Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Horl 2, het kado voor de chef die alles al heeft

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi product
  • Werkt gemakkelijk
  • Slijpt goed

THE BAD

  • Kartelmessen vragen iets meer tijd
Messen sparen kan iedereen, maar ze scherp houden is een kunst op zich. De Horl moet daarbij helpen. Een prachtige messenslijper uit het Zwarte Woud. Werkt t?

In de jaren 70 leek elk huishouden in Nederland m wel te hebben; de K-tel multi messenslijper. Een groen/wit kunststof apparaat met een draaischijf voor elk type mes. Je trok je messen er door en je was klaar. Een vloek voor wie echt van messen houdt. De scharenslijper, die al aan het uitsterven was, kreeg hierdoor de genade klap.
In de jaren daarna werden messen en besteksets zo goedkoop dat messen nauwelijks nog aan slijpen toe kwamen. Enkel in de professionele keuken en serieuze hobby keuken slijpt de chef de messen handmatig. Gewoon omdat het gereedschap in goede conditie moet zijn voor goede resultaten.

Subtiel in plaats van kracht

Messenslijpers zijn er in alle soorten en maten. In essentie is het een slijpsteen waar je een mes langs trekt. Vaak met kracht en zelden met een mooi gelijkmatig resultaat. Wie er vaardig mee is, kan goede resultaten met een aanzetstaal bereiken. Door regelmatig je messen over het aanzetstaal te halen, behoud je de scherpte en haal je eventuele oneffenheden weg. De beweging vergt oefening, maar je kan je messen er vlijmscherp mee maken. Een goed aanzetstaal kost rond de 50 euro.
De Horl benadert het slijpen geheel anders. Een magnetisch blok houdt het mes vast in de juiste hoek. Op zich is dit deel niet nieuw. Er zijn meer systemen die dit met het mes doen. Het rolllende slijpdeel is wat de Horl uniek maakt. Je rolt een tonnetje met een diamanten slijpdeel langs het mes, en je slijpt op een elegante manier, zonder kracht te zetten, de messen. Je kan de hoek varieren en voor hoge mesbladen heb je een onderzetplankje nodig. In een video legt Horl het goed uit. Het slijpdeel heeft rollagers die het rollen werkelijk zonder enige voelbare weerstand mogelijk maakt. Een tip: zet het tonnetje rechtop als je niet slijpt. Als je tafel niet horizontaal is, rolt het slijpdeel er zo van af. Zo goed gelagerd is dit deel.

Resultaat

Een weekendje hebben we van twee huishouden de messen geslepen. Met de Horl slijp je moeiteloos en zeer gelijkmatig. Iemand die vakkundig met aanzetstaal overweg kan, zal net zo goed de messen kunnen slijpen. Er is echter ervaring voor nodig en je bent behoorlijk met armen en messen aan het zwaaien. Met de Horl kan iedereen slijpen en gelijkmatige resultaten behalen. Enkel bij enkele kartelmessen moeten we toegeven dat de ervaren chef met een aanzetstaal die scherper kreeg dan onze onervarenheid met een Horl.
De Horl is wel een product dat bij iedereen bewondering oogt. Alleen al het uitpakken is een feest en je voelt dat je met een kwaliteitsproduct te maken hebt. De chef die alles al heeft zal je zeker een plezier met een Horl als kado doen.

Conclusie

De Horl is een prachtig product dat met liefde ontworpen en geproduceerd is. Het maakt messen slijpen een plezierig klusje. Een pro zal blijven zweren bij een goed aanzetstaal omdat men dit waarschijnlijk als de aangeleerde methode zijn. Voor de meesten is de Horl een fraaie verrijking van het keukengerei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.