Arjan Olsder
Arjan Olsder

Politie schrijft meer boetes uit voor elektrische steps

Hoewel je in steden als Londen, Parijs en Berlijn bijna je nek breekt over de elektrische steps, is het hier in Nederland altijd nog een gevaarlijk ding. Het aantal boetes dat werd uitgeschreven aan berijders van een eStep is de afgelopen twee jaar vervijfvoudigd.

Om legaal met een elektrische step de weg op te mogen, moet deze goedgekeurd zijn door het RDW. Zo zijn er bijvoorbeeld regels die stellen dat een step waarbij je niet hoeft te steppen, de weg al niet op mag. Goede verlichting en een maximale snelheid van 25 kilometer zijn ook zware vereisten aan het apparaat. Bovendien moet je minimaal 16 jaar zijn om op een elektrische step voort te bewegen. Het maximale boetebedrag staat op €410. Bovendien hangt ook inbeslagname boven je hoofd.

De redactie van Beslist.nl ploos de database van het CJIB uit en haalde wat interessante data bovenwater. Zo werden er in Zuid-Holland 73% meer boetes uitgeschreven. Buiten de randstad gaat het ook hard. In Noord-Brabant steeg het aantal boetes met 56%. Alleen in Noord-Holland ging het aantal omlaag.

24 maart 2022 telde Nederland 344 gemeenten. In 2019 werden er in 20 gemeenten boetes uitgeschreven. In 2020 waren dat er 40 en afgelopen jaar zelfs 80. Er zijn nu dus nog 264 gemeenten waar geen prent is uitgedeeld voor het rijden op een step.

In 2023 gaat er een omslag komen. Dan komt er een Europese wet die het gebruik van elektrische steps gaat vereenvoudigen. Alle steps moeten een kentekenplaat gaan dragen en mogen niet meer dan 400 Watt aan motorkracht leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.