Logo OpenAI
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

OpenAI en Google mogelijk aangeklaagd om bronnen voor AI

OpenAI en Google maken furore met het aanbieden van hun Chat AI oplossingen. Toch lijken ze nu ook de wind van voren te krijgen nu Amerikaanse mediabedrijven voelen dat zij niet meeliften op het succes van de AI’s.

Zowel ChatGPT van OpenAI als Bard AI van Google maken gebruik van zogenaamde Large Language Modells om hun kennis op te doen. Door heel veel teksten te verwerken, leren de AI’s hoe ze op vragen moeten reageren. Daarvoor hebben de diensten onder anderen gebruik gemaakt van teksten van heel veel websites die openbaar zijn gepubliceerd.

Bij de lancering van ChatGPT was er al heel wat rumoer over dit onderwerp. Zo zouden gebruikers die programmacode laten genereren mogelijk auteursrechten van developers schenden daar ChatGPT haar kunsten leerde door enorme hopen code van platforms als Github in te leren.

Amerikaanse mediabedrijven hebben wat meer slagkracht en overwegen nu juridische stappen. Door de chatbots lopen de bedrijven immers inkomsten mis omdat gebruikers de informatie van de mediabedrijven ook via de chatbots kunnen verwerven. Dat kan al zo eenvoudig als wanneer je een recept voor witlof zoekt en de inspiratie bijvoorbeeld van een site als Allerhande komt. Nu is wel zo dat in Nederland nog niet dit soort stappen lijken te worden ondernomen.

Via Tweakerrs.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.