Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: JBL Go 3 Eco en Clip 4 Eco – Ecovriendelijk opgetrokken bluetoothspeakers in handformaat

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Bouwkwaliteit
 • Geluid prima (Clip 4 Eco) en aardig (Go 3 Eco)
 • Batterijduur

THE BAD

 • Geluid blijft achter ten opzichte van alternatieven
 • Beperkte featureset en connectiviteit

Al jaren voert JBL de Go en Clip-serie bluetooth speakers. De Go-serie was altijd de budget-oplossing, waar de Clip-serie iets hoger geplaatst is en een geïntegreerde karabijnhaak heeft. Recent kwamen duurzame varianten beschikbaar van twee succesnummers van JBL, de Go 3 en Clip 4 die nu dan ook het ‘Eco’-labeltje hebben meegekregen.

Beiden modellen zijn vervaardigd van 90% PCR Plastic en 100% gerecycled materiaal voor de stof om de body, terwijl ook de verpakking grotendeels milieuvriendelijk gehouden is.

 

Sleutelpunten

 • Bouw en verpakking met grotendeels milieuvriendelijke en gerecyclede materialen
 • Uitgerust met karabijnhaak voor de Clip 4 Eco en Lus voor de Go 3 Eco
 • IP67 stof- en waterbestendig
 • Formaat: 8,6 x 6,9 x 4,1 cm (Go 3 Eco), 8,6 x 13,5 x 4,6 (Clip 4 Eco)
 • Gewicht: 0, 21 kg (Go 3 Eco), 0,24 (Clip 4 Eco)
 • Batterij (werktijd / opladen):  5 uur / 2,5 uur (Go 3 Eco), 10 uur / 3 uur (Clip 4 Eco)

 

Uitpakken

Beiden speakers worden geleverd in kartonnen verpakkingen met een korte USB-C-kabel voor het opladen. Met het oog op e-waste vragen we ons af of het meeleveren van een kabel die iedereen in principe wel heeft liggen, nodig was. Ook het nodige papierwerk treffen we aan in de vorm van een handleiding en veiligheidsinstructies. Minder papierwerk betekent minder te recycelen materiaal en minder gewicht bij de transport. We snappen dat de veiligheidsinstructies en verklaring van schadelijk stoffen (die overigens volledig in een Chinese taal opgesteld is en dus niet gericht is op consumenten) iets met wettelijke verplichtingen te maken heeft, maar de handleiding zou ook op de doos kunnen, of via een QR-code op de doos die linkt naar een digitale handleiding.

Verder zien we labels op de doos die wel erg wit zijn, waar in de regel een proces voor nodig is dat minder milieuvriendelijk is, terwijl de lijm die gebruikt wordt lastig te recyclen is. We vragen ons af waarom JBL niet gewoon voor een simpele kartonnen verpakking kon kiezen. Ja, het springt minder in het oog (hoewel het kartonnen deel voorzien is van graphics waar soya-ink voor gebruikt is), maar de merkwaarde van het merk is momenteel op een dermate niveau dat in ieder geval een flink deel van de jeugd zowat alleen naar JBL kijkt voor hun bluetoothspeakerkeuze. Dit terwijl met POS-materiaal (point-of-sale, promotieweergaves in winkels zoals grote borden waar een merk/product op staat) het mogelijk moet zijn om de producten in de schappen voldoende op te laten vallen.

 

Bouw / Ontwerp

Wat de bouwkwaliteit betreft, zijn beide speakers van een hoog niveau. De JBL Go3 Eco en Clip 4 Eco voelen solide aan en ze geven de indruk dat ze wel tegen een stootje kunnen. Ze zijn bovendien gecertificeerd volgens de IP67-norm waarmee ze dus volledig stofdicht moeten zijn en getest zijn op 1 meter diepte voor 30 minuten zonder indringing van water.

De knoppen op de speakers zijn duidelijk gelabeled en hebben een goede feedback. Waar de knoppen op de Go plat in de body liggen, steken die van de Clip 4 Eco uit. Dit kan voor sommigen een probleem zijn door hoe het gedrag van de knoppen ingesteld is. De knoppen werken namelijk door ze eenmaal in te drukken. Dat betekent dus dat wanneer je per ongeluk de powerknop indrukt, de speaker uit gaat en de pairing knop dat de speaker meteen in pairingmodus gaat. De kans hierop is wat groter wanneer je de Clip 4 Eco net op een bepaalde manier vastpakt.

Wanneer we de felheid van de led meenemen, kan gezegd worden dat deze in het donker te fel is om het niet vervelend te maken. Zorg je ervoor dat de led niet op je gericht is, dan verlicht deze een deel van de kamer wel iets, maar niets waardoor je slaap verstoort zal worden in de meeste gevallen. Het is daarbij natuurlijk ook zo dat dit soort speakers vooral voor actief gebruik zijn, en het bij veel licht (zoals buiten) de led gewoon te zien moet zijn.

De speakerunits van de twee JBL’s schelen op zich niet heel erg qua formaat en gewicht. De speakers zijn voorzien van een lus (Go 3 Eco) en karabijnhaak (Clip 4 Eco). De lus is gewoon van stof en daarmee flexibel van karakter wat de Go 3 Eco de meer portable optie van de twee maakt. De aluminium karabijnhaak van de Clip 4 Eco is uiteraard niet flexibel. Toch denken we dat weinig situaties het niet toestaan de Clip 4 Eco mee te nemen en wel de Go3 Eco.

Een verschil in het ontwerpconcept van de Go en Clip-serie was verder altijd dat de Go op verschillende manieren neer te zetten is, waar de clip echt bedacht is voor het hangend bevestigen aan iets anders. Dit is ook te zien aan de rubberen voetjes die we op beiden apparaten zien. De Go kan rechtop staan of juist plat liggen, waar de Clip alleen plat kan liggen. Dit maakt de Clip minder geschikt wanneer je deze bijvoorbeeld op je bureau wil neerzetten, omdat het geluid dan naar boven gericht wordt.

Waar vorige varianten een microfoon ingebouwd hadden zitten, beschikken deze beide speakers hier niet over. Geen gemis naar ons idee. De kwaliteit was altijd matig, terwijl niemand op deze manier een bluetoothspeaker gebruikt.

 

Batterij

De opgegeven batterijduur voor de Go 3 Eco is 5 uur, terwijl de Clip 4 Eco met 10 uur het twee keer zo lang zou moeten uithouden. Opladen van de Go 3 Eco zou 2,5 uur moeten duren, terwijl de Clip 4 Eco slechts een half uur langer opgeladen dient te worden met 3 uur. Een interessant klein verschil, aangezien er duidelijk geen sprake is van snelladen.

Wanneer we de speeltijd testen komen we bij het afspelen van de huidige top 40 op 50% volume uit op rond de 10 uur voor de Go 3 Eco. Hoe JBL precies gemeten heeft dat de Go 3 Eco slechts 5 uur mee zou moeten gaan is de vraag. Sample variëteit waarbij de ene versus de andere speaker van hetzelfde model anders presteert is een ding, maar niet zo extreem. De Clip 4 ging in onze test eveneens over de opgegeven batterijduur, maar aanzienlijk minder; we kwamen uit op ongeveer 11,5 uur.

 

Geluid

Go 3 Eco

We hebben het over een speaker die niet de wereld hoeft te kosten (adviesprijs ligt op €40 op het moment van schrijven). We hebben echter met vorige versies van de Go-serie zeer goede ervaringen. Hierdoor vallen de prestaties van de Go 3 toch wat tegen. We zouden via de Go 3 niet een langere tijd naar muziek willen luisteren. De bas komt tekort, zeker in de laagste regio’s terwijl het typische JBL-geluid er toch ingetuned is. Dit betekent dat het laag een beetje een rommeltje is en detail mist. De middentonen komen op zich goed door. Vocals en instrumenten in dit gebied komen goed door en klinken eigenlijk wel prima hoewel je wel het effect van de benadrukking van het laag hoort. In het hoog mis je detail en ook hier doet het JBL-signatuur meer kwaad dan goed, vooral in het beperken van een meer ruimtelijke ervaring. Misschien dat de stoffen-afwerking ook zijn effect hier heeft. Maar goed, gezien het voordeel van de fysieke eigenschappen zouden we deze hoe dan ook niet kwijt willen op de Go 3 Eco.

Al met al is het overigens niet eens zo slecht gesteld met het geluid en per genre presteert de speaker iets beter of slechter. Het is een speaker voor actief gebruik, met een zeer compact en robuust design. Puur als gebruiksvoorwerp, zeker voor deze prijs is de Go 3 Eco best een aardige optie. We hebben tijdens de testperiode de speaker vooral gebruikt voor het luisteren van podcasts en daarvoor beviel de Go 3 Eco gewoon goed. Verwacht alleen geen geluid waarmee je een kamer of kantoor kan voorzien van degelijke muziekaudio. Het volume hadden we overigens weinig over te klagen. Op een goede 10 meter afstand is een podcast nog prima te beluisteren in een gesloten ruimte. Qua muziekweergave merk je wel dat op het maximale volume de distorties hoorbaar worden.

Clip 4 Eco

Het geluid dat de Clip 4 Eco produceert is merkbaar beter. Het blijft een kleine speaker, dus qua basweergave kunnen we niet de wereld verwachten. De bas komt meer georganiseerd over doordat wat meer detail te horen is. Hoewel we merken dat de bas wat benadrukt is, vloeit dit niet over naar de middentonen. Dit betekent overigens ook dat middentonen die wat meer definitie horen te hebben door wat subbas-effecten, dit missen (wat normaal is bij dit soort kleine bluetooth speakers). Hoge tonen hebben heel wat meer detail dan bij de Go 3 en de ruimtelijke ervaring is eveneens een stuk beter.

Samengevat klinkt de Clip 4 Eco een stuk beter dan de Go 3 Eco, maar aangezien de prijs met 60 euro (adviesprijs) anderhalf keer zo hoog is, mag je dat ook wel verwachten. Het maximale volume ligt ongeveer op het niveau van de Go 3 Eco.

 

Connectie

Wat we graag gezien hadden maar ontbreekt, is een jack-aansluiting zodat de speakers bedraad gebruikt kunnen worden. Telefoons en tablets hebben weliswaar tegenwoordig meestal geen jackaansluiting (tenminste in het high end-segment), maar er zijn mogelijkheden om USB-C DACjes te gebruiken terwijl in combinatie met bijvoorbeeld een notebook of desktop er ook mogelijkheden zijn. Met het oog op batterijduur valt zou hier het nodige mee gewonnen kunnen worden. We begrijpen echter dat aangezien weinig mensen dit soort producten op deze manier gebruiken, het voor JBL wellicht niet interessant is om deze optie toe te passen.

De bluetooth (5.1)-verbinding is gewoon stabiel zoals tegenwoordig verwacht mag worden. Ook het bereik is naar redelijkheid in orde. Zaken als multipoint-connecties hoef je uiteraard niet te verwachten.

Ondersteuning van extra features als de JBL-app zodat je wat equalizer-settings tot je beschikking zou hebben moeten de twee speakermodellen missen, net als de optie om meerdere speakers aan elkaar te koppelen op wat voor manier dan ook.

Lag

De latency is redelijk voor elkaar. Een beetje wat je vandaag de dag kan verwachten van bluetooth 5.x. Sowieso hebben verschillende apps de mogelijkheid om de latency te compenseren zoals YouTube en MX Player. Bepaalde mediaspelers zoals VLC hebben dit echter niet, en dan zie je wel wat latency, wat bij langere video’s steeds erger wordt. Gamen moet je gewoon niet doen met bluetooth speakers.

 

Conclusie

We hebben het met de Clip 4 Eco en Go 3 Eco over twee robuuste bluetoothspeakertjes die beiden een interessante optie zijn. We vinden de Clip 4 Eco een stuk beter klinken, maar deze kost ook anderhalf keer de prijs van de Go 3 Eco (op het moment van schrijven). In absolute getallen gaat het echter over 20 euro. De Go 3 Eco is echter iets compacter en kun je rechtop zetten. En als je er meerderen koopt om bijvoorbeeld cadeau te doen of om op verschillende plekken een speaker beschikbaar te hebben, tikt het uiteraard al snel aan. Het zijn vooral opties die je als gebruiksvoorwerpen ziet onder de speakers en niet perse iets waarmee je lekker naar je favoriete muziek wil luisteren. Derhalve zou een eventuele keus tussen de twee misschien meer gebaseerd moeten worden op het vormconcept dan het geluid.

Toch mogen we de geluidskwaliteit niet te veel afdoen als iets dat slechts moet voldoen en moeten we het gegeven benoemen dat voor deze prijs we verschillende alternatieven gehoord hebben die gewoon beter klinken. Deze JBL’s zetten daar een stukje bouwkwaliteit tegenover en profiteren ook van de merkwaarde die JBL momenteel geniet. Maar als je puur  een optie moet kiezen op basis van de geluidskwaliteit, dan zitten geen van deze JBL’s in de conversatie.

Dat JBL met deze opties kiest voor een milieubewuste bouw en verpakking kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. De adviesprijs van deze eco-optie van de Go 3 is op het moment hetzelfde als het origineel, terwijl die van de Clip 4 vijf euro duurder is.

4 reacties

 1. Tsja, zoals in de review al staat, is het echt een merkwaarde ding tegenwoordig. Ik hoop dat JBL toch weer eens wat serieuzere producten gaat maken, want die kennis verdwijnt en komt niet meer terug.

  Ik zie veel kinderen in mijn omgeving met deze dingen lopen, dus commercieel doen ze het goed. Maar ik zou persoonlijk gewoon kijken naar wat een Chinese optie doet. Wat Xiaomi al een paar jaar doet met speakers van rond de 30 euro is indrukwekkend. En die zien er ook altijd mooi uit.

  1. Verschillende merken vaak van Chinese herkomst hebben inderdaad een paar prima klinkende speakers in deze prijsklassen. Echter beschikken ze niet over dezelfde stofdichtheid en waterresistentie. Als je wat hoger in de prijs gaat kijken wel, en ook die opties kunnen prima de concurrentie aan met de duurdere JBL-producten die vaak ook wat meer kosten, op het gebied van geluidskwaliteit. Maar zoals je zelf ook al zegt, er is een reden dat JBL zo populair is. Ze doen iets wat de doelgroep erg aanspreekt dus een reden om de huidige strategie aan te passen is er niet.

   Over de kennis; zoals je wellicht weet zijn ze tegenwoordig onderdeel van Harman. Alles wat de merken onder Harman hadden liggen aan kennisinfrastructuur in geïntegreerd in Harman en dat is een van de meest voorname infrastructuren ter wereld op het gebied van de ontwikkeling van audio-apparatuur. JBL is nu gewoon het merk dat ze nu zijn, en als er reden is om dat aan te passen zullen ze dit wel doen. Maar Harman (dat overigens weer onder Samsung valt, maar wel redelijk onafhankelijk mag opereren) heeft voor het meer serieuze merk weer andere merken. Overigens is er ook nog een hele reeks aan corporate oplossingen van JBL die de JBL-naam blijven houden. Denk aan speakers voor audio in bioscopen waar JBL nog altijd enorm is.

 2. Mag ik hieruit opmaken dat de geluidskwaliteit minder is als de JBL GO 1? Die heb ik al vele jaren in bezit ,en vind het geluid daarvan goed,(voor een speaker in die klasse). Ik gebruik hem vrijwel dagelijks,en de batterij is nog steeds prima alsook het geluid.
  Graag zie ik uw reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  F.E. Runia

  1. Wat is de reden dat je opmaakt uit deze review dat de geluidskwaliteit minder is dan de Go1? Helaas ligt mijn exemplaar ergens in de diepe krochten van de berging (net als mijn originele Clip), anders had ik wel een één op één vergelijking gedaan. Ik heb de eerste Go wel best lang en vaak gebruikt en gebruik deze Go eigenlijk op dezelfde manier en in de ervaring scheelt het in ieder geval niets qua geluidskwaliteit. Wel is het zo dat deze Go3 natuurlijk voorzien is van een flinke stoffen afwerking wat in de regel niet positief werkt voor de output.

   Maar in deze prijsklasse maakt het allemaal niet uit. Als het noemenswaardig slechter of beter was had ik het overigens wel gemerkt. Ik denk dit echter vooral gaat over de fysieke verschillende en de mogelijkheid een bedraad een audioapparaat aan te sluiten.

   Als je originele Go het nog prima doet, dan zou ik inderdaad niet voor een Go3 gaan als je een upgrade qua audio zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.