuurlijk de USB 3.0 aansluiting die richting jouw computer gaat.

Qua output power heeft deze dockingstation met lader aangesloten 20 Watt aan stroom beschikbaar. De MacBook Air gaat daar niet op laden, maar dat is ook niet helemaal de bedoeling. Dat wattage is namelijk ook nodig om aangesloten SSD’s, webcams en andere apparaten royaal van stroom te voorzien.

ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station aansluitingen achterop

Wat we wel missen is een paar USB-C aansluitingen. Hier op de redactie zien we steeds meer smartphones met een USB-C naar USB-C kabel komen. Ook zien we steeds meer accessoires zoals headsets en webcams met enkel een USB-C aansluiting op de markt komen. Daar moet je dus verlooppluggen voor zien te scoren.

Wat handig is, is dat je bij deze dockingstation ook een verticale standaard krijgt meegeleverd. Zo kun je dus zelf kiezen wat het meest ideaal is op jouw bureau.

HDMI

Deze nieuwe generatie hubs maakt gebruik van DisplayPort technologie waarvoor je even een driver moet downloaden op de site van ACT. Helaas is op de site en in de handleiding niet heel duidelijk waar je dan moet zijn. Eigenlijk moet je even naar support.act-connectivity.com en dan heb je de drivers voor Windows en macOS zo gevonden.

ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station op een ultrawide monitor – Gebruik dus gewoon twee FullHD monitoren voor het meest optimale effect.

Dit dockingstation is ingericht om ondersteuning te bieden voor twee FullHD monitoren of één monitor met maximaal een resolutie van 2048×1152. Wij hebben hem natuurlijk ook op een QHD+ 21:9 display getest. Daarbij merkten we op dat het beeld wordt gerekt op macOS. Op een 4K+ monitor met 32:9 beeldverhouding werd het beeld helemaal ver opgerekt. Voor dat soort monitoren moet je echt naar de duurdere AC7048 kijken. Maar heb je twee reguliere FullHD monitoren, is de ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station echt geweldig.

Conclusie ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station

Qua design zet ACT met de ACT AC7049 USB-C of USB-A Dual Monitor Docking Station een goede weg in. Dat je vanuit de dock direct twee FullHD displays kunt aansturen is heerlijk. Ook de hoeveelheid USB aansluitingen is echt heel prettig, al mag er anno 2023 iets meer aandacht zijn voor USB-C aansluitingen. Maar, dat is ook prima op te lossen met een verloopstekkertje.

ACT AC7049 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.