Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Sennheiser IE 200

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Gebalanceerd geluid
 • Prettige keuzes in termen van signatuur
 • Algemeen comfort
 • Compleet geleverd inclusief foam eartips

THE BAD

 • Implementatie oorhaken matig
 • Goedkope uitvoering kabel
 • Beperkte controle bepaalde elementen in het laag

Recent kwam de Sennheiser met de IE 200 uit. Een in-ear die volgens Sennheiser gebalanceerd, high-end geluid zou bieden.

Sleutelpunten

 • Gebalanceerd, geen harmonische vervorming
 • Aanpasbare oorhaken
 • Eartips op twee posities te plaatsen voor sterktere/zwakkere basweergave
 • Verwijderbare audiokabel met MMCX-connector
 • 7 mm dynamische driver

 

Uitpakken

De algemene uitpakervaring is misschien een beetje matig. Het geheel weegt zo weinig dat je het idee hebt een lege doos vast te hebben. Sennheiser heeft duidelijk gekozen voor een simpele verpakking. Op zich weinig mis mee, en het feit dat we geen onnodige plastics zien is een dikke plus met het oog op milieubewustzijn. Dit ondanks dat we het niet over het simpele karton hebben, waar ook voor de grafische weergaven gekozen is voor meer verantwoorde oplossingen; iets waar mondjesmaat steeds meer fabrikanten wél voor kiezen

De IE 200 wordt geleverd met zes paar eartips; drie paar siliconen eartips en drie paar van foam, in de maten S, M en L. De medium siliconen eartips zijn standaard al bevestigd net als de kabel. We krijgen daarnaast een pouch van kunstleer.

 

Ontwerp

De IE 200 is een set in-ears met die het bekende draagconcept hebben meegekregen die we meestal bij in-ear monitors zien, waarbij het draad bovenlangs het oor geleid dient te worden. Er zijn ook vormbare oorhaken toegepast. Nadeel is dat deze wat te kort zijn, waardoor je beperkt wordt in hoe je het draad langs je oor leidt. Daarnaast is in het geval van uw reviewer als brildrager het zo dat het uiteinde van de oorhaken ongeveer op hetzelfde punt zit als het uiteinde van de gedragen bril. Dit raakt het draagcomfort helaas.

Wellicht dat in het ontwerp gedacht is aan het niet willen laten schuren van de kabel langs de achterzijde van het oor of anderszins men het contact wilde beperken, maar in de praktijk werkt dit idee in ieder geval voor uw reviewer, ook zónder bril, niet. We hebben het verder over een volledig plastic bouw welke gewoon prima aanvoelt en niets mee geeft.

Kabel

Voor de kabel is gebruik gemaakt van een gevlochten exemplaar met een standaard MMCX-connector. Handige keus, want dit betekent dat de kabel makkelijk te vervangen is. Al moet je in het geval van deze IE 200 wel op zoek naar een kabel met een connector die voldoende uitsteekt. De kabel is ongeveer 1,2 meter lang, wat wel een redelijke standaard maat is. Wat een beetje tegenvalt is de afwerking van de kabel met transparante krimpkousjes terwijl voor de verstelling een zacht-plastic transparant buisje gebruikt is. Buiten dat het goedkoop aanvoelt, blijft het ook niet goed op zijn plek wat op zijn beurt weer invloed heeft op de ervaring omdat je dit geschuif natuurlijk hoort. Eigenlijk doet de kabel zelf ons sowieso wel denken aan opties die we bij chi-fi-opties krijgen en voor de prijsklasse dus wellicht te goedkoop.

Comfort

Het geheel weegt slechts 4 gram wat ook merken is wanneer we de IE 200 dragen. De koptelefoon levert ondanks de nadelen aan de oorhaak, een erg prettige ervaring. Dit is mede doordat de meegeleverde eartips een voor uw reviewer ideaal midden houden tussen zacht en stijf. Qua passieve ruisonderdrukking zijn de prestaties eveneens erg goed. Ter illustratie: met muziek aan op matig volume hoor je iemand die met normaal volume spreekt van een meter afstand bijna niet. Uiteraard moet je net de oren hebben waarin de betreffende eartips perfect passen. De foam eartips hebben we slechts kort geprobeerd aangezien uw reviewer de siliconen variant fijner vindt. De passieve ruisonderdrukking is echter nog beter, doordat foam uiteraard je oorkanaal nog beter afsluit.

Eartips op twee niveaus

De Sennheiser IE 200 biedt de mogelijkheid om de eartips op twee verschillende posities te plaatsen aan de earbuds; iets meer en iets minder diep. Plaats je de eartip wat hoger, dan komt een gat in de body van de earbud vrij, waardoor de bas minder diep is. Plaats je de eartip wat lager oftewel dieper over de earbud, dan wordt dit gaatje bedekt en wordt de bas dieper. Het verschil is merkbaar, maar verder niet van een enorm effect. Verder verplaatsten de eartips tijdens het gebruik vanzelf naar achteren, dus we nemen het geluid met minder diepe bas niet mee in ons oordeel.

Pouch

De meegeleverde pouch is vervaardigd van kunstleer en van de binnenzijde zacht afgewerkt. Het zal je in-ears niet beschermen tegen enige fysieke stress zoals een case zou doen, maar het is alsnog een handige accessoire om je headset in bij elkaar te houden in plaats van dat je deze los in je zak duwt en bijvoorbeeld ergens aan kan blijven haken of verwart met andere zaken. Misschien zou je kunnen zeggen dat voor de adviesprijs van de IE 200 misschien een iets betere oplossing geleverd had kunnen worden. Aangezien ook de betere cases qua kostprijs weinig hoeven toe te voegen zijn we geneigd deze mening ook toegedaan te zijn. Dit ondanks dat we de pouch een prettige minimalistische oplossing vinden die je makkelijk in een zak kwijt kan.

Zonder versterker

De IE 200 heeft een impedantie van 18 Ω en een gevoeligheid van 119 dB. De verwachting was dat we deze met een simpele telefoon (eentje die nog over een koptelefoonaansluiting beschikt) prima moeten kunnen aansturen, en dat klopt. Met een potentere oplossing als onze versterker horen we verder geen verschil.

 

Geluid

De IE 200 is uitgerust met een single driver opstelling. Dit maakt het tunen meer uitdagend omdat het niet mogelijk is een van de drivers een deel van het spectrum voor zijn rekening te laten nemen waardoor de andere driver zich kan focussen op derest. Toch denken we dat Sennheiser met de IE 200 tot een geluid gekomen is dat vrij aardig presteert en op momenten zelfs indruk maakt.

Weergave van een degelijke soundstage is meestal niet een ding met in-ears. De afgelopen jaren hebben we echter wat opties gezien die wel degelijk in staat zijn een degelijke soundstage te presenteren. De IE 200 bewijst zich als een van deze opties. Dit komt ook terug in de imaging. Naast dat je in verschillende nummers het idee hebt deel te zijn van een bredere ruimte, krijg je ook het idee waar bepaalde tonen vandaan moeten komen.

Qua signatuur is niet gekozen voor een neutrale weergave. Het geluid klinkt vol, en warm, maar we horen richting de hogere tonen ook flink wat dynamiek in het geluid. Typische v-klank, maar op een gecontroleerde manier die we wel kunnen waarderen.

De bas gaat redelijk diep, maar echte sub-bas effecten hoef je niet te verwachten. Ondanks dat meestal de controle in orde is, hoor je met name bij meer complex drumwerk dat IE 200 een zwakte toont; de separatie tussen beats valt iets weg en het gaat richting iets dat gewoon niet prettig klinkt. In de meeste gevallen heeft het laag echter gewoon een prettige flow. Het is ietwat benadrukt, en daarmee goed geschikt voor de weergave van algemene popmuziek.

Zoals te verwachten is bij een v-signatuur, zijn de mids ietwat under-stated, maar komen alsnog goed door. Ze klinken natuurlijk en separatie tussen verschillende elementen is naar tevredenheid. In de hogere regionen van de mids hebben de tonen wat meer ruimte gekregen op een wijze dat vocals duidelijker naar voren komen, maar nog steeds in balans met de lagere mids.

De weergave van het hoog is goed voor elkaar. Zoals gezegd, hoor je detail en dynamiek. Het blijft echter gecontroleerd en scherpe outliners horen we eigenlijk niet. Sennheiser is duidelijk voor een conservatieve tuning gegaan hier om dit te bewerkstellen. Sommige mensen zouden zeggen dat hier wat extensie mist, wat een beperking kan vormen bij weergave van met name bepaalde klassieke muziek. Desondanks blijft het dynamiek in orde en heb je grotendeels een levendige klank die muzikaal voldoende levert.

Voor wie?

De vraag is voor wie de IE 200 precies is. Het zijn geen echte IEM’s wat ons betreft. De weergave is immers veel te gekleurd hiervoor. Het dynamiek dat in de IE 200 getuned is, is waarschijnlijk wel iets dat voor een brede groep gewoon erg goed klinkt en de gebruikte armatuur bewijst zich als een potente driver van hoge kwaliteit. We denken dat Sennheiser dan ook de keus gemaakt heeft van de IE 200 gewoon een mainstream-optie te maken in plaats van iets met een neutraal, plat signatuur. Waarom ze de IE 200 dan in de IE-serie plaatsen die in de hogere versies toch een natuurgetrouwe weergave bieden, is ons een raadsel. Maar goed, in deze industrie zijn er wel meer spelers die wonderlijke redenatiewegen bewandelen wanneer het om de naamgeving van hun producten gaat en het groeperen van series. Dus wellicht dat we hier gewoon niet te lang over moeten nadenken.

 

Conclusie

We hebben uiteindelijk een prima ervaring gehad met de Sennheiser IE 200. Het comfort is dik in orde, ondanks dat uw reviewer persoonlijk wat nadelen ondervond waarbij meer specifiek we denken dat het ontwerp van de oorhaken voor verbetering vatbaar is. De eartips leveren een comfortabele ervaring, terwijl de passieve ruisonderdrukking indruk maakt.

Het geluid is prettig, met een dynamisch signatuur. Qua ruimtelijkheid en directionele effecten levert de IE 200 wat je maximaal kan verwachten in deze prijsklasse. Het zwakke punt zit hem in bepaalde delen van het laag waar je soms wat separatie mis, terwijl voor de hoge tonen er gekozen is voor wat minder vrijheid ten behoeve van meer controle.

De IE 200 is een bedrade in-ear in een prijsklasse die deze bereikbaar maakt voor een flinke groep mensen. De vraag is voor de adviesprijs van € 150,- de IE 200 voldoende levert. Al met al, denken we dat dit zo is. Maar we hadden stiekem toch gehoopt op een IEM waarin we wat minder nadelen zouden horen en een meer neutrale klank. De specifieke keus van Sennheiser ging echter een andere richting op, en dat is ook prima. In plaats van een echte IEM (wat de IE-serie toch was) is het dus een meer mainstream georiënteerde in-ear koptelefoon.

We zien verder in verschillende andere opties dat het wel degelijk mogelijk is om dual-driver opties toe te passen. Natuurlijk is de ene driver niet de andere, en is meer niet perse beter. De compromissen liggen echter net iets te veel aan de oppervlakte om de IE 200 de volledige score te geven en daarnaast is de implementatie van de kabel gewoonweg matig. Desondanks denken we dat de IE 200 een goede kans is voor mensen om weer eens aan een echte in-ear koptelefoon te gaan voor een toegankelijke prijs en te ervaren waarom geluid via bedrade audio superieur is aan draadloze opties. We denken dat een hoop mensen erg blij zullen zijn met de IE 200 en houden het om deze reden bij een gold award ondanks de benoemde nadelen waar we in de toekomst wel een verbetering voor hopen te zien.

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.