Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: EarFun UBoom L – Bluetooth Speaker met neutraal geluidssignatuur

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goed geluid
 • Goede keuzes voor de geluidsprofielen
 • Videomodus met low latency
 • Degelijk gebouwd inclusief IP67-norm
 • Stereo- en partymodus
 • Hoog bang-for-buck-gehalte

THE BAD

 • Batterijduur aanzienlijk minder dan opgegeven

EarFun kwam enige tijd geleden met hun UBoom L-bluetoothspeaker uit. Als je terugzoekt op GadgetGear zul je zien dat dit niet ons eerste Earfun-review is. Echter, waar we voorheen het merk bespraken als een import-merk, kunnen we het merk nu bespreken als iets dat daadwerkelijk haar producten in de Nederlandse retail heeft liggen.

Een van de redenen dat we benieuwd waren naar deze Uboom L was het feit dat hieraan meegewerkt is door een YouTuber (‘Oluv’s Gadgets’) waar toch wat meer legitimiteit aan kleeft dan de gemiddelde influencer terwijl het tegelijkertijd ook iemand is met een vaak tegendraadse mening over audiproducten en de gerelateerde industrie. Wat voor keuzes zou hij maken als hij zijn bijdrage kan leveren aan een bluetooth-speaker?

 

Sleutelpunten

 • Getuned voor neutrale weergave volgens Oluv
 • Te pairen in stereo indien twee exemplaren beschikbaar zijn
 • Modi voor binnen- en buitengebruik en gebruik in combinatie met video
 • Bluetooth 5.0
 • Audio-input-optie via 3,5 mm jack input
 • IP67 (volledig stofdicht en waterdicht tot een diepte van 1 meter voor 30 minuten)
 • Opgegeven batterijduur 16 uur, oplaadtijd ~4 uur
 • Formaat: 78 mm x 210 mm x 72 mm
 • Gewicht: 650 g

 

Uitpakken

De Uboom L wordt geleverd met een USB-Type-C kabel voor opladen, helaas een kort exemplaar.

 

Ontwerp

De Uboom L is een sober vormgegeven speaker. Met alle olijke ontwerpen in dit segment is dit waarschijnlijk geen slechte keus om je te onderscheiden. Daarnaast, zal het gros van de geïnteresseerden in een neutraal klinkende speaker, eerder voor een wat serieuzer ogende speaker kiezen dan voor iets met alle leuke kleurtjes en ‘stoere’ designs. Qua vorm hebben we het over een cilindrisch ontwerp met aan de zijkanten de passieve radiatoren, terwijl de twee 14 W drivers naar voren gericht zijn. Twee drivers dus, waar een zeker ander merk van dit soort speakers ervoor koos over te stappen naar één driver. Een keus waar, gezien de plaatsing op zich wel wat voor de zeggen viel, aangezien twee drivers die dicht bij elkaar staan natuurlijk niet zomaar een stereo-ervaring zullen bieden omdat ze daarvoor eigenlijk vanuit twee verschillende richtingen luisteraar zouden moeten spelen. De vraag is echter of je met deze besparing niet wat nuance mist door een gebrek aan separatie en het compressieproces dat plaatsvindt om stereogeluid over één driver weer te geven. Hoe dan ook, de UBoom L heeft van dit laatste dus geen last.

Het grootste deel van de speaker is over de breedte bedekt met een zwarte nylon-achtige stof terwijl aan de zijkanten we wat hard-rubberen elementen zien die de speaker waarschijnlijk moeten beschermen tegen een eventuele val. De kans is immers groot dat de speaker op een van beiden zijkanten terecht komt. Daarnaast zitten juist daar de kwetsbare passieve radiatoren. We hebben het overigens niet over een ‘rugged’-speaker waar een bepaalde valbestendigheid voor getest is. Aan de bovenzijde zien we een rubberen strip met de controls zitten, die op de tast goed te voelen zijn en beschikken over een prima feedback, plus een rij van vier leds voor de batterijstatus.

Achter de openbare rubberen flap aan de achterzijde, vinden we de  USB-C-poort voor het opladen, alsmede een 3,5mm aux-ingang. Dat Earfun deze nog toepast in tegenstelling tot veel andere fabrikanten is een dikke plus. Waarom zou je meer van de batterij van je telefoon vergen wanneer je deze ook via een 3,5 mm jack kan aansluiten? Daarnaast kan je tal van andere apparaten gebruiken zoals een notebook, tablet, oude telefoon die je over hebt, mp4 speler, etc. etc. En je kan de speaker natuurlijk gebruiken als speakeroplossing voor je televisie of computer. Ja, dat kan ook via bluetooth, maar dan zit je altijd met sync-problemen (ja, ook als je een speaker met een low-latency-implementatie hebt zoals deze Uboom L; dit is alleen bruikbaar in combinatie met video-weergave, aangezien deze low-latency-oplossingen voor gaming niet afdoende zijn). Tenslotte zien we ook de resetknop.

De Earfun UBoom L is gecertificeerd volgens de IP67-norm, wat betekent dat deze tot een meter diep getest is op waterdichtheid (tot 30 minuten), terwijl het apparaat ook volledig stofdicht moet zijn. Kortom, het gebruik in de badkamer of rond het zwembad (ja, die zijn in de regel dieper dan een meter) of een zanderig voetbalpleintje, zou geen probleem moeten zijn.

De speaker staat op een vlakke ondergrond stevig door de twee brede rubberen voetjes. Je kan de Eafun in principe ook op zijn kant neerzetten, en gezien de vorm van de zijkanten is er dan nog steeds een opening aan de onderzijde om de radiator zijn effect te laten hebben. Maar alsnog denken we niet dat de speaker hiervoor ontworpen is.

Erg zwaar weegt de speaker niet met 650 g, al is het geen speaker die je aan je tas of fietsstuur hangt. Daar is hij met 78 mm x 210 mm x 72 mm waarschijnlijk ook te groot voor. Toch is het een redelijk lichte en compacte speaker voor wat het is. Je houdt hem makkelijk in je hand en om terug te komen op tassen en fietsen: veel tassen zullen een compartiment hebben waar hij in past terwijl het niet moeilijk moet zijn de speaker in je bidonhouder vast te zetten. Hiermee zal de Uboom L ook in je bagage niet enorm veel ruimte innemen.

 

Connectie

Het verbinden van de UBoom L via bluetooth verloopt vrij vlot. Je houdt de bluetooth-knop (geen gedoe dus met een powerknop inhouden) een paar seconden in, en de speaker gaat in pairingmodus waarop je hem zou moeten vinden in de lijst met beschikbare bluetooth-apparaten. De Uboom L maakt gebruik van bluetooth 5.0 en het opgegeven bereik bedraagt 15 meter. Uw reviewer zit tegenwoordig op een andere testlocatie (oftewel, hij is gewoon verhuist) dus het is een beetje lastig te bepalen waar de norm precies ligt voor een goede verbinding. Die 15 meter is hoe dan ook geen probleem en met meerdere muren als barrière blijft de speaker gewoon spelen. Om in te schatten hoe indrukwekkend dit is, zullen we wat meer testervaring moeten op doen op de huidige locatie. Maar goed, over de afgelopen jaren is echt een minimaal aantal producten echt door de mand gevallen met een zwak bereik.

 

Batterijduur

De opgegeven batterijduur van 16 uur maakte ons wel enthousiast. Voor een speaker in dit segment is dat immers knappe prestatie. Helaas stelt de Uboom L in dit opzicht teleur, omdat deze 16 uur bij lange na niet gehaald wordt. De 12 uur die wij uit de speaker haalde met een afspeelsessie op 50% is nog steeds prima overigens. Meer dan prima zelfs. Maar de speaker voldoet niet aan de verwachtingen. De speaker is op 50% overigens niet eens erg luid. Prima om er casual naar te luisteren in je eentje, maar als je de speaker wil gebruiken terwijl je een biertje drinkt met je maten, zet je deze waarschijnlijk luider en zal de batterijduur zelfs minder zijn (we hebben de speaker helaas niet getest op ‘biervolume’).

We vragen ons af of dit te maken heeft met samplevariatie waar je in lagere prijssegmenten en/of als kleiner merk met een minder uitgebreide productie infrastructuur nu eenmaal meer mee te maken hebt bij de samenstelling van elektronicaproducten.

 

Geluid

Wanneer we de speaker even laten spelen wordt duidelijk dat het doel om neutraliteit in de speaker te tunen heel aardig geslaagd lijkt te zijn. Dit komt echter met een probleem. Het is niet toevallig dat veel van dit soort speakers geënt zijn op een bas-zwaar signatuur. Kleine speakers hebben moeite degelijke bas weer te geven, en dus wordt het vaak overdreven om zo definitie in het geluid te krijgen. Ga je voor een neutraal signatuur, dan heb je de vrijheid niet om het laag flink aan te dikken. Het gevolg is dan dat je de eerder genoemde definitie gaat missen omdat kleine speakers veel moeite hebben het laag op een degelijke manier weer te geven. En dat merken we ook aan de UBoom L. We hebben het natuurlijk ook over een relatief goedkope speaker (adviesprijs 80 euro op het moment van schrijven), waarbij ook op overige onderdelen bespaard moest worden, met name de drivers. Dus voor zover het wel mogelijk is een kleinere speaker bas mee te geven, vormt de prijsklasse een extra drempel in deze.

Dit alles gezegd hebbende, durven we wel de stelling aan dat binnen de prijsklasse en eigenlijk ook een aardig stuk erboven, voor mensen die ook maar enigszins geven om het hebben van een neutraal signatuur, de Earfun Uboom L waarschijnlijk een van de best klinkende opties is.

Bas

De vraag is wat een bredere groep consumenten zal vinden van dit signatuur. Er mist een bepaalde kick in de bass als gevolg van de tuningskeuzes die gemaakt zijn, hoewel we wel een bepaalde dynamiek menen te horen in de bass, wellicht omdat Oluv ook wel inzag dat je de fysieke beperkingen moet accepteren en dus kunstmatig wat dynamiek in het laag moet tunen.

Feit is dat signaturen die merken als JBL en Sony in dit soort speakers tunen een grotere doelgroep aanspreekt. Daarnaast stellen we ook dat voor muziek met een wat ingewikkeldere weergaves van het laag, dat soort opties ook gewoon beter zijn, omdat het laatste wat je wil in muziekgenres waarin bijvoorbeeld veel kick-drums weergegeven moeten worden, je deze niet hoort of met weinig definitie. Dit is een beperking welke geaccepteerd moet worden wil je voor een optie als de Uboom L gaan.

Mids

De weergave van de midrange is waar de Uboom L excelleert. Vocals en instrumentale weergaves komen natuurgetrouw over, terwijl de imaging van specifieke elementen uit dit segment van het frequentiespectrum zelfs indruk maakt. We spelen ter test o.a. het album van BB King Live in Japan af en op momenten leek het geluid van direct voor ons te komen. De hele midrange lijkt perfect in balans te zijn. Dit is waar het verschil met meer dynamische bluetoothspeakers gemaakt wordt, waar in de regel door de dynamische tuning de balans in de midrange zoek is. Iets dat voor de meer serieuze muziekluisteraar de totale ervaring schaadt en waarom dat soort dynamisch getunede speakers niet geschikt is voor deze doelgroep. We moeten echter net als bij de weergave van het laag de vraag stellen of het gros van de mensen die in de markt is voor dit soort speakers niet gewoon een voorkeur heeft voor dat dynamiek.

Daarnaast mis je ook wel de invloed van een steviger laag tijdens het beoordelen van de midrange vanm de Uboom L. Ondanks dat we erg onder de indruk zijn van hoe dit deel van het spectrum weergegeven wordt, moeten we ook zeggen dat ietwat aan detail mist in elementen die versterkt worden door het laag.

Hoog

Ook over de treble zijn we erg tevreden. Dit segment komt zeer kalm en rustig over. Nergens horen we outliners in de klank die vervelend hoog klinken terwijl tonen alsnog helder en gedetailleerd door komen. Waar we eerder een opmerking maakte over wat er mogelijk is met drivers in het budgetsegment, wordt met de Uboom L bewezen dat dit heel wat kan zijn, als we luisteren naar de weergave van de treble.

Drie profielen

Weinig dynamiek betekent dat in een minder rustige omgeving muziek minder goed gehoord wordt. Dit zou de UBoom L voor buitengebruik dus ongeschikt maken, ware het niet dat ze speciaal voor outdoor-gebruik een apart profiel hebben gemaakt (waartussen je switcht met een van de knoppen). Hierin wordt de treble en bas wat meer benadrukt. De balans van het originele profiel (wat dus het indoorprofiel is) verdwijnt hiermee voor een flink deel, maar buiten kun je sowieso weinig van een mooi gedetailleerd neutraal geluid genieten, dus we kunnen prima leven met deze keuzes die vooral gericht zijn op het weergeven van achtergrondmuziek. We kunnen het ons verder ook goed voorstellen dat veel mensen dit outdoor-profiel sowieso lekkerder vinden klinken doordat met een benadrukte treble en bas de speaker meer klinkt als een typische bluetooth-speaker met een U-vormig signatuur. En zelfs mensen die normaal van een neutraal signatuur houden, zouden bij de weergave van bass-zware genres of genres met bijvoorbeeld veel snaarwerk (metal, house, hiphop, pop) of hoog-geënt koormuziek zomaar meer kunnen genieten van het outdoor-signatuur. Uw reviewer vond dat in ieder geval wel, zoals bij de weergave van Coolio’s C U When U Get There, waarin juist deze elementen gecombineerd worden.

We denken dat voor een outdoorprofiel het benadrukken van de bas en treble best logisch is. Maar zoals we eerder al opmerkten over het toepassen van twee drivers versus één, kun je je afvragen of er niet meer gehaald had kunnen worden uit het hoog wanneer het niet gebleven was bij twee drovers, maar bijvoorbeeld ook een tweeter, en misschien een aparte implementatie voor het laag. Daarmee had men de mogelijkheid gehad meer ruimtelijkheid te creëren en zou je ook minder merken waar het geluid vandaan komt. Dit waar het nu wel van belang is waar je je speaker plaatst wanneer je in je tuin wil borrelen met je kennissen.

Maar goed, het werk dat dan gedaan moet worden om deze zaken te combineren gaat wellicht voorbij de scope van een simpele bluetoothspeaker waar strakke prijsbeperkingensvraagstukken spelen rond de samenstelling ervan.

Er is nog een derde profiel, welke gericht is op video-weergave en een lagere latency heeft (tot 150 ms waar de normal mode tot 250 ms latency zou hebben volgens de handleiding) en gecombineerd kan worden met de in- en outdoor modus. Deze wordt geactiveerd wanneer je tweemaal op de bluetoothknop drukt. Niet de meest ideale ingave aangezien in ons geval het meermaals ervoor zorgde dat de pairingmodus ingeschakeld werd omdat onze 2x klikken te snel ging. Hierop moesten we de speaker dus uit- en inschakelen om vervolgens weer een poging te doen. Op een gegeven moment heb je echter wel door wat de juiste snelheid is. De latency wordt merkbaar minder en zaken als video zijn zo goed als in-sync. De modus is echter echt alleen voor video afdoende. Zelfs in een game als een RTS waarin de latency alleen echt van belang is wanneer je elementen aanklikt, komt deze modus eigenlijk al te kort en zouden we gewoon de boel via de jack-aansluiting aansluiten. Het bereik zou minder zijn volgende de handleiding in de video-modus, maar dit is dermate dat we het op onze testlocatie niet konden testen; op de maximale afstand bleef de speaker gewoon spelen in de video-modus. Wellicht dat het een idee was geweest om in plaats van een video-modus een bereik-modus te maken en standaard de lagere latency-setting ingeschakeld te houden?

Volume

Het maximale volume dat uit de Earfun Uboom L komt stelt ons tevreden. Zeker met de outdoor-modus kun je een gemiddelde woonkamer wel vullen met geluid. Het zal echter niet je oplossing zijn om dit ook te doen in een kamer vol met mensen. Op luidere volumes blijft de UBoom controle houden, tot een procent of 80 ongeveer. We hebben beter gezien, maar ook een stuk slechter.

 

Conclusie

De Earfun Ubook L is al met al een indrukwekkend klinkende speaker. We zouden de speaker vooral classificeren als een optie die gericht is op casual luisteren voor mensen die van een neutraal signatuur houden. Veel neutraal klinkende bluetoothspeakers heb je niet in dit segment. We hopen dat Earfun genoeg mensen van hun doelgroep weet te bereiken, aangezien de norm toch meer dynamisch klinkende speakers betreft in de mate dat veel mensen denken dat alle van dit soort speakers een dergelijk signatuur hebben (en dat is een heel eind richting de waarheid door hoe deze productcategorie zich ontwikkeld heeft). De vraag die je dan kan stellen is of Earfun juist in de trend mee zou moeten gaan om een interessant alternatief te bieden met een lagere prijs, op basis van de drie profiel- en koptelefoonaansluiting-feature of zich juist moet onderscheiden zoals het nu gedaan heeft. Of eigenlijk is het geen vraag, als we eerlijk zijn. Zeker voor een onbekendere speler is het niet te doen om de strijd aan te gaan met de JBL’s van deze wereld die zeker door de jeugd als de norm worden gezien.

Wij zijn in ieder geval blij met een product dat bijdraagt aan de diversiteit van het aanbod, en dit op een zeer indrukwekkende manier doet door voor dit relatief lage bedrag te slagen in de weergave van een zeer net klinkend gecontroleerd geluid met een neutraal signatuur. Hopelijk worden genoeg mensen die voor een speaker met een dergelijk signatuur in de markt zijn ook bekend met het bestaan van deze optie.

 

EarFun UBOOM® L kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.