Stadsverwarming Vattenfall opnieuw flink duurder

Pas Op Stadsverwarming

Hoewel het product stadsverwarming in theorie een duurzaam restproduct is, zitten veel huishoudens vast in een netwerk zonder marktwerking. Het Zweedse Vattenfall maakt van de situatie gebruik om komend jaar gemiddeld 375 euro per gebruiker extra af te schrijven.

In totaal zitten zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens vast in het warmtenet. De leveranciers van de netwerken mogen tarieven rekenen die niet anders zijn dan wanneer de gezinnen op gas zouden stoken. Dit terwijl warmtenetten worden gebouwd op basis van restwarmte uit de industrie. Hoewel de aanleg van de netwerken enorm kostbaar is, is de energiebron dat in potentie dus niet.

Nu de gasprijzen enorm stijgen, krijgen organisaties als Vattenfall dan ook de ruimte om de prijzen voor het warmtenet omhoog te trekken in plaats van te bewijzen dat warmtenetten iets anders zijn dan een middel om Nederlandse huishoudens fiscaal leeg te trekken in moeilijke tijden. Immers, de kostprijs van de restwarmte blijft ogenschijnlijk gelijk. Er lijkt dus geen noodzaak tot verhoging te zijn. Vattenfall klopt zichzelf wel op de borst omwille dat het nieuwe bedrag van 76,45 per gigajoule minder is dan het maximum dat ze van de ACM mag vragen. Nu.nl becijferde dat het gemiddelde huishouden komend jaar er 375 euro op achteruit gaat door deze zet van Nuon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pas Op Stadsverwarming
Arjan Olsder

Arjan Olsder