RISC-V Logo
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Waarom Android op RISC-V processors moet draaien

Wanneer we dieper ingaan op de chipsets die in moderne smartphones zitten, benoemen we vaak de ARM processors waar deze op draaien. Speciale mobiele processors die een alternatief vormen op de krachtige X86 architectuur voor computers.

Hoewel Android ooit is ontwikkeld om ook op x86 chipsets te draaien (en merken als Acer Intel chipsets in Android smartphones hebben gebruikt), is dat nooit echt van de grond gekomen.

Met de RISC-C chipset architectuur moet dan anders zijn. Daar wil Google groots op inzetten als belangrijk alternatief op de bekende ARM processors. Er is over de jaren heen immers enige platformafhankelijkheid ontstaan richting ARM en dat levert een risico op.

Zeker gezien de bewegingen die ARM de laatste jaren maakt. ARM is voor een groot deel van het Japanse SoftBank. Dat probeerde ARM enkele jaren geleden te verkopen aan GPU ontwikkelaar NVIDIA. Daar waren echter vele overheden het niet mee eens omdat het NVIDIA in staat zou stellen om de prijzen van ARM chipsets kunstmatig op te drijven en daarmee met name de mobiele markt te schaden.

Toen dat plan onder politieke druk bezweek, besloot Softbank om ARM naar de aandelenmarkt te brengen en zo een toekomst te geven als publieke entiteit. Echter is ook dat nog altijd niet van de grond gekomen. Dat Google er nu voor kiest om een tweede chipset te gaan ondersteunen laat zien dat het wat Google betreft te lang aan het rommelen is in het ARM kamp.

Bovendien heeft RISC-V nog een belangrijk voordeel ten opzichte van ARM. De ontwikkeling van RISC-V is namelijk open source, in tegenstelling tot de ontwikkeling van ARM. Het nadeel is echter dat de community achter RISC-V weinig tot geen ondersteuning biedt. Dat is waar ARM in uitblinkt. Echter kan Google die community een stevige boost geven. Overigens lijkt RISC-V ook nog een stukje technologische achterstand weg te moeten werken. Het zal dus nog even duren voor we een vlaggenschip smartphone op basis van een RISC-V chipset gaan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.