Logo OpenAI
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

ChatGPT op de vingers getikt in Italië

In Italië is OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, berispt. De chatbot is niet duidelijk over hoe het met persoonsgegevens omgaat en kende onlangs nog een beveiligingslek.

Het Amerikaanse bedrijf is ook in Italië populair door haar Chatbot ChatGPT. Echter is het verboden om de chatbot te gebruiken als je nog geen 13 bent. openAI lijkt geen mechanisme te hebben om aan die Italiaanse wet te voldoen. Dat kabbelt door naar de hack die onlangs plaatsvond, waarbij persoonsgegevens, betaalgegevens en de chatgeschiedenis van personen op straat kwamen te liggen. Het is niet duidelijk, maar wel aannemelijk, dat ook data van kinderen op straat is komen te liggen.

Het klinkt wellicht onschuldig, maar op basis van de zoekvragen van gebruikers, kan het maar zo zijn dat hackers zaken als religie en politieke voorkeur van de gebruikers kunnen achterhalen. Deze gegevens vallen onder de bijzondere persoonsgegevens omdat het uitlekken van dergelijke voorkeuren kan lijden tot gevaarlijke situaties in bepaalde landen.

ChatGPT zou nu twintig dagen de tijd hebben om haar beleid over minderjarigen aan te passen om een miljoenenboete te voorkomen. In hoeverre ChatGPT in andere landen een probleem heeft is nog onduidelijk. Met name Nederland is erg ruimdenkend om het delen van kinderdata met Amerikaanse dienstverleners. Zo mogen websites nog altijd vrij gebruik maken van Google Analytics om bezoekers te tracken, waar dit in diverse Europese landden al verboden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.