boxspring kopen
Roy Christiani
Roy Christiani

Boxspring kopen? Ontdek dé Gadget Gear gids voor de beste tip

Een boxspring kopen kan een flinke onderneming zijn. Uiteraard wil je de beste boxspring voor je beste matras, maar het vinden van de juiste boxspring voor jouw slaapbehoeften kan een opgave zijn. Want waar moet je opletten bij een boxspring kopen en wat voor soorten boxsprings zijn er op de markt? In deze Gadget Gear gids vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden als je van plan bent een boxspring te kopen.

 

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een type bed dat uit verschillende lagen bestaat, waaronder een matras, een boxspring basis en soms ook een topper. Het bed heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan de comfortabele ondersteuning en de stijlvolle uitstraling. Er zijn verschillende soorten boxsprings beschikbaar, elk met unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende soorten boxsprings bespreken voor je zoektocht naar de beste boxspring kopen.

 

boxspring kopen

 

De standaard boxspring

Dit is de meest voorkomende en traditionele soort boxspring. Het bestaat uit een houten frame met veren en heeft meestal poten aan de onderkant om het bed van de vloer te tillen. De veren in de boxspring bieden een goede ondersteuning en het bed is meestal voorzien van een matras en topper voor extra comfort. De standaard boxspring is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

 

De pocketvering boxspring

Dit type boxspring bestaat uit individueel verpakte veren die in zakken zijn gestoken, wat zorgt voor een betere ondersteuning van het lichaam en minder beweging overdracht tussen slaap partners. Dit type boxspring kopen is meestal duurder dan de standaard boxspring vanwege de verbeterde vering en het extra comfort.

 

De elektrische boxspring

Dit is een boxspring met een elektrische mechanisme die het hoofd- en voeteneinde van het bed kan verstellen. Dit type boxspring is vooral handig voor mensen met rugklachten, ademhalingsproblemen of slaapapneu. De elektrische boxspring biedt ook extra comfort en gemak bij het lezen, tv-kijken of werken in bed.

 

De verstelbare boxspring

Dit type boxspring heeft een frame dat in meerdere posities kan worden versteld, vergelijkbaar met de elektrische boxspring, maar zonder de elektrische motor. Deze boxspring kopen is meestal goedkoper dan de elektrische boxspring, maar biedt nog steeds de voordelen van het aanpassen van de houding en de extra comfort.

boxspring kopen
boxspring kopen

Boxspring zonder matras

In principe is een boxspring zonder matras niet een type boxspring, maar wel belangrijk om deze optie in acht te nemen. Men denkt vaak dat wanneer je een nieuwe boxspring koopt je ook direct een nieuw matras moet aanschaffen, maar dit hoeft uiteraard niet. Het voordeel van een boxspring kopen zonder matras is dat je de vrijheid hebt om je eigen matras te kiezen. Je kunt dus een matras kiezen die past bij jouw specifieke slaapbehoeften, van bijvoorbeeld een andere fabrikant. Het nadeel van een boxspring zonder matras kopen is dat het over het algemeen duurder is dan zowel de boxspring als het matras direct aanschaffen. 

 

Boxspring met opbergruimte

Dit type boxspring is uitgerust met extra opbergruimte onder het bed. Dit kan handig zijn als u weinig ruimte heeft in jouw slaapkamer of als je extra opbergruimte nodig heeft. De boxspring met opbergruimte is verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen.

Kortom, er zijn verschillende soorten boxsprings beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Bij een boxspring kopen is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, budget en slaapbehoeften om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw slaapkamer.

Ook heb je boxsprings in diverse maten.

 

Boxspring 90×200

Wil je een boxspring kopen die geschikt is voor kleine ruimtes? Dan kun je het beste kiezen voor een boxspring 90×200 voor je slaapkamer, logeerkamer of studentenkamer. Er zijn tegenwoordig verschillende stijlen eenpersoons boxsprings op de markt. 

 

Boxspring 120×200

Een boxspring 120×200 is de ideale boxspring voor twijfelaars. Slaap je graag in je eentje of heb je gewoonweg geen plek in je slaapkamer voor een groter? Dan is een twijfelaar boxspring perfect voor jou. De afmeting zit precies tussen een eenpersoons- en tweepersoons boxspring in. Ideaal voor studentenkamers, kinderkamers of logeerkamers. 

 

Boxspring 140×200

Een veelgenoemde naam voor een boxspring 140×200 is een twijfelaar bed. Deze boxspring is perfect voor één persoon als je genoeg ruimte wil hebben in bed. Wil je een boxspring kopen voor twee personen? Dan is dit formaat ietwat te klein.

boxspring kopen
boxspring kopen

Boxspring 160×200

Een boxspring 160×200 is ideaal voor stellen en verhoogt  jouw matras met enkele centimeters. Hierdoor kun je makkelijk in bed stappen en lig je wat verder van de grond.

 

Boxspring 180×200

Een boxspring kopen in het formaat 180×200? Dan heb je te maken met een tweepersoonsbed. Dit formaat is populair in Nederland en biedt een ruime slaapruimte voor twee personen. Het boxspring onderstel van een bed in deze maat is 180 cm breed en 200 cm lang en bestaat uit twee afzonderlijke delen die met elkaar verbonden zijn.

 

Waar moet je opletten bij een boxspring kopen?

Als je van plan bent om een boxspring te kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 

 • Comfort: Het belangrijkste aspect bij een boxspring kopen is het comfort. Kies een boxspring die past bij jouw slaaphouding en lichaamsgewicht. Test een boxspring dan ook altijd goed uit en kijk of er mogelijkheden zijn om proef te slapen. Want pas als je het bed hebt uitgetest weet je of het bed echt bij je past. 

 

 • Kwaliteit van de materialen: Kijk naar de kwaliteit van de materialen waaruit de boxspring is gemaakt. Zoek naar een boxspring met een stevige constructie, duurzame materialen en goede ventilatie om te voorkomen dat het bed te warm wordt.

 

 • Grootte en hoogte: Bepaal de juiste grootte en hoogte bij een boxspring kopen voor jouw slaapkamer. Zorg ervoor dat de boxspring past bij de afmetingen van je matras en dat het bed hoog genoeg is om comfortabel in en uit te stappen.

 

 • Onderhoud: Kijk naar de onderhoudsvereisten van de boxspring. Zoek een boxspring die gemakkelijk schoon te maken is en weinig onderhoud vereist.

 

 • Budget: Boxsprings zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Bepaal je budget en zoek een boxspring die past bij je financiële mogelijkheden. Bedenk wel dat een goede boxspring kopen een investering is die op de lange termijn zijn waarde kan behouden.

 

 • Garantie en service: Controleer de garantie en servicevoorwaarden van de boxspring. Zorg ervoor dat het bed wordt geleverd met een garantie die past bij jouw verwachtingen en dat er een goede klantenservice beschikbaar is om eventuele problemen op te lossen.

 

Een goedkope boxspring? De diverse prijzen van boxsprings

De prijzen van boxsprings variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, het merk, de grootte en het model van de boxspring. Over het algemeen kunnen boxsprings variëren in prijs van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s bij een boxspring kopen.

boxspring kopen
boxspring kopen

Een basis boxspring zonder matras kan beginnen bij ongeveer € 300, terwijl een luxe boxspring met een elektrisch verstelbaar frame en premium materialen zomaar € 2.500 of meer kan kosten. Het is belangrijk om te onthouden dat een hogere prijs niet altijd betekent dat de boxspring beter is. Kijk dus goed wat je te besteden hebt want zelfs met een beperkt budget zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden. 

Maar waar zitten de prijsverschillen dan in? Om te beginnen het matras. 
Het matras is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van je boxspring. Het bepaalt voor een groot gedeelte het comfort maar heeft ook grote invloed op de prijs. Over het algemeen kun je stellen hoe duurder het matras, hoe duurder de boxpspring.
Maar niet alleen het matras heeft invloed op de prijs. Zo is er bij duurdere boxspring meer aandacht besteed aan afwerking en comfort. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking van het hoofdbord (is deze bijvoorbeeld netjes afgewerkt aan de achterkant) maar ook de gebruikte materialen (welke materialen zijn er gebruikt) zo bijvoorbeeld de pootjes.

Een boxspring kopen voor de lange termijn

De duurzaamheid van een boxspring hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de constructie en de onderhoudsprocedures. Een boxspring die is gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals massief hout of staal, en die zorgvuldig is geconstrueerd met aandacht voor detail en vakmanschap, zal over het algemeen langer meegaan dan een boxspring van mindere kwaliteit. Het is ook belangrijk om te kijken naar de garantie die wordt geboden door de fabrikant bij een boxspring kopen. Een lange garantieperiode kan erop wijzen dat de fabrikant vertrouwen heeft in de duurzaamheid van het product en dat het bed waarschijnlijk lang meegaat.

Onderhoud is ook essentieel voor de duurzaamheid van een boxspring. Het is belangrijk om het bed regelmatig schoon te maken en te inspecteren op eventuele slijtage. Het is ook een goed idee om het bed te beschermen tegen morsen en vlekken door een matrasbeschermer te gebruiken. Als je op zoek bent naar een duurzame boxspring, kun je het beste kiezen voor een merk of model met een goede reputatie voor kwaliteit en duurzaamheid. Dit kan wellicht een hogere prijs betekenen, maar kan zich op de lange termijn uitbetalen door een langere levensduur van het bed en minder kosten voor vervanging.

Ten slotte is het belangrijk om het milieuaspect te overwegen bij een boxspring kopen. Kies bij voorkeur voor een merk dat duurzame materialen gebruikt en zich inzet voor milieuvriendelijke productiemethoden en verpakkingsmaterialen.

 

Een duurzame keuze

Vind je duurzaamheid belangrijk? Dan is het goed om je vooraf goed in te lezen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen de één of de andere boxspring. Bij de productie van boxsprings worden vaak verschillende materialen gebruikt, zoals hout, metaal, schuim en stoffen. Het is belangrijk om te overwegen hoe deze materialen worden geproduceerd en wat er gebeurt met de afvalstoffen die worden geproduceerd tijdens het productieproces.

Een manier om de impact op het milieu te verminderen is door een boxspring te kopen die gemaakt is van duurzame materialen. Bijvoorbeeld, sommige fabrikanten maken gebruik van gerecyclede materialen, zoals gerecycled hout of schuim, om hun producten te maken.

Een andere factor om te overwegen is het transport van de boxspring. Het is belangrijk om te kijken naar de afstand die het bed moet afleggen om bij jou thuis te komen. Bij voorkeur kies je voor een boxspring van een fabrikant die gevestigd is in jouw eigen land of regio, om het transport en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Sommige fabrikanten zijn ook actief bezig met het verminderen van hun afval en het recyclen van productiematerialen. Het is de moeite waard om te zoeken naar merken die zich inzetten voor duurzame productiemethoden en afvalbeheer.

boxspring kopen
boxspring kopen

Tot slot is het verstandig om de duurzaamheid van de boxspring in overweging te nemen. Een duurzame boxspring kopen, zorgt ervoor dat de boxspring langer meegaat en je het bed minder vaak hoeft te vervangen, wat de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd vermindert.

Kortom, bij een boxspring kopen is het belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van de materialen, het transport en de productiemethoden, evenals de duurzaamheid van het product zelf. Door te kiezen voor een duurzame boxspring kun je bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu.

 

Wat zijn de voordelen van een boxspring kopen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een boxspring als bed:

 • Comfort: Boxsprings zijn ontworpen om extra comfort te bieden. De combinatie van een stevige ondersteuning box met een bovenmatras zorgt voor een zacht en comfortabel ligoppervlak. De matrassen die gebruikt worden in boxsprings zijn vaak van hoge kwaliteit en bieden een goede ondersteuning van het lichaam.

 

 • Goede ventilatie: Boxsprings bieden een goede ventilatie doordat ze vaak zijn voorzien van een open structuur. Hierdoor kan vocht goed worden afgevoerd en blijft het bed fris en droog. Een belangrijk aspect dus bij een boxspring kopen.

 

 • Extra hoogte: Boxsprings zijn over het algemeen hoger dan andere bedden, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkt. Bovendien biedt dit een esthetisch voordeel doordat het bed er groter en luxueuzer uitziet.

 

 • Duurzaamheid: Boxsprings zijn vaak duurzaam gebouwd en kunnen vele jaren meegaan. Dit is vooral het geval wanneer de boxspring is gemaakt van hoogwaardige materialen en goed is onderhouden.

 

 • Beschikbaarheid: Boxsprings zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waardoor er voor iedereen een geschikt model beschikbaar is.

 

 • Vermindering van rugklachten: Boxsprings bieden doorgaans een goede ondersteuning van het lichaam, waardoor ze kunnen helpen bij het verminderen van rugklachten. Dit kan vooral het geval zijn bij mensen die moeite hebben met het vinden van de juiste slaaphouding.

 

 • Kortom, een goede boxspring kopen biedt verschillende voordelen, waaronder extra comfort, goede ventilatie, extra hoogte, duurzaamheid, beschikbaarheid en een vermindering van rugklachten.

 

boxspring kopen
boxspring kopen

Nadelen van een boxspring kopen

Ondanks de vele voordelen die boxsprings bieden, zijn er ook een aantal nadelen waar rekening mee gehouden moet worden:

 • Kosten: Boxsprings zijn vaak duurder dan traditionele bedden, vooral als er gekozen wordt voor een luxere uitvoering. Dit kan een nadeel zijn voor mensen met een beperkt budget.

 

 • Gewicht: Boxsprings zijn over het algemeen zwaarder dan traditionele bedden. Dit kan het moeilijker maken om de boxspring te verplaatsen of te draaien. Een belangrijk kenmerk wanneer je in de oriënterende fase bent van een boxspring kopen.

 

 • Onderhoud: Boxsprings kunnen een beetje meer onderhoud vereisen dan traditionele bedden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig het bovenmatras te draaien om slijtage te voorkomen.

 

 • Grootte: Boxsprings nemen over het algemeen meer ruimte in dan traditionele bedden. Dit kan een nadeel zijn voor mensen met een kleinere slaapkamer, die een boxspring willen kopen.

 

 • Afhankelijkheid: Boxsprings zijn afhankelijk van het juiste type matras om goed te functioneren. Dit kan een nadeel zijn als het bovenmatras versleten is en vervangen moet worden, omdat niet alle matrassen geschikt zijn voor gebruik op een boxspring.

 

 • Minder stevig: Sommige mensen vinden dat boxsprings minder stevig zijn dan traditionele bedden. Dit kan vooral het geval zijn bij zwaardere personen, omdat de boxspring en het bovenmatras samen minder gewicht kunnen dragen.

 

Kortom, een boxspring kopen heeft ook een aantal nadelen, zoals de hogere kosten, het hogere gewicht, de noodzaak van meer onderhoud, de grotere omvang, de afhankelijkheid van het juiste type matras en de mogelijkheid dat de boxspring minder stevig is vergeleken een traditioneel bed. Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen bij het nemen van een beslissing over het kopen van een boxspring.

 

Beste boxspring volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft nog geen specifieke test uitgevoerd om de beste boxspring aan te wijzen. Wel hebben ze in het verleden verschillende tests gedaan naar matrassen en bedden. In deze tests zijn een aantal boxsprings ook meegenomen, die interessant zijn bij een boxspring kopen. Hieronder staan een aantal boxsprings die in de tests van de Consumentenbond goed hebben gepresteerd:

 • Auping Original boxspring: Deze boxspring scoorde hoog in de test van de Consumentenbond en kreeg het predicaat ‘Beste uit de Test’. De boxspring wordt geroemd om zijn goede ondersteuning en ventilatie.

 

 • Hästens Proferia: Deze boxspring kreeg in de test van de Consumentenbond het predicaat ‘Beste Koop’. De boxspring biedt goede ondersteuning en is geschikt voor mensen die houden van een stevige matras.

 

 • Swiss Sense Lifestyle 225: Deze boxspring scoorde ook goed in de test van de Consumentenbond en kreeg het predicaat ‘Beste uit de Test’. Deze boxspring kopen? Dan krijg je goede ondersteuning. De boxspring is ook geschikt voor mensen die houden van een zachter matras.

 

 • Tempur North boxspring: Deze boxspring kreeg in de test van de Consumentenbond het predicaat ‘Beste Koop’. De boxspring biedt goede ondersteuning en is geschikt voor mensen die houden van een stevige matras.

 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat iedereen anders is en een ander type boxspring kan nodig hebben op basis van persoonlijke voorkeuren en slaapgewoonten. Het is daarom raadzaam om zelf verschillende boxsprings uit te proberen voordat je een aankoopbeslissing maakt. Bedtwijfelaars heeft ook een top 5 beste boxspring gemaakt. Hier komt het Nederlandse merk Matt Sleeps als winnaar uit de bus.  

En dan nog dit.

Oké, je weet nu de voor-en-nadelen van een boxspring kopen, welke soorten er zijn en waar je op moet letten. Maar wat is nou eigenlijk het beste matras? Want zoals je in dit artikel al hebt gelezen is een goed matras een belangrijk onderdeel van een boxspring. Gelukkig kunnen we je hierbij helpen want eerder schreven we bij GadgetGear al een uitgebreid artikel over het beste matras en gaan we binnenkort ook nog een boxspring van het Nederlandse merk Matt Sleeps uittesten. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.