Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Amazon Kindle 11de Generatie (2022)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Goedkoop
  • Erg scherp eInk display
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Grote accu
  • Lange software update garantie

THE BAD

Een bekend Amerikaans gezegde is dat je niet hoeft te herstellen wat niet kapot is. Mijn oude Kindle stamde nog uit 2016 en Amazon was zo lief om de nieuwste naar me af te sturen. De accu van de oude was inmiddels ook wel echt slecht aan het worden. Maar maakt het veel verschil? De Kindle uit 2016 of die van 2022?

De Amazon Kindle familie

Anno 2022 heeft Amazon een indrukwekkende familie van Kindle producten weten op te bouwen. De Kindle uit 2022 is alweer de elfde generatie van het basismodel. Daarboven staat de Kindle Paperwhite die al heel wat meer luxe brengt. Tegenwoordig zelfs met draadloos laden. Het topmodel is de Kindle Oasis. Daarnaast is er een Kindle Paperwhite voor kinderen met groene randen om kinderen aan het lezen te zetten.

Design

Het ontwerp van de Amazon Kindle 11de generatie is relatief minimalistisch en dat is prima. Aan de onderkant zit de powerknop en de USB-C aansluiting. Verder is de behuizing helemaal dicht en voorzien van randen waarmee hij zeer comfortabel vast te houden is.

Uiteraard koop jij hem zonder die witte sticker.

Amazon leverde meteen haar Stoffen hoes voor Kindle mee. Waar je de Kindle in het zwart en blauw kunt kopen, is deze stoffen hoes ook verkrijgbaar in het groen en roze. De hoes bevat een magneetje zodat de Kindle in standby gaat wanneer je deze sluit, of wekt wanneer je deze opent. De hoes maakt de Kindle wel anderhalf keer zo dik.

Achter de hoes zit ook nog een duurzaam verhaal. Amazon garandeert dat deze voor 51% uit gerecyclede kunststoffen bestaat en voor 67% uit gerecyclede stof. Een heel goed verhaal.

Overigens stopt dat goede verhaal niet bij de stoffen hoes. De Kindle zelf bestaat voor 30% uit gerecycled plastic en voor 90% uit gerecycled magnesium. Het zwarte plastic bestaat zelfs voor 75% uit hergebruikt materiaal. De verpakking komt helemaal uit gerecyclede bronnen of goed beheerde bossen. Oké, er zijn mogelijk dus wel bomen gekapt voor de verpakking.

Terug naar de behuizing van de Kindle. Die is met 8mm dus wel wat dik, maar voor een 6 inch ereader is hij toch ook mooi compact. Het apparaat meet 108,6mm bij 157.8mm en dat ligt echt heel lekker in de hand.

Display

Het is jammer dat de displays van deze goedkopere Kindle ereaders nog altijd niet vlak liggen met de body. Dit maakt dat de Kindle er wat minder jong uitziet dan hij is. Wellicht een bewuste keuze omdat de Paperwhite en Oasis nog altijd de duurdere en meer luxe opties zijn bij Amazon.

Wel is er enorm hard aan het display gewerkt. Van 100 pixels per inch naar 300 pixels per inch in één generatie. Dezelfde resolutie dus als de duurdere Kindle Paperwhite en met 6 inch maar heel iets kleiner. De verlichting van het display komt van slechts 4 witte LED’s in de rand. Doordat het display niet heel groot is, valt het nauwelijks op dat het er zo weinig zijn. Waar de duurdere Kindles 17 of zelfs 25 LED’s hebben, geef ik toe dat dit echt helemaal prima is. Voor lezen in de nacht heeft Amazon de dark modus toegevoegd aan het besturingssysteem. Hierdoor wordt het scherm zwart met witte letters, wat de LED’s flink dempt.

Wat ik wel echt mis anno 2022 is het instellen van de kleur van de LED’s. Dat is gelukkig bij de duurdere modellen wel mogelijk. Soms zelfs automatisch zoals concurrent Kobo dit ook al enkele jaren doet. Ja, dat is een feature die ik echt nog wel mis. Van de andere kant, deze Kindle is ook wel echt lekker goedkoop.

Specs

De Kindle 11de generatie komt met 16GB interne opslagruimte. Je kunt hier Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, onbeveiligde MOBI, EPUB, PRC, HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG en geconverteerde PMP bestanden mee openen. Let wel, ebooks moet je via een speciale tool naar de Kindle sturen. Dit is waarschijnlijk ook gedaan ter verbetering van de beveiliging van Amazon’s eigen ebooks op jouw Kindle. Er is ondersteuning voor 2.4GHz en 5GHz WiFi. Er is nog geen ondersteuning voor WPA3 beveiliging.

Accuduur

Hoe groot de accu precies is weten we niet. Amazon claimt een accuduur van 6 weken, maar dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe je ermee om gaat. Amazon gaat dan uit van een half uur lezen per dag met de WiFi uit en de LED’s maximaal op standje 13. Ik heb hem sinds ontvangst nog niet opgeladen… dat is echt wel een goed teken. Opladen gaat met maximaal 9 Watt en dan doet hij er 2 uur over.

Software updates

Ik roem mijn Kindle uit 2016 omdat deze nog altijd aanvoelt als super recent. Dit komt doordat Amazon heel goed bezig is gebleven met het uitgeven van nieuwe firmwares. Menig smartphonebouwer kan daar een voorbeeld aan nemen. Maar… Amazon verdient natuurlijk zwaar aan haar boekenwinkeltje. Dus mensen aan het lezen houden heeft gewoon prioriteit. Voor smartphonebouwers stopt het geld verdienen doorgaans na de aankoop van de hardware.

Tegenwoordig moet je echter beloften doen om transparant te zijn over wat je mag verwachten. En daar is Amazon heel royaal in. Je krijgt minimaal 4 jaar software updates. En Amazon telt pas vanaf het moment dat het stopt met de verkoop van dit model. Dus niet vanaf de introductiedatum zoals smartphonebouwers dit doen. Dat is gewoon een heel goed verhaal.

Conclusie Amazon Kindle 11de generatie (2022)

De Amazon Kindle 11de Generatie (2022) is de Kindle in haar meest basale uitvoering. Je krijgt gewoon een heel prettige ereader met prima uithoudingsvermogen en heerlijk display. De ondersteuning qua software is iets waar Amazon al jaren mee scoort en ook focus op blijft leggen. Koop je deze Kindle, koop je duidelijk een eReader waar je nog jaren mee vooruit kunt.

Kindle kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.