Logo GadgetGear.nl
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: HP Chromebook x360 13b-ca0250nd

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Premium uitstraling
 • Vlotte ChromeOS-ervaring
 • Batterijduur

THE BAD

 • Grip bij openen en sluiten ondoordacht
 • Type-ervaring matig
 • Irritante LED-indicator in de powerknop

Chromebooks met een omklapbaar scherm vormen al enkele jaren een populair concept. We kregen de Chromebook x360 13b-ca0250nd binnen van HP welke gebaseerd is op een SoC van MediaTek.

 

Sleutelfeatures

 • ChromeOS
 • MediaTek Kompanio 1200 8-core ARM SoC
 • MediaTek MT7921 wifi-antenne
 • 8 GB RAM
 • 256 GB SSD
 • Scherm: 13,3″, 1920*1080, touchscreen, 250 nits
 • Gewicht 1,34 kg
 • Batterij/opladen: 2-cels lithium-ionpolymeer van 47 Wh, ~16 uur batterijduur, HP Fastcharge; 50% in ~45 minuten,
 • Lader: 45 W USB type-C

 

Uitpakken

We krijgen de Chromebook en de lader. Op zich precies wat we verwachtten.

 

Uiterlijk

HP positioneert de Chromebook x360 als een premiumproduct, en de eerste indruk is dan ook dat het apparaat dat label waarmaakt. De bezels zijn dun en we hebben het over een aluminum bovenzijde die elegant oogt. Derest van de chromebook is van plastic vervaardigd, maar als geheel voelt het apparaat stevig aan. Wanneer we de body wat stressen geeft deze weinig mee en horen we ook geen kraakjes. Ook de scharnieren voelen lekker degelijk aan (hoewel ook stroef). Niet onbelangrijk, aangezien we regelmatig de chromebook moeten omklappen.

De Chromebook x360 weegt 1,34 kg. Dit maakt dat het apparaat niet bepaald comfortabel te gebruiken is als tablet wanneer je hem in één hand houdt. Dit is echter op het moment eigen aan het concept van chromebooks met een 360°-concept en de HP weegt zo ongeveer hetzelfde als iedere concurrent. Heb je de mogelijkheid hem op schoot te zetten, dan is het prima te doen, terwijl op tafel het natuurlijk sowieso geen probleem is. Met twee rubberen voeten over een groot deel van de breedte, staat de Chromebook x360 lekker stabiel op een vlakke ondergrond.

 

Connectiviteit

We vinden op de Chromebook x360 2 SuperSpeed USB Type-C-poorten waarmee de chromebook ook gevoed kan worden, terwijl ook Displayport 1.4 ondersteund wordt. Tevens hebben we een USB-Type-A-poort. Met alle verwarring met veranderde USB-3.1/2 namen zeggen we gewoon: volgens de speclijst ondersteunen ze allendrie een data-rate tot 5 GB/s. In de praktijk komen de prestaties neer op wat je ongeveer van dergelijke poorten kan verwachten. Ook een microSD-kaartlezer is aanwezig.

We vinden verder een 3,5 mm jack-aansluiting voor in- en uitgaande audio (microfoon en koptelefoon). Draadloze connecties worden geregeld door de MediaTek MT7921 waarmee WiFi 6 en bluetooth 5.2 ondersteund wordt. Het bereik is zoals je kan verwachten. We merken geen verschil met onze benchmark-PC qua bereik van bluetooth. Qua wifibereik merken we in speedtests een verschil van ongeveer 50 KB/s down en 0 KB/s up (ergo, onze uploadsnelheid is niet snel genoeg om de verzend-limiet van de x360 te halen) versus onze test-PC als het om internetsnelheid gaat. Gaan we daadwerkelijk data overpompen, van en tussen onze NAS, dan komen wat beperkingen aan het licht, van de gebruikte MediaTek-implementatie. Waar we een stabiele 60 MB/s halen via de wifi-oplossing op onze test-PC, komt de HP Chromebook x360 13b gemiddeld op rond de 7,8 MB/s bij zowel versturen als ontvangen. Geen ramp overigens, aangezien je op een chromebook geen enorme bestanden gaat versturen. Maar als je bijvoorbeeld van plan was met wat videobestanden te werken… Niet doen. Zoals wel vaker met Chromebooks hebben we het dus echt over een oplossing gericht op internet-gebruik en niets van het zwaardere werk, ondanks dat veel online-tools hier steeds geschikter voor worden.

Voor de volledigheid merken we ook de volumeknoppen en (verlichte) powerknop aan de linkerzijde op. Doordat ze wat uitsteken, zijn ze op de tast prima te vinden. De feedback van de volumeknop is matig. Die van de volume-omhoog-knop is ok, die van de volume-omlaag knop bijna afwezig. Ook de powerknop hadden we graag wat meer ‘klik’ in gevoeld, maar al met al is deze ‘ok’. We gebruikten in de praktijk in de ‘notebookstand’ overigens vooral de media-toetsen voor het volume en in de tabletstand gewoon de softwareoplossing, dus een groot probleem in de gebruikservaring was het gebrek aan feedback in deze knoppen niet. Vervelender vinden we de ‘ademende’ indicatie-LED die verwerkt is in de powerknop. Wanneer je ingelogd blijft en de chromebook dichtklapt, begint deze te knipperen. Dit gedrag valt niet te configureren, en is zeker in een donkere ruimte ronduit irritant. Iets dat HP overigens al jaren toepast tot ongenoegen van meerdere gebruikers.

 

Toetsenbord

De toetsen voelen op zich goed aan, maar uw reviewer ziet zich hier niet hele stukken op typen. Uitgebreide internetcomments is het maximale wat we ons hierop zien typen. We hebben geprobeerd om deze review in zijn geheel op de Chromebook x360 te schrijven, maar dat was onbegonnen werk. Het is een beetje lastig om te definiëren wat precies de reden is dat we geen lange stukken op de c360 Chromebook kunnen typen. Iets aan het gevoel van de toetsen maakt dat uw reviewer het niet ervoer als een volwaardig toetsenbord. Had meer travel het (deels) opgelost? Dat durven we niet te zeggen. De backlight van het toetsenbord oogt uniform, voldoende helder, terwijl het nergens irritant onder de toetsen uit schijnt

 

Touchpad

We krijgen een flinke touchpad op de Chromebook x360, en we hebben er eigenlijk weinig over de klagen. Alle ChromeOS-gestures zijn prima uit te voeren, en het klikken geeft een lekkere feedback. De knopfunctie is wel duidelijk aan de onderzijde van het touchpad gebaseerd, wat wil zeggen dat je aan de bovenzijde wat harder moet klikken. Veel stoort het niet, maar het is iets dat je merkt. Als je veel/vaak tekst selecteert, levert het een inconsistente ervaring op.

 

360º klapbaar

We hebben het over een HP x360, wat natuurlijk betekent dat we het scherm kunnen omklappen. Dit kan volledig met 360 graden, maar het concept is ook handig om de tablet in een soort tent-stand te zetten waarmee verder geen extra hulpmiddel nodig hebt zoals bij een tablet. Via een gyroscopische werking draait het beeld dan mee. Het toetsenbord wordt uitgeschakeld, dus je bedient het apparaat puur op basis van de touchscreen.

De chromebook wordt magnetisch dichtgehouden. Wanneer je deze wil openen vergt het meer kracht dan comfortabel is. Openen met één hand is zo goed als onmogelijk. Daarnaast is het zo dat de meeste mensen bij het openklappen van een notebook ze de klep omhoog doen en niet het toetsenbord deel naar beneden drukken. Door de manier waarop het scherm in de body geplaatst is met een plastic construct om het scherm heen dat iets uitsteekt om het scherm te beschermen, haak je bij het openen ervan de Chromebook x360 met je nagel steeds in het deel tussen dat plastic construct en de aluminium body, óf in de ruimte die er is om het verschuiven van de killswitch van de webcam mogelijk te maken. Een oncomfortabele ervaring.

 

Scherm

We hebben tijdens onze testtijd met de Chromebook x360 eigenlijk prima kunnen werken met het scherm. Het IPS-scherm is zeker geen kleur-accuraat scherm en HP communiceert zelf dat het 45% van de NTSC-norm zou kunnen weergeven. Onze eigen meting levert een iets betere score op:

We hebben het niet over een apparaat waarop je foto’s of video’s zal bewerken op een serieuze manier, dus we kunnen niet kritisch zijn over de kleurweergave. Voor het werk dat je op een chromebook in de regel wil doen is dit geen beperking.

De digitizer voelt responsief aan en zo precies als je mag verwachten van een hedendaagse oplossing. Wel vinden we dat de oleofobische coating wat matig is. Vingerafdrukken blijven beter te zien dan op tablets (inclusief goedkopere apparaten) over het algemeen het geval is, terwijl ook het soepel glijden over het scherm wat minder is (hoewel het op zich best acceptabel is).

HP stelt dat het scherm een helderheid zou hebben van 250 Nits, wat eveneens redelijk overeenkomt met wat wij meten. Het is niet fel genoeg om op een heldere dag comfortabel buiten met de chromebook te zitten met direct zonlicht erop, en op een heldere dag wil je ook niet in de buurt van een groot raam werken met je rug ernaartoe gericht. Maar de omstandigheden moeten wel erg helder zijn wil je niets meer op het scherm zien en beoordelen de helderheidsprestaties dan ook als redelijk.

Wanneer we de inkijkhoeken moeten beoordelen, moet gesteld worden dat er zeker een schifting van kleuren plaatsvindt, naar meer donkere kleuren, maar afleesbaarheid van tekst wordt niet geschaad.

 

Prestaties

We hebben positieve ervaringen met de MediaTek Kompanio 1200, en ook in de Chromebook x360 13b presteert de SoC goed. We hebben het natuurlijk niet over een enorme hardloper, maar het enige wat je wil van een chromebook met ARM-SoC is dat deze ervoor zorgt dat je apps en media vlot weergegeven worden terwijl de accuduur zo lang mogelijk is. Uiteraard zijn hier ook andere onderdelen voor relevant buiten de SoC om. Hoe dan ook, we hadden een compromisloze chromebook-ervaring op het gebied van prestaties omdat ook in de gekozen opslag en hoeveelheid beschikbare werkgeheugen we geen echte beperkingen vonden.

Gamen met de verschillende streamingservices werkte aardig. Games uit de Playstore eigenlijk ook. Grafisch intensievere games zoals Genshin Impact worden met lagere settings weergegeven, maar ze zijn alsnog speelbaar.

Ook qua videoplayback lopen we niet tegen beperkingen op.

 

Geekbench 5

 

Cross Platform Disk Test

 

3D-Mark Slingshot

 

Batterijduur

Volgens de opgaaf zou je ongeveer 16 uur moeten kunnen doen met de Chromebook x360. We hebben niet gezien op wat voor gebruik deze opgave gebaseerd is, maar op basis van onze gebruikstest hebben we het idee dat het een reële opgave is, waarmee het apparaat een prima accuduur kan overleggen.  HP stelt verder dat snelladen ondersteund wordt, waaronder ze verstaan dat je de accu in 45 minuten voor 50% kan opladen.

 

Geluid

De Chromebook x360 toont prominent het logo van Bang & Olufsen. Meestal zijn dit soort implementaties vooral PR-gericht en zegt de inclusie van een audio-label vrij weinig. Dat is hier niet anders. Slecht is het geluid niet, maar het laag is zo goed als afwezig. Bij het afspelen van een nummer als Michael Jackson’s Who Is It of Born Slippy van Underworld verdwijnt het zo zo belangrijke effect van de bass. Al met al is het geluid functioneel en niets waarmee je muziek wil luisteren. Sluit daarvoor vooral een externe audiobron aan in de vorm van een losse speaker of koptelefoon.

Het geluid uit de jack-aansluiting is voldoende, maar verwacht niet dat je een grotere speaker kan aansluiten en daar vervolgens aardig wat volume uit kan krijgen. Wel is het geluid redelijk vrij van ruis. Dus voor wat beeldbellen het luisteren van een podcast of achtergrondmuziek prima geschikt.

 

Conclusie

HP stak duidelijk de nodige bronnen in de uiterlijke afwerking van de Chromebook x360. Hoewel hier veel voor te zeggen valt omdat het bijdraagt aan de bredere ervaring met een apparaat en hoe dan ook het oog ook wat wil, is het belangrijkste natuurlijk dat functioneel ook alles voor elkaar is. En hoewel je op bepaalde aspecten wat kan ingeven voor een esthetisch mooier apparaat, moet op het moment dat het apparaat klaargezet is, deze gewoon zo geschikt mogelijk zijn voor gebruik. Een Chromebook van 600 euro (op het moment van schrijven) zit in een hogere categorie, waarbij je mag verwachten dat deze details goed voor elkaar zijn.

Als het gaat om de performance, is dat zeker het geval. De Chromebook x360 13b voelt snel aan en we hebben nergens het idee dat we (naar redelijkheid) qua specs met een apparaat te maken hebben dat eigenlijk niet krachtig genoeg zou zijn voor algemeen gebruik. Connectiviteit met twee USB-C poort en een USB-A-poort en een 3,5 mm audio-aansluiting is prima voor elkaar. Qua wifi hebben we het niet over een indrukwekkende implementatie, maar het voldoet zeker voor hoe mensen in de regel een chromebook zullen gebruiken.

We moeten over een paar elementen echter ook kritisch zijn. De type-ervaring is matig. Verwacht geen apparaat waarmee je uitgebreid je werk-/studiegerelateerde stukjes of uitgebreide blogposts kan schrijven tenzij je de mogelijkheid hebt een extern toetsenbord aan te sluiten. Het touchscreen hebben we tijdens de testperiode prima kunnen gebruiken, maar we hebben op veel goedkopere apparaten veel betere implementaties gezien in termen van vingerafdrukgevoeligheid en hoe glad de coating aanvoelt.

We hebben onder de streep prima kunnen genieten van de gebruikservaring, maar ons kostte het geen geld. Het grote probleem van de HP Chromebook x360 is het bestaan van goedkopere opties die wellicht minder luxe afgewerkt zijn en mindere specs hebben, maar waarmee zomaar zou kunnen dat je qua gebruikservaring te weinig inlevert om de meerwaarde van deze 13b te legitimeren. Hecht je echter waarde aan een grotere opslag en verwacht je wat geheugen-intensievere taken uit te voren, dan is het verschil weer te klein om de x360 niet tot je opties te rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.