Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Meeting Owl 3 – online meeten in 360-graden

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Werkt autonoom
  • Erg goed in beeld en geluid mixen
  • Erg mooi ontwerp
  • Erg goede speakers

THE BAD

Tijdens de lockdown is videomeeten eindelijk normaal geworden. Het is productief en duurzaam, maar qua cameratechniek was het aanprutsen. Met de komst van de Meeting Owl 3 zijn de meetings tussen de vestigingen van ons in Nederland en India een stuk eenvoudiger geworden.

Unboxing

Wij ontvingen de Meeting Owl samen met de Expansion Mic. Beiden komen in een duurzame, bruine doos met documentatie en de nodige kabels. Meer hebben we ook niet nodig, dus binnen 5 minuten hebben we onze meetingtafel omgebouwd tot een huddle room voor onze videovergaderingen.

Ontwerp

Helaas hebben we onze foto’s van de Meeting Owl 3 gemaakt in vol daglicht. Hierdoor vallen de lichtringen van de Meeting Owl 3 niet op en zie je eigenlijk niet zo goed waar de naam Meeting Owl vandaan komt. We pakken er dus maar even een plaatje van de fabrikant bij.

Al met al is de Meeting Owl 3 precies wat we verwachten na het zien van het beeldmateriaal van de fabrikant zelf. Een extreem solide kegel die tot in de puntjes fantastisch mooi is afgewerkt. Met de knoppen handig onderaan om te voorkomen dat iemand de Meeting Owl omstoot.

Onze testopstelling

Onze opstelling. Een MacBook Pro (maar smartphone kan ook) die het beeld op een 65” TV kan laten zien. De Meeting Owl 3 via USB-C verbonden met de MacBook Pro en natuurlijk de extendion Mic die weer verbinden is met de Meeting Owl 3 verderop op de tafel.

Zoals gezegd moet een apparaat verbonden zijn met de Meeting Owl om er een meeting mee te kunnen doen. In ons geval een laptop, maar inmiddels hebben collegae ook al via Wi-Fi de verbinding opgezocht vanaf Android en iOS apparaten.

In die gevallen moet je de Meeting Owl app op jouw device gebruiken. Voor Apple’s en Windows machines is de Meeting Owl gewoon een externe USB-C camera. Als zodanig wordt hij herkend en beschikbaar in de meeting app die je gebruikt.

Eigenzinnige videomixer

De Meeting Owl 3 is een enorm intelligent kastje. Bovenop zit namelijk de 360-graden camera die alle mensen in de ruimte tegelijk filmt en in beeld brengt. Zit je direct naast elkaar, zal hij je zo weergeven. Zit er meer ruimte tussen, dan komt er een zwarte streep tussen de personen om te laten zien dat je verder uit elkaar zit. Optioneel kun je boven of onder een volledige filmstrip laten zien zodat iedereen weet dat de hele ruimte in beeld kan komen. In bovenstaande video kun je dit zien. Zelf laten we die doorgaans uit.

Wanneer er teveel mensen in de kamer zijn om op een beeld te laten zien, zal de Meeting Owl er voor kiezen om steeds in te zoomen op de persoon die spreekt. Dit regelt de Meeting Owl met haar 360-beeldherkenning en microfoons.

De Meeting Owl 3 geeft je vrijwel geen controle over hoe beelden worden gemixt en dat is eigenlijk echt wel heel fijn. Je hoeft medewerkers hierdoor niet uit te leggen hoe het apparaat werkt anders dan een extra webcam in de meeting software. Ook krijg je geen afleiding bij een medewerker die zich zorgen zou moeten maken over wie wanneer in beeld is. Gewoon relaxed, ontspannen je online meeting voeren en erop vertrouwen dat het allemaal goed komt.

Bijzonder is ook de uitbreidbaarheid. Nu gebruiken wij alleen een extra microfoon om iedereen goed verstaanbaar te houden, maar fabrikant Owl Labs garandeert dat je in dezelfde ruimte ook meerdere Meeting Owls kunt plaatsen die zelfstandig dan weer bepalen wie het beeld moet weergeven. Dat klinkt heel smart.

Komt het dan ook allemaal goed? Eigenlijk wel. Tot nu toe is ons eigenlijk niet opgevallen dat de Meeting Owl 3 er echt naast zit bij het in beeld brengen van een collega die de aandacht vraagt door te spreken. Het is dus echt een autonome tool voor op de werkvloer.

Ook qua updates heb je geen omkijken aan het apparaat. Die kan zelfstandig over WiFi firmware updates naar binnen trekken. Ook dat gaat dus goed.

Audiobeleving

In de behuizing van de Meeting Owl 3 zitten drie 360-graden speakers verwerkt om te zorgen dat spraak overal om de Meeting Owl heen goed hoorbaar is. Met een maximaal volume van 80 db SPL ligt het maximale volume erg hoog. Het hele kantoor kan dan ook meeluisteren als we de deur open hebben staan. Uiteraard kunnen we hem ook gewoon zachter zetten. Ook over onze spraak krijgen we complimenten van onze contacten. We zijn zeer goed verstaanbaar over de Meeting Owl.

Specs

Al die beeldbewerking vraagt veel rekenkracht. Daarvoor leunt de Meeting Owl op een Qualcomm Snapdragon 605 chipset. Inderdaad, een midrange smartphone chipset en daarmee veel rekenkracht. In de behuizing zitten 8 omnidirectional microfoons om spraak goed op te vangen en richting te kunnen bepalen. De camera kan tot 5.5 meter sprekers tracken. De output die wij op de MacBook Pro krijgen is 720p.

Compatibility

Wij hebben de Meeting Owl 3 gebruikt in combinatie met Whereby, Airmeet, Zoom, Teams en Google Meet. Niet geheel onverwacht loopt de camera overal op rolletjes.

Conclusie Meeting Owl 3

Wanneer je online groepsmeetings wilt organiseren, wil je niet hoeven nadenken over technologie. Zeker wanneer je er zelf niet bij zit. Op dat gebeid wordt jouw organisatie met de Meeting Owl 3 compleet ontzorgd. Bovendien maakt dit stukje videotechnologie enorm veel indruk op de externe partijen die we spreken. Hoewel het aardig zou zijn als de resolutie naar FullHD zou gaan, is dit niet een keihard gemis. Het beeld is nu al indrukwekkend genoeg en de audio… precies wat je ervan verwacht. Kristalhelder voor spraak.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.