Logo GadgetGear.nl
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Transcontinenta kondigt nieuwe Tamron app aan voor Android

Afgelopen maand kondigde Transcontinenta aan dat de Tamron app nu ook in Nederland is te downloaden via de android playstore. Met deze app kunnen fotografen en filmmakers eenvoudig de mogelijkheden van hun Tamron objectief aanpassen en uitbreiden.

Tamron Lens Utility
Tamron Lens Utility

Tamron maakt hiermee de vertaalslag van de Tamron Lens Utility software die eerder al voor de computer beschikbaar is naar de mobiele telefoon. De door Tamron ontwikkelde computer versie heeft sinds de introductie (in oktober 2021) al gezorgd voor veel lovende reacties onder Tamron gebruikers.

De Tamron Lens Utility Mobile

In oktober van 2021 introduceerde Tamron de Tamron Lens Utility software voor computers. Deze software maakte het mogelijk om verschillende functies van geselecteerde Tamron objectieven naar eigen wens aan te passen, om zo beter aan te sluiten op de werkwijze van fotografen en videografen.

Na feedback van gebruikers die aangaven de software ook in het werkveld te willen gebruiken heeft Tamron besloten een Android versie te ontwikkelen. Het aansluiten van de Tamron lens op de telefoon gaat eenvoudig via een USB-C connection cable.

Ook is er een nieuwe functie toegevoegd bij de lancering van de app waardoor gebruikers het objectief kunnen bedienen via de smartphone. Zo is er in deze mobiele applicatie een functie waarmee je A-B Focus functie soepeltjes tussen twee scherpstelpunten kunt laten wisselen zonder dat je het objectief aan hoeft te raken. In de toekomst belooft Tamron nog meer functies aan deze mobiele applicatie toe te voegen waardoor Tamron. De objectieven van Tamron beloven hiermee nog veelzijdiger te worden wat met name de videograaf goed zal uitkomen.

Deze mobiele applicatie is overigens niet geschikt voor Firmware Updates. Hiervoor is de Tamron Lens Utility Software voor computers nodig. De Tamron Lens Utility Mobile is ontworpen voor Android OS. (iOS wordt op dit moment niet ondersteund.)

In eerste instantie zijn de volgende Tamron objectieven compatibel met de nieuwe Op dit moment is de  Tamron Lens Utility Mobile compatible met onderstaande Tamron objectieven. Of hier in de toekomst nog meer objectieven aan worden toegevoegd is op dit moment nog onduidelijk.

 • Tamron 28-75mm F/2.8 Di III VXD G2 (model A063)
 • Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD (model A058)
 • Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD (Model A062)
Tamron Mobile Utility, overview images
Tamron Mobile Utility

Tethered bediening

Verschillende functies van Tamron Lens Utility Mobile kunnen tethered worden bediend. Dit zijn functies die met de Remote Set knop in de applicatie aangepast kunnen worden.

 • A-B Focus: Kies 2 scherpstelpunten (A en B) en verplaats de focus van het ene punt, naar het andere.
 • Focus Preset: Kies een gewenst scherpstelpunt. De focus zal naar dit punt verplaatsen wanneer je op de Remote Set knop drukt.
 • Het aanpassen van de Custom Switch of Focus Set knop (Functies die ook beschikbaar zijn in de computerversie van Tamron Lens Utility)

Aanpassen van de Custom Switch

Functies die ook beschikbaar zijn in de computerversie van Tamron Lens Utility.

 • A-B Focus: Kies 2 scherpstelpunten (A en B) en verplaats de focus van het ene punt, naar het andere.
 • Focus Preset: Kies een gewenst scherpstelpunt. De focus zal naar dit punt verplaatsen wanneer je op de Remote Set knop drukt.
 • Wissel tussen autofocus en handmatig scherpstellen (AF/MF)
 • Pas de functie van de scherpstelring aan (Focus/Diafragma). Draai de scherpstelring om het diafragma aan te passen.
 • Wijs camera specifieke functies toe: Wijs camera functies toe aan de Focus Set knop.

Tamron Mobile Utility, overview images.

Het aanpassen van de scherpstelring

 • MF Ring Rotatie: Verander de draairichting van de scherpstelring
 • MF Methode: Kies de scherpstelmethode wanneer je de scherpstelring gebruikt

Notitie: Tamron Lens Utility Mobile is nog onder ontwikkeling. De uiteindelijke app kan er anders uitzien dan in de afbeelding in dit persbericht.

Download nu beschikbaar

De Tamron Lens Utility Mobile voor Android OS is vanaf nu beschikbaar in de Google Playstore.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.