Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Ikea OBEGRÄNSAD platenspeler. Goed of hötsefløts vinyl?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • kant-en-klaar
  • uniek ontwerp
  • eenvoud
  • armlift
  • AT element

THE BAD

  • matig plateau
  • gebrek afstelling
  • geluid mwah
Ikea behoeft geen uitleg. Goed spul voor betaalbare prijzen. Design voor de massa met zowaar af en toe design iconen. Ikea komt met een platenspeler voor vinyl. Een potentieel design icoon of speelgoed?

Vinyl is weer terug en het is lekker zen om af en toe een plaatje af te spelen en de tijd te laten wegtikken met de duur van de kant van een elpee. Ikea heeft samen met de populaire Zweedse dj groep ‘Swedish House Mafia’ een collectie voor muziekliefhebbers gemaakt. Van tafel voor de mixer tot tassen en elpee opbergmogelijkheden en ja zowaar een draaitafel. Het is de vraag in hoeverre de Swedish House Mafia echt heeft meegedacht bij het ontwerp of de bepaling van de kwaliteit. Enfin er is nu dus een Ikea draaitafel. Wij hebben hem direct 1 oktober gekocht en nu een weekje geprobeerd. Is het wat?

Uitpakken

Het eerste wat je opvalt als je doos in ontvangst neemt is dat het lichtgewicht is. Elke draaitafel die we gereviewed hebben weegt meer; zelfs de Crosley Gig weegt een aantal; kilos meer. Dat gewicht is niet zomaar. Het draaiplateau is vaak het zwaarste onderdeel omdat wanneer deze draait, het stabieler is wanneer deze massa/gewicht heeft. Ikea heeft gekozen voor duurzaamheid zullen we maar zeggen. Weinig gewicht betekent ook minder brandstofkosten om de spullen van ver te halen. Het voelt in ieder geval aan als waaibomen hout. Het materiaal is overigens kunststof of wel ABS. Niet zo duurzaam dus.
Wanneer je de draaitafel uitpakt is de positieve verrassing dat je niets hoeft in te stellen of te monteren. Vrijwel alle draaitafels moet je nog deels zelf in elkaar zetten. Vreemd genoeg hoef je dus ook niet de naalddruk of anti-skating in te stellen. Dat is de zijwaartse druk die nodig is om een naald netjes in een groef te houden zonder te veel beschadiging aan de groeven. Alles natuurlijk ook voor een betere weergave.
Nee de Obegransad platenspeler pak je uit en sluit je aan en speler maar. Een kind kan de was doen. Je moet overigens wel een versterker of actieve luidsprekers aansluiten. Dat doe je met twee ouderwetse tulp of RCA aansluitingen. In tegenstelling tot enkele berichten hebben wij geen bluetooth kunnen ontdekken. Wij hebben de Ikmultimedia iLoud luidsprekers aangesloten voor een eerste indruk.

Afspelen

De platen speler heeft een Audio Technica element (AT3600L) met een konische diamanten naaldpunt – beide kunnen worden vervangen. De voeding komt uit een USB-C voeding. De USB-C kabel is meegeleverd; de voeding moet je los kopen. Dankzij de keuze voor USB-C hebben we gelukkig wel een voeding liggen.
Met een schakelaar zet je de platenspeler aan. Een andere schakelaar is voor 33 of 45 toeren. Geen ledje of iets anders ter indicatie van aan/uit of snelheid. In de handleiding wordt – haast schattig – uitgelegd hoe je de naald op een elpee legt. Dat kan dus met het hendeltje. Eigenlijk is dit hendeltje het enige luxe aan de draaitafel. Het heeft zowaar een hydraulisch systeempje zodat de naald langzaam op de groef landt en niet neerklettert.
Het plateau draait en is niet qua snelheid af te stellen. Het draait niet geheel vlekkeloos rond. Je ziet de afwijking tijdens het draaien. Het is niet hoorbaar, maar optisch is het duidelijk dat dit niet het beste draaiplateau is. Alle waar naar het geld dus. De kwaliteit van het geluid is leuk maar blijft wel op iets beter dan speelgoed nivo hangen. Een goedkope draaitafel van een merk zoals Lenco, Dual of Ion klinkt vaak beter. Maar voor wie gewoon lol aan platen draaien wil beleven is de Ikea draaitafel zeker leuk. Het ontwerp is iconisch. Want zeg nou eerlijk; hoeveel draaitafels laten het draaiplateau uitsteken. Jammer is wel dat er geen stofkap is. Je kan dus zeker rekenen op af en toe voorzichtig af stoffen.

Conclusie

De Obegransad platenspeler is een leuke draaitafel met een iconisch ontwerp. Uitpakken, aansluiten op luidsprekers en spelen maar. Je zal echter niet de kwaliteit ervaren die vinyl kan hebben. Maar een statement en omarming van het vinyl is het zeker.

2 reacties

  1. Hebben jullie een tip?
    Voor mijn zoon, liefst ouder uiterlijk
    Af te spelen via Bluetooth naar externe speaker , dus geen losse speakertjes
    Ik dacht inderdaad ook dat de Ikea een Bluetooth zou hebben
    Dus tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.