Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair HS55 Wireless Core – Goed voor weinig

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goed geluid met prettig signatuur
 • Comfort
 • Kwaliteit microfoon
 • Op hoog volume geen distorsies
 • Prijs/kwaliteit-verhouding

THE BAD

 • Geen EQ-settings in iCUE
 • Niet bedraad te gebruiken

Recent bracht Corsair een draadloze variant van de HS55 uit; de HS55 Wireless Core. We hebben het hiermee over een headset met een adviesprijs van rond de 120 euro, welke een ervaring belooft met 7.1 virtuele Dolby surround audio en krachtige bas op basis van 50 mm-drivers. Klinkt goed. Wat levert het in de praktijk?

 

Sleutelfeatures

 • Tot 24 uur batterijduur, 15 minuten laden voor 6 uur werktijd
 • Lichtgewicht met 266 g
 • Geïntegreerde boommicrofoon met flip-to-mute functie
 • Connectie via USB-dongle voor low-latency-ervaring of bluetooth

 

 

Unboxing

De Corsair HS55 Wireless Core-headset wordt geleverd met alleen een USB Type-A naar type-C-kabel en de dongle. Jammerlijk detail is dat de dongle echt alleen met één headset werkt. Heb je een andere Corsair headset, dan dien je een tweede dongle te gebruiken.

We krijgen voor het opladen gewoon een kabel van normale lengte (rond de 1,8 m) in tegenstelling tot die rare korte kabels die door hun beperkte lengte de bruikbaarheid enorm beperken. De kabel is echt alleen voor het opladen, de HS55 Wireless Core heeft geen bedrade modus.

 

Ontwerp

De HS55 heeft een volledig plastic bouw. We schatten de bouwkwaliteit in op een niveau welke redelijk conform de prijs is als je ook meeneemt dat het een draadloze headset is. Al moet ook gezegd worden dat we veel beter gebouwde draadloze headsets hebben gezien voor deze prijsklasse. Het gewicht is echter erg beperkt gehouden 266 gram. De dikke faux-leren oorkussens met memoryfoam voelen erg comfortabel aan en zorgen tevens voor een goede afsluiting van de omgeving.

De hoofdband maakt gebruik van reguliere padding, maar ook dat doet zijn werk prima. Verstellen via de onderliggende verstelband die van metaal is, gaat in tien stappen over een lengte van ongeveer 2,5 cm aan beide zijden.

De scharnieren de oorschelpen laten draaien met 90˚. De koptelefoon is hiermee plat te leggen, maar kan zich dus ook makkelijk aan de vorm van je hoofd kunnen aanpassen. Alle fysieke eigenschappen van de HS55 Wireless Core bij elkaar maken dat het een zeer comfortabele headset is die je met gemak urenlang kan ophouden.

Kijken we naar de aansluitingen en knoppen, dan vinden we aan de linkerzijde de USB type-C-aansluiting voor het opladen (de headset kan niet bedraad gebruikt worden), een muteknop en een volumeregelaar. Rechts vinden we de knoppen voor het in-/uitschakelen, bluetooth. Ook de indicator-LED zit aan de rechterzijde.

Microfoon

We hebben uiteraard ook de neerklapbare microfoon met een redelijke lange boom van iets meer dan 13 cm. Je kan de kromming iets aanpassen om deze beter ten opzichte van je mond te positioneren, maar helemaal van harte gaat dit niet en je zal met een beetje kracht de arm een paar keer de juiste richting op moeten vouwen om de juiste positie voor elkaar te krijgen. Corsair past dit construct ook op andere headsets toe en we hopen dat ze in de toekomst hier toch wat aan veranderen. Hoe dan ook, uiteindelijk moet het mogelijk zijn de arm op de juiste manier te vormen en hoef je er daarna verder niet meer aan te zitten.

Klap je de arm op, dan is de microfoon ook meteen uitgeschakeld, en vice versa.

Drivers

We vinden in de HS55 Wireless Core 50 mm drivers met neodymium magneten. Grotere formaat drivers zijn we op dit soort headsets nog niet tegengekomen en dit formaat zou een positief effect moeten hebben op de gevoeligheid en dus hoeveelheid geluid die uit de headset zou moeten komen.

Connectiviteit, batterij

De headset werkt met de eigen dongle van Corsair, óf via bluetooth. Op de testlocatie betekent dit dat qua bereik de ervaring compromisloos is. Via de dongle merken we amper latency tijdens het gamen. In Streets of Rage merk je een klein verschil ten opzichte van bedrade oplossingen, maar de game blijft alleszins speelbaar, zo goed als compromisloos. De accu zou tot een dikke 24 uur mee moeten gaan in het beste geval. Wanneer we daadwerkelijk wat afspeelden hebben we in de praktijk hebben we op 50% volume ergens tussen de 8 en 9 uur kunnen gamen met de headset via de dongle. Een prima score.

Het bereik is op onze testlocatie wat lastig te testen, maar de HS55 Wireless Core doet in ieder geval niets onder voor andere headsets die we getest hebben. 10 meter weglopen met, 5 gipsmuren er tussen en een paar storingsfactoren die gebruik maken van de 2,4 GHz-band heeft nul invloed op het signaal.

 

Software

De iCUE-software heeft voor de HS55 eigenlijk alleen waarde om de headset en dongle up-to-date te houden qua firmware. Qua configuratie kun je verder niets instellen, waar de wat hoger geplaatste headsets van Corsair nog een EQ-optie hebben. Ondanks dat wij erg tevreden zijn over het signatuur, zou een andere gebruiker wellicht een andere tuning willen instellen. Gaat het hier om een keus om deze goedkopere opties versus de duurdere opties te onderscheiden?

Hoe dan ook, de headset kun je ook configureren via de Dolby Access-app van Windows. Waar een paar van de wat duurdere headsets van Corsair met een licentie komen (die je alleen in combinatie met die headsets kan gebruiken), moet je deze voor de HS55 Wireless Core zelf aanschaffen. Hiermee zou je dan alsnog je EQ-settings kunnen maken en daarnaast heb je de beschikking over een uitgebreide hoeveelheid aan presets.

 

Geluid

Voor een draadloze headset van 120 euro is de geluidservaring indrukwekkend. We testten de headset met wat nummers uit de Audiophile Voices-collectie en gamesessies met Streets of Rage 5, Doom Eternal en GRID Legends. We zouden het signatuur omschrijven als gebalanceerd met een lichte benadrukking van de lage tonen. Dit laatste is iets dat veel muziekliefhebbers ook zullen waarderen, maar in het geval van de HS55 is het natuurlijk gericht op het vergroten van bepaalde effecten in games. Wat dit laatste betreft kunnen we het ons voorstellen dat er mensen zijn die een veel zwaardere bassen zouden willen, zelfs als dit ten koste gaat van de weergave van het overige deel van het spectrum.

Wij denken echter dat Corsair gewoon geprobeerd heeft uit de toegepaste drivers het beste geluid te krijgen, en daarnaast de bas iets te benadrukken, en we denken dat dit ook de juiste keus was. Het zou zonde zijn kunstmatig de bas te versterken. En sowieso is de bas dermate dat we denken dat het door de gameontwikkelaars bedoelde effect wel benaderd wordt.

De HS55 Wireless Core komt tot een volume dat aanzienlijk hoger is dan een gemiddelde gebruiker zal instellen. Ook op hogere volumes blijft het geluid in tact; vervormingen horen we amper.

Microfoon

De opnamekwaliteit van de microfoon maakt indruk. Stemgeluid komt helder door met weinig vervorming. Qua volume valt het misschien een beetje tegen wat we uit de microfoon krijgen, maar we denken dat in de meeste gevallen de prestaties in dit opzicht afdoende zijn. Zoals reeds aangegeven is het wat lastig de microfoon in de meest ideale positie te krijgen. We hebben echter gemerkt dat wanneer we direct in de microfoon spreken, de storingen in het geluid vrij snel optreden. Een pop-filter had hier wel geholpen. Maar wellicht dat dit ook de reden is dat Corsair koos voor een implementatie met een omnidirectioneel patroon in plaats van een cardoïde patroon wat logischer zou zijn voor een boom-mic; als de microfoon verder van de mond af zit, kan een omnidirectionele microfoon natuurlijk meer oppakken. En in dit geval werkt een positie die wat verder van je mond af zit, beter voor de audio. Omgevingsgeluid pikt de microfoon niet overdreven op.

Het is jammer dat we in iCUE ook wat de microfoon betreft niets kunnen aanpassen, maar gezien het gebrek aan EQ-opties is dat niet verrassend. En sowieso hebben we deze optie ook niet bij de hoger geplaatste headsets van Corsair.

Zelfs als je de microfoon niet gebruikt omdat je een losse optie hebt, denken we dat het een voordeel is dat de HS55 Wireless Core uitgerust is met een degelijke microfoon. Een backup is immers altijd handig om klaar te hebben staan.

 

Conclusie

De HS55 blijkt een sterke performer te zijn en hiermee ontzettend veel waar te bieden voor het geld. De audio, zowel qua in- als uitvoer én het comfort is goed voor elkaar, net als de batterijduur. Bovendien kan de headset naast via de eigen dongle ook via bluetooth gebruikt worden. Door de keuzen die gemaakt zijn rond het signatuur, denken we dat de headset voor een breed gebruik in te zetten is. Gamen, muziek, maar ook als entry-level-oplossing om geluid te monitoren terwijl je aan het streamen bent (ondanks dat de bas iets overdreven is).

Het enige echte nadeel is dat we geen beschikking hebben over configuratiemogelijkheden via een equalizer in iCUE. We zouden misschien kritisch kunnen zijn over de feel van de gebruikte materialen qua bouw, maar het is duidelijk dat de prioriteit lag bij de audio-prestaties en aangezien de headset op dat gebied meer dan levert, zeggen we dat hier gewoon de juiste keuzes gemaakt zijn.

De adviesprijs van de HS55 Core Wireless bedraagt €120 euro. Zoek je een oplossing voor voicechats in gaming en videocalls, dan is de HS55 Wireless Core prima keus als het concept in je plannen valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.