Godox AD400 Pro inhoud doos
Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Godox AD 400 Pro flitser

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Sterke lichtbron
 • Compact & portable
 • Slimme draagtas
 • Duidelijk menu

THE BAD

 • Softbox erbij was leuk geweest

Je bent fotograaf, geen bodybuilder. Gelukkig maar want de tijd van grote, logge en loodzware flitsers laten we met de AD400 Pro van Godox ver achter ons. Maar wat kun je buiten het compacte formaat nog meer verwachten van deze krachtpatser? En betekent kleiner en lichter ook automatisch minder sterk?

Let’s find out!

Off camera flitser steeds mobieler

Waar men 10 jaar geleden nog een kleine bolderwagen nodig had om alle apparatuur van a-naar-b te krijgen weten producenten zoals Godox steeds meer power te halen uit kleinere flits units.

Een goed voorbeeld hiervan is de Godox AD400 Pro.  De AD400 Pro is een 400 watt sterke mobiele flash unit die standaard komt met een 21.6 V sterke lithium-ion accu. 

 

Godox AD 400 Pro flitser verpakking
Foto van de Godox AD400 Pro verpakking.

What’s in the box

De AD400 Pro wordt standaard heel compleet geleverd. Zo vinden we in de case :

 • De AD400 Pro flits unit
 • Flitsbuis
 • Lithium-ion accu (2600 mAh)
 • Oplader & netsnoer
 • Reflector
 • Bowens Mount.

 

Godox AD400 Pro inhoud doos
Een foto van de Godox AD400 Pro inlcusief inhoud verpakking.

Bowens Mount

Dat ze bij Godox goed hebben nagedacht over de AD400 Pro kun je o.a. merken door de standaard meegeleverde Bowens Mount ring. Met deze ring (die je eenvoudig met een paarschroefjes kunt monteren op de flash unit) kun je zonder problemen al je Bowens (en alle andere merken die gebruik maken van de Bowens mount) accessoires gebruiken op de AD400 Pro.

Maar dat is nog niet alles. Want naast een Bowens Mount kun je de AD400 Pro ook uitrusten met een ProFoto of Elinchrom mount. Die laatste twee zijn overigens niet standaard meegeleverd dus deze zul je wel los moeten aanschaffen.

Godox AD400 Pro Bowens mount
Foto van de Godox AD400 Pro Bowens mount.

Design en gebruik

Je voelt aan alles dat de AD400 Pro is ontworpen met de pro fotograaf in gedachten. Zo is de AD400 Pro niet veel groter dan een 1,5 liter pak drinken en weegt deze slechts 2,1 kilogram. De zwarte flits unit, ronde vormen en het verlichte blauwe display geven de AD400 Pro een moderne en professionele uitstraling.

En dat allemaal in combinatie met een 400 watt sterke flits unit. Hoe fijn is dat!

 

Foto van de Godox AD400 Pro
Foto van de Godox AD400 Pro

Een flitser die stevig is gebouwd

Ondanks het compacte formaat en het relatief lichte gewicht zijn ze er bij Godox in geslaagd toch een solide product neer te zetten. De flash unit voelt stevig aan en ook de knoppen zijn prettig in gebruik en voelen allesbehalve goedkoop aan. Alleen op het draaiwiel merkten we iets speling. Iets wat we overigens vaker tegenkomen bij draaiwiel mechanismen (bijvoorbeeld in onze review over de XP-Pen Display)

De Draagtas

Bij de meegeleverde draagtas willen we toch even stilstaan. Dit is namelijk een groot pluspunt van de AD400 Pro. Zo is de draagtas compact en uitgerust met een stevige inlay van foam waarmee de verschillende onderdelen perfect op hun plek blijven zitten. Ook is de draagtas voorzien van een handige draagriem. Bijkomend voordeel; de draagtas ziet er ook nog eens goed uit dus de fashionistas onder ons hoeven niet bang te zijn dat ze voor schut lopen.

Godox AD400 Pro case
Foto van de Godox AD400 Pro case.

Ook genoeg gezegd over het ontwerp, de draagtas en de inhoud van de doos. It’s time to get technical.

Let’s talk technical

Godox heeft de AD400 Pro gepositioneerd tussen de AD300 en AD600 in. De iets compactere maar ook minder krachtige AD300 heeft een vermogen van 300 watt, en de grotere en sterkere broer de AD600 heeft (je raadt het waarschijnlijk al) 600 watt. De AD400 Pro zit hier met 400 watt dus precies tussenin. Maar is dit voldoende, vraag je wellicht af? Voor de meeste fotografen wel. De flitser is sterk genoeg om direct zonlicht te compenseren maar kan ook als main light fungeren in een studio setting.

Wil je de lamp ver van je onderwerp afzetten dan heeft een AD600 Pro het voordeel over de AD400 Pro watt,  maar voor veruit de meeste fotostudio’s of locatie shoots haal je met de AD400 Pro meer dan genoeg power in huis.

Het lcd-bedieningspaneel

De AD400 Pro is standaard uitgerust met een blauw verlicht lcd-bedieningspaneel. Rondom dit lcd-paneel bevinden zich de verschillende knoppen waaronder de aan-uitknop. Daarnaast is er een knop om continu verlichting aan te zetten en kan er met het draaiwiel gescrold worden door het menu.  De knoppen zijn duidelijk, solide en werken in combinatie met de heldere menu structuur vlekkeloos.

Let’s talk specs, high speed sync

De Godox AD400 Pro is uitgerust met High Speed sync. Hierdoor kun je werken met sluitertijden tot 1/8000S mits je camera dit natuurlijk ondersteunt. Mocht je benieuwd zijn naar de voordelen van High Speed Sync. Check dan vooral even het filmpje van Manny Ortis die dit haar fijn uitlegt.  Daarnaast is de AD400 Pro uitgerust met LED-instellamp. Met deze ingebouwde lamp heb je de beschikking over 30 watt continu licht.. Dit is met name handig als je wilt scherpstellen in een donkere omgeving.. Bijkomend voordeel is dat je meteen kunt zien welk effect het licht heeft op je onderwerp.  Continu verlichting kun je zowel via de AD400 Pro als via een remote trigger zoals de Godox X Probedienen.

De Godox AD 400 Pro is uitgerust met accu

De AD400 Pro is uitgerust met een 21.6V sterke lithium-ion accu van 2600mAH. Deze accu is goed voor 390 flitsen op vol vermogen. In de praktijk bleek dit meer dan genoeg voor een lange studiosessie aangezien we de flitser zelden gebruikten op het volledig vermogen. Daarnaast kan de AD400 Pro gebruikt worden via een optionele poweradapter (AC-400). Juist optioneel. Houd er dus wel rekening mee dat je deze nog los zal moeten aanschaffen mocht je op netstroom willen werken.

Recycle tijd van max. 09 sec.

De AD400 Pro heeft een recycle tijd van 0.01-0.9 seconden. Dit houdt in dat de AD400 Pro op maximaal vermogen slechts 0.9 seconden nodig heeft om te rechargen. Je kunt praktisch gezien dus iedere seconde een foto maken. Ideaal dus voor de fast shooters onder ons.

Gebruikersgemak

Over de menu structuur is goed nagedacht. Knoppen zijn makkelijk te vinden en het menu is overzichtelijk en duidelijk. Gebruik je de AD400 Pro in combinatie met de Godox X Pro remote trigger dan word je helemaal blij. Via deze remote trigger kun je eenvoudig op afstand de instellingen van de AD400 Pro aanpassen. Tijdens onze shoot maakten we naast de AD400 Pro ook gebruik van de Godox V1. Het voordeel van een set-up waarin je enkel met Godox flitsers werkt is dat je via de remote alle flitsers kunt aansturen. Dit kan per stuk, maar ook door verschillende flitsers in een groep te plaatsen. Handig dus.

Prijs

De Godox AD400 Pro is met een verkoopprijs van € 649,- niet goedkoop. Vergelijk je dit echter met andere concurrenten, dan is de AD400 Pro gezien de specs en kwaliteit van het product dit bedrag meer dan waard.

Conclusie

De Godox AD400 Pro is een goede en solide portable flitser, die zowel indoor als outdoor goed presteert en de investering van € 649,- meer dan waard is.

 

 

 

 

Godox AD400 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.