Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: TKZK Ouranos – Midrange-koning onder de budget IEM’s

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Bouw
 • Gebalanceerde weergave
 • Weinig vervorming
 • Geweldige weergave mids
 • Prijs/kwaliteits-ratio

THE BAD

 • Mist subtiliteit
 • Veilige tuning in het hoog
 • Bas mist dynamiek

Met de TKZK Ouranos bespreken we op GadgetGear.nl de tweede chi-fi (China/HiFi) in-ear koptelefoon. In dit geval hebben we het als het goed is over een zogenaamde (IEM) in-ear monitor, wat dus belooft dat we een neutrale, platte weergave kunnen verwachten.

We hebben het over een budgetklasse IEM met een prijs die op het moment op 55 dollar ligt. TKZK belooft ‘affordable luxury’ met een bouw uit topmaterialen en hand-gepolijste afwerking en natuurlijk topgeluid (welke audiofabrikant stelt dit niet), onder meer door de toepassing van koolstof nanobuisjes (CNT) als materiaal voor het diafragma en een N52 neodymium magneet voor de driver.

 

Sleutelpunten

 • 10 mm CNT driver
 • Getuned voor neutrale weergave
 • Verwijderbare 0,78 mm 2-pins audiokabel
 • Kabellengte 1,2 m kabel

 

Uitpakken

Bij het uitpakken vinden we de twee in-ears, een 0,78 mm 2-pins naar 3,5 mm jack kabel en een draagzakje. Daarnaast krijgen we twee paar eargels mee voor de gebruikelijke drie maten.

 

Ontwerp

Voor in-ears in deze prijsklasse zien de Ouranos’ er qua uiterlijk erg interessant uit. Het is waarschijnlijk lastig goed op foto te krijgen, maar de 3D-geprinte shell heeft aan de oppervlakte een transparante afwerking waaronder we wat vormen zien. Deze laten zie het beste omschrijven als stukjes houtskool en roségoud. Van afstand geeft het de in-ears een marmerachtig-ogende afwerking mee. De plastic bouw van de in-ears voelt erg solide aan en lijkt door de afwerking uit één stuk materiaal opgetrokken te zijn. Voor uw reviewer zijn ze qua pasvorm nagenoeg perfect.

lg:w-[calc(100%-115px)]">

De meegeleverde eargels zijn in principe prima. Je krijgt twee varianten waarbij de een wat zachter is en de nader wat ruwer. De eargels zorgen voor een degelijke afsluiting en zitten verder comfortabel.

Kabel

De meegeleverde kabel is een exemplaar van 1,2 m lang en waarbij de draden voor links en rechts in elkaar gedraaid zijn. De afwerking is van PVC, waarmee de kabel gewoon prima aanvoelt. Zowel de afwerking van de 3,5 mm-jack als de afsluiting van de draadsplitsing en de maatregeling zijn van metaal, net als de afwerking van de 2-pins plug. Iets dat bewijst dat ook voor een lagere prijs het prima mogelijk is extra aandacht aan deze elementen te geven, in tegenstelling tot wat o.a. Sennheiser doet vermoeden met de IE 200. Aangezien we het hebben over een 2-pins plug, betekent dit dat de kabel vervangbaar is.

De afwerking van oorhaken zijn eveneens van PVC en verraden gezien de toepassing wel de prijsklasse. Maar functioneel hebben we eigenlijk niets te klagen gehad. Ze zijn in het juiste formaat en lopen voldoende lang door om geen storende factor te vormen voor een bril die gedragen wordt.

Draagzakje

Het katoenen draagzakje heeft fluwelen afwerking aan de buitenzijde. Het zakje is groot genoeg om de Ouranos in kwijt te kunnen zonder dat je de kabel onder noemenswaardige stress hoeft te leggen. Je moet wel een beetje uitkijken dat je de boel niet te veel onder fysieke stress zet, want daar beschermt het zakje uiteraard niet tegen. Het is vooral handig om de boek bij elkaar te houden in je jaszak of bagage of iets dergelijks.

 

Geluid

Inspelen

TKZK stelt dat de in-ears 48 uur inspeeltijd nodig hebben om ze goed ‘in te branden’. Waar de meeste in-ears, voor zover dit nodig is, ingespeeld worden in de fabriek, is dat bij de TKZK Ouranos kennelijk niet zo. Of zou het te maken hebben met een bepaalde wen-periode? TKZK praat over ‘inbranden’ maar meestal gaat dit in werkelijkheid over dat je oren moeten wennen aan het geluid van een nieuwe koptelefoon. Mensen denken vervolgens dat, omdat ze het signatuur zijn gaan waarderen, de koptelefoon veranderd is. We zijn meermaals metingen nagegaan van koptelefoons vóór en na een inbrandperiode, en ondanks dat er een meetbaar verschil waar te nemen is, is het eigenlijk zelden zo dat het gaat om een verandering in meetwaarden dat suggereert dat het geluid voor de praktische ervaring een enorm verschil maakt. Maar zoals gezegd, de meeste opties (ook goedkope) worden in de fabriek al ingespeeld (wat dit ook precies mag betekenen in termen van proces), misschien dat dit met de Ouranos anders is.

Hoe dan ook, we vinden het toch interessant om onze mening over het geluid direct uit de doos te geven, waarna we de in-ears vervolgens na 48 uur nog eens beoordelen.

Out-of-the-box geluid

Het geluid komt eigenlijk meteen als vrij detailrijk en transparant over. Was dit het geluid dat de Ouranos uitgeeft, dan waren we eigenlijk al dik tevreden. De bas is strak zonder modderig te worden en lijkt niet overdreven te zijn. Middentonen, met name vocals kijken ietwat teruggetrokken te zijn, terwijl hogere mids iets wat dynamisch klinken.

Na 48 uur inspelen

Het verschil met out-of-the-box is naar het idee van uw reviewer amper aanwezig. Ja, het probleem met middentonen en vocals en dat deze meer teruggetrokken leken is ‘opgelost’. Maar uw reviewer is van mening dat dit te maken heeft met dat zijn gehoor zich gewoon anders is gaan instellen bij het aanhoren van deze tonen.

Wanneer wat pogen een meer gedetailleerde omschrijving te geven:

Laag

De bas lijkt ingesteld in functie van een lineaire weergave. Er is een evenwicht met de mids en de bas vloeit daar niet in over. Misschien is de tuning net wat te conservatief, aangezien meerdere effecten zoals drumkicks toch wat impact missen, ook wanneer dit duidelijk wel de bedoeling is. Ook meer langdurige bas-effecten missen wat effect. Basgitaar-weergaves is waar dit vooral naar voren komt. Het is net wat te helder en het warme is afwezig. Wel betekent dit dat het detail er is en je precies weet wat er gespeeld wordt. Het is een beetje wat we van de meeste IEM’s wel horen. Mensen die houden van beukende bassen in bijv. hiphop en housemuziek zijn de Ouranos’ gewoon niet geschikt voor. Liefhebbers van een plat signatuur zullen deze basweergave waarschijnlijk juist wel kunnen waarderen.

Mids

De mids zijn precies zoals je ze wil hebben. Ze komen evenwichtig over en neutraal. Alle tonen komen helder naar voren en we hebben het idee dat al het aanwezige detail naar voren komt, ook de zogenaamde nevendetails die we in de basweergave juist iets misten. Vocals, percussie, gitaarrifs, alles heeft de juiste weergave terwijl transparantie ook in orde blijft.

Hoog

De treble is eveneens prima in orde. We hebben het over een IEM, dus er is wat conservatisme in acht genomen om bij de weergave van de uiterst hoge tonen het geluid in orde te houden. Dit betekent dat je een beetje extensie en subtiliteit zal missen, wat definitie wat raakt en een minder gedetailleerde weergave als gevolg heeft.

 

Conclusie

We denken dat de TKZK Ouranos een indrukwekkende IEM is voor zijn prijs. De weergave van de midrange is zeer goed, terwijl zowel het laag als hoog mensen die van een neutraal signatuur houden tevreden zullen stellen. Wel merk je dat zowel het laag als het hoog wat definitie missen waardoor muziek soms wat statisch kan klinken en dynamiek mist.

Het comfort is prima in orde, in ieder geval voor uw reviewer. De behuizing van de inears viel goed in het oor en de oorhaken zijn voldoende lang. Ook de bouw zijn we erg tevreden over, terwijl het design indruk maakt voor deze prijsklasse.

Mensen die houden van een gedetailleerde, neutrale weergave die misschien wat helderder is zullen enorm genieten van de TKZK Ouranos. Ben je toch meer van de warme klanken, harde bas en/of wil je de bekkens tijdens drumwerk horen nagalmen, dan zul je waarschijnlijk verder moeten kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.