TikTok logo
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

ChristenUnie gaat voor censuur op TikTok

Of je nu voor de dansmeisjes gaat of de DIY tips. TikTok’s algoritme heeft je binnen no-time verslaafd aan de enorme hoeveelheden dagelijks verse videocontent die het platform over de gebruiker heen weet te storten. Hoewel vrijheid van meningsuiting op internet een groot goed is, probeert ChristenUnie nu tot een verbod op TikTok te komen.

Dat verbod is niet geheel zonder reden. Het Chinese TikTok veranderde onlangs haar privacybeleid. Deze scherpte aan dat organisaties van TikTok buiten de EU data van gebruikers kunnen inzien. Hetgeen in de VS al niet meer kan omdat TikTok daar verplicht een lokale versie van de app met lokale data-opslag heeft moeten opzetten in samenwerking met een Amerikaans bedrijf. Hier in Europa hebben we er nooit voor gekozen om TikTok dit soort stappen te laten zetten.

ChristenUnie heeft bezwaar tegen het feit dat data van Europese en daarmee ook Nederlandse gebruikers in handen komt van China. Ook omdat een groot deel van de TikTok gebruikers nog minderjarig is. Als TikTok niet alsnog haar privacybeleid aanpast, dan pleit de politieke partij voor een verbod op het sociale netwerk.

Het is lang niet de eerste privacybotsing in Nederland. Eerder legde de Autoriteit Persoonsgegevens TikTok al een boete op van €750.000 voor het tonen van een Engelstalige privacyverklaring. Er ligt in Nederland momenteel een miljardenclaim tegen het netwerk en de rijksoverheid heeft het advies gekregen haar activiteiten op het netwerk te staken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.