Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair MM700 RGB Extended 3XL muismat – Groot, dik, RGB

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Fijne muiservaring
  • Makkelijke te configureren in iCUE
  • Twee extra USB-poorten binnen handbereik

THE BAD

  • Geen consistente helderheid over de hele omtrek
  • Prijzig

We kregen met de Katar Elite ook een MM700 3XL meegestuurd. Een flinke muismat van 1220  x 610 mm en 4 mm dik. We hebben het over een muismat uit een hoger prijssegment dus een interessante vraag is om te beantwoorden of een dergelijke mat de investering waard is.

 

Sleutelfeatures

  • Oppervlak: 1220  x 610 mm
  • Dikte: 4 mm
  • RGB-verlichting, switchen tussen 12 profielen met een knop
  • Configureerbaar via iCUE
  • HUB met twee USB-poorten

 

Uitpakken

De MM700 3XL komt uiteraard verpakt in een langwerpige doos. De mat zit om een koker gewikkeld waardoor de integriteit van het materiaal goed beschermd zou moeten zijn. Te strak oprollen of zelfs opvouwen zou de RGB-verlichting kunnen schaden.

We vinden naast de muismat ook een USB-kabel. Anders dan de afbeeldingen op de site suggereren krijgen we geen braided kabel, maar een simpelere USB-kabel die je normaal bij de Corsair-muizen geleverd krijgt.

Wanneer we de muismat neerleggen zien we dat zeker in de hoeken er nog een vouw te zien is. We hopen dat dit na verloop van tijd vanzelf platter wordt. Ten tijde van het schrijven van de review ligt de mat hier iets meer dan een week of twee en in alle hoeken krult de mat nog wat. Zeker aan de zijde van de USB-hub vragen we ons af of dit ooit werkelijk plat wordt, aangezien de hub op zichzelf de mat al iets verhoogt.

 

Ontwerp/Ervaring

Lange muismatten vinden we eigenlijk al jaren een aanrader voor iedereen die aan een bureau werkt dat hier ruimte voor heeft. Het dempt het geluid van je randapparatuur en voelt hoe dan ook comfortabeler aan.

Met de MM700 3XL hebben we het over een mat dat extra groot en dik is, en dat extra comfort is te merken. Uw reviewer denkt dat 4 mm waarschijnlijk de ideale dikte is voor een muismat. Corsair stelt dat het een textiel toegepast heeft dat de glijbaarheid zou verhogen. Nu is het enige dat we aan vergelijkingsmateriaal hebben liggen op de testlocatie een mat van enkele jaren oud. Ten opzichte van die mat glijdt onze muis hoe dan ook makkelijker over het oppervlak. Het tafelblad van de op de testlocatie gebruikte bureau is een afgewerkt bamboo tafelblad dat al vrij glad is, en we zouden zeggen dat de glijbaarheid ongeveer vergelijkbaar is daarmee wanneer we een muis met een specifieke kracht hier overheen bewegen. De zachte feel van het textiel met de rubberen ondergrond maakt dat de MM700 echter een stuk comfortabeler aanvoelt.

De hebben de muismat getest met wat sessies Doom Eternal terwijl we ook een intense avond old-school C&C3: Kane’s Wrath gespeeld hebben en we kunnen niets anders zeggen dan dat de MM700 3XL een heerlijke ervaring bood.

De mat voelt al met al degelijk aan en de details zijn op het eerste oog ook goed voor elkaar. Het enige dat misschien dat misschien wat minder overkomt zijn de rafels van het materiaal die je ziet als je laag over de mat kijkt (dus wanneer je aan een bureau zit). Deze zitten aan alle zijden, maar vallen aan de overstaande zijde het meeste op doordat je daar laag overheen kijkt vanaf de ‘achterzijde’:

De RGB-strip sit aan de muismat bevestigd met een nylon weefsel. Mocht je graag met korte mouwen werken, dan zou het kunnen dat je met je onderarmen langs over de nylon rand schuurt. In het geval van uw reviewer was dit overigens zelden een probleem. Niet alleen liggen je armen meestal op een vaste plek (en bewegen ze dus niet over de rand, maar we hadden alleen last van het schuren als we op zoek gingen naar een houding waarbinnen dit het geval was. Tijdens het algemene werken aan ons bureau was het geen punt.

De mat blijft verder ook redelijk schoon. Waar je met goedkopere matten vrij snel van die witte plekken hebt wanneer je hier met je huid overheen veegt, zien we niets hiervan op de MM700 3XL.

RGB

De MM700 is ook uitgerust met een drie-zone RGB-toepassing welke we kunnen bedienen met de iCUE-software, maar ook met een knop die op de USB-hub zit aan de rechter bovenzijde. Hiermee is het mogelijk langs 12 profielen te switchen. De verlichting ziet er op zich prima uit en door de uitgebreide instelmogelijkheden hoeft de uitstraling niet perse ‘gamey’ te zijn. Wel merkten we dat de muismat jammer genoeg aan hetzelfde euvel lijdt als veel andere matten met RGB, namelijk dat de helderheid niet gelijkmatig is over de gehele lengte van de strip. In ons geval had de zijde waar de USB-hub zich bevindt en waar het signaal binnenkomt (linksboven dus), een aanzienlijk hogere helderheid dan aan de overstaande (linker) zijde, terwijl ook aan de rechterzijde meer naar onderen de verlichting merkbaar minder fel is. De verlichting aan de linker zijde is enkel te zien in een meer donkere omgeving. In een lichte kamer, vooral overdag, zie je aan de linkerzijde de strip zo goed als niet oplichten.

Het is wat lastig op de foto te krijgen, maar te zien is dat aan de linkerzijde de strip aanzienlijk meer op het tafelblad reflecteert door de hogere helderheid dan aan de rechterzijde, en dat de rechterbovenhoek absoluut het felst is (we gebruiken op de afbeelding de maximale helderheidssetting).

 

Software

Voor Corsair-producten maken we uiteraard gebruik van het eigen iCUE-pakket. Wat het configureren van de mat betreft spreekt de software redelijk voor zich. We kunnen drie zones configureren, maar niet los van elkaar. Feitelijk kunnen we ze alleen los van elkaar in- en uitschakelen.

Naast de standaard effecten en statische kleuren die al je Corsair-apparaten in sync een kleur kunnen geven zijn nu ook zogenaamde ‘murals’ beschikbaar in iCUE. Feitelijk is dit een soort video-effect dat geportretteerd wordt door al je apparaten. In de praktijk is het effect niet veel dynamischer dan een van de niet-statische effecten die al tijden aanwezig zijn in de software.

 

Hub-aansluitingen

De USB-hub heeft twee aansluitingen, waar je bijvoorbeeld een muis en headset aan zou kunnen verbinden. Voor meer dan dat is het niet echt geschikt. Wanneer we het nameten krijgen we een inconsistent amperage uit de poorten, welke meestal ligt onder de 100 mA. Of de verlichting ingeschakeld is of niet lijkt hiervoor niet uit te maken. Hoe dan ook, voor het opladen van je telefoon zijn ze niet geschikt.

We hebben het verder over USB 2.0-poorten, dus voor het aansluiten van je flashdrive is het prima wanneer je geduld hebt (we halen een consistente 33 MB/s), maar anders echt alleen voor kleinere bestanden. De poorten zijn verder ook erg stroef. Misschien dat dit beter wordt na verloop van tijd? We zijn echter niet van plan al te vaak gebruik te maken van deze poorten, dus who knows. Anyway, voor een headset of muis (of een dongle) is het voldoende en sowieso is het handig om wat extra poorten binnen handbereik te hebben.

 

Conclusie

We hebben een zeer positieve ervaring gehad tijdens de testperiode met de Corsair MM700 3XL. Door de grootte wordt lekker veel real estate op je bureaublad gecoverd, terwijl het fijngewoven materiaal in combinatie met de dikke rubberen onderlaag bijdraagt aan het comfort. Het is bovendien een mat met een relatief lage weerstand voor je muis, waardoor deze nog makkelijker glijdt, wat naast gebruikscomfort wellicht iets bijdraagt aan je game-ervaring.

De RGB ziet er op zich netjes uit, maar het is jammer dat de helderheid niet over de volledige lengte consistent is. We hebben het over een muis uit een hogere prijsklasse (gemiddelde prijs op het moment van schrijven is 130 euro) en dan mag je eigenlijk wel verwachten dat de mat gewoon perfect is.

De MM700 3XL is uiteindelijk een van die producten waarover het lastig is een oordeel te geven. Vinden we het op zich een goed product? Zouden we het zelf gebruiken? Was de ervaring beter dan andere soortgelijke producten die we tot nu toe getest hebben? Het antwoord op deze vragen is ‘ja’. De prijs houdt ons tegen om het meteen een aanrader te noemen. Uw reviewer zou in alle eerlijkheid dit bedrag niet betalen voor een muismat. Verder is het RGB-aspect iets waar veel gebruikers weliswaar niet eens behoefte aan hebben. Wat zou een vergelijkbare mat kosten zonder RGB? Een vraag waarop wij het antwoord niet weten maar die het onderzoeken waard is. De mat is echter ook meermaals in de aanbieding geweest voor 70 euro en daarvoor is het achterelkaar een aanrader.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.