Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaat het Flux Keyboard echte innovatie brengen?

Op social media heb je hem vast al langs zien komen, een keyboard met daaronder een groot display dat bepaalt wat er op en onder de knoppen te zien is. Die video laat een prototype zien van het Flux Keyboard.

Het Flux Keyboard is duidelijk geïnspireerd op het Optimus keyboard dat ooit door Art. Lebedev werd bedacht. Een toetsenbord met in iedere toets een OLED display. Dit bleek al snel een dure operatie te worden. Daarom verving Optimus het origineel in 2014 met de Optimus Popularis. Een toetsenbord met daaronder een groot LCD paneel. Hetzelfde idee als dat Elgato voor haar Streamdeck gebruikt. Maar zowel Art. Lebedev als Elgato hebben nog te doen met lelijke randen rondom de toetsen. Dat is wat het Flux Keyboard oplost.

Net als bovenstaande, is het Flux keyboard eigenlijk niets meer dan een groot display met daar bovenop knoppen. De onderkanten van de knoppen zijn geleidend en doen een vingerafdruk na. Datzelfde geldt ook voor de draaiknoppen die waarschijnlijk met twee punten op het scherm drukken waarbij de rotatie van die twee punten te detecteren is door de software achter het touchscreen. Het grote verschil met Art. Lebedev en Elgato is dat dit keyboard compleet transparant is gemaakt, waardoor je nog meer creatieve mogelijkheden krijgt.

Waar de grootste uitdaging zal liggen is de hoeveelheid touchpunten die het scherm kan herkennen. De meeste schermen kunnen tien contactpunten onderscheiden. Dit zou de reden kunnen zijn dat ze het niet mogelijk maken onbeperkt draaikoppen toe te voegen. Per knop zou de capaciteit waarschijnlijk met twee contactpunten afnemen. En dan heb je er altijd nog 4 nodig voor het keyboard wanneer gebruikers toetscombinaties moeten maken. Je ziet dan ook dat ze meteen al uitbreidingen laten zien die bestaan uit kleinere touchscreens die je op het toetsenbord kunt klikken. Slim!

De term maglev switches wekt de suggestie dat de knoppen magnetisch omhoog worden getrokken. Dat maakt dit toetsenbord meteen al oninteressant voor pro gamers. De kans is groot dat dit toetsenbord de nodige latency en actuatieproblemen zal hebben. De kans is klein dat het toetsenbord voor gamers is ontwikkeld, dus dat is ook niet erg.

Of, hoe en wanneer het Flux Keyboard realiteit gaat worden is nog onbekend.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.