Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 1929 AA Lasermeter

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Twee meetmethoden
  • Duidelijk display
  • Gemakkelijk te gebruiken
  • Erg nauwkeurig

THE BAD

De laserafstandsmeter is uit geen kluskoffer meer weg te denken. Wie een merkmetertje wilt zonder de bank te breken komt al snel uit bij de Skil 1929 AA Lasermeter waar wij afgelopen zomer heel wat mee hebben geklust.

Unboxing

De Skil 1929 AA Lasermeter komt met twee batterijen, een polsbandje en documentatie. Je kunt dus vanuit de doos meteen aan de slag met deze laserafstandsmeter.

Ontwerp

De Skil 1929 AA Lasermeter heeft een mooi groot display meegekregen waarbij Skil met witte cijfers op een zwarte achtergrond werkt. Dat ziet er erg netjes uit. De cijfers zijn ook mooi groot en met de power knop kun je gemakkelijk tussen metrisch en imperiaal, al zal je die laatste modus waarschijnlijk nooit gebruiken omdat we hier niet met inches werken.

De behuizing bestaat uit verschillende delen hard en zacht plastic. Op die manier zorgt het ontwerp ervoor dat het apparaat tegen een stootje kan. Ook hier is hij al verschillende keren van een tafel gevallen tijdens het klussen zonder zichtbare schade of afwijkingen in de metingen.

Twee meetmethodieken

Ondanks het zachte prijskaartje, levert Skil twee meetmethodieken aan met de Skil 1929 AA Lasermeter. Namelijk een lijnlaser en een meetwiel.

Meetwiel

Het meetwiel zich linksonder op de hoek van de behuizing. Je zet deze op het punt dat je wilt meten en rijdt dan met de afstandsmeter over de route die je wilt meten heen. Dit is bijvoorbeeld handig om de lengte van een gebogen oppervlak vast te leggen of een flexibel oppervlak zoals een lap stof.

Doordat je een wiel op het oppervlak positioneert, moet je wel zelf opletten dat de hoek van de afstandsmeter aan het begin en eind van de meting gelijk is. Anders zou je een millimeter of twee kunnen afwijken in jouw metingen, dat is logisch. Ook vergelijkbare meters van andere merken kennen deze uitdaging.

Lijnlaser

De lijnlaser kun je inzetten om zowel een afstand als een oppervlak te meten. Dit doet de meter door de twee metingen samen op jouw scherm te laten zien. Wanneer je dan twee keer op de laser knop drukt, zal hij deze vermenigvuldigen zodat je het totaal oppervlak kunt aflezen.

Ook een continu meting is mogelijk met deze laserafstandsmeter. De meter blijft dan de afstand tot het object op het scherm updaten.

De Skil 1929 AA Lasermeter meet altijd vanaf de achterkant van het apparaat. Helaas is het niet mogelijk om hem enkel vanaf de voorkant te laten meten. In bepaalde gevallen kan dat namelijk handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer het te meten oppervlak korter is dan de laserafstandsmeter zelf. Een maximum qua afstand is er ook. Je kunt niet voorbij de 30 meter meten. Nouja, niet nauwkeurig in ieder geval omdat de laser te veel verzwakt.

Tijdens het klussen heb ik meerdere malen de metingen van de Skil 1929 AA Lasermeter gevalideerd met een ouderwets meetlint. Het valt daarbij op dat hoe korter de afstand, hoe nauwkeuriger het resultaat. Op zo’n 5 meter afstand kon het resultaat tot 2mm afwijken. Het kan natuurlijk ook zijn dat ons meetlint wat afwijkt en dat de laser het goed heeft. Het meetlint, van een ander AAA merk, heb ik nooit op correctheid nagekeken. Hoe dan ook, we zijn echt wel onder de indruk.

Conclusie Skil 1929 AA Lasermeter

De Skil 1929 AA Lasermeter is een laserafstandsmeter die net even wat meer kan dan de meest basale modellen in de markt. Voor de gemiddelde klusser zullen de mogelijkheden al snel voldoende zijn. Ook over de precisie zijn we enorm tevreden met deze laserafstandsmeter. Deze laserafstandsmeter doet alles exact zoals de verpakking belooft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.