Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review HedBox RP-VBD78 camera accu als alternatief voor Panasonic VW-VBD29, VBD58, VBD78

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • deugdelijk ontwerp
  • goede accuduur
  • snel lade
  • goed merk alternatief
  • geschikt voor universele lader
  • accu communicatie camera

THE BAD

Er gaat niets boven de originele accu als het camera’s en camcorder betreft. De spanning in deze apparaten zijn enorm uitgebalanceerd en niet elk A-merk werkt lekker met een universeel alternatief. Op de IBC beurs in Amsterdam troffen we het merk HedBox met een enorme lijn aan fraaie accu’s. We hebben er twee meegenomen om te testen en zijn enthousiast.

Origineel

Merken zoals Sony, Panasonic en Canon hebben hun eigen specifieke accu voor de betreffende camera of camcorder. Vooral Sony producten luisteren erg gevoelig naar de accu of adapter die je wilt aansluiten. Is het niet de originele of voldoet deze niet aan de originele specs, dan werkt het product gewoonweg niet. Nu is er op dit moment een enorme schaarste aan adapters en sommige accu’s. Als ze dan wel verkrijgbaar zijn, dan zijn de prijzen torenhoog. Wij hebben voor enkele producten waar we de adapter van kwijtgeraakt zijn, al een aantal units via eBay uit de USA kunnen halen. Van de vele producten die we getest hebben blijft ook nog wel eens een adapter op kantoor of in een kast. Omdat daar dan 9 van de 10 gevallen niet op staat om werk product of merk het gaat, verdwijnt zo’n adapter in de stapel resevre producten om er veelal dan niet meer uit te komen. Waarom doen fabrikanten dat nog steeds: geen merk of productnaam op de adapter drukken of stickeren. Gelukkig zijn de meeste Canon, Sony en Panasonic adapters en accu’s wel van een merk en productnaam voorzien. Zeker de accu’s. Sony en Panasonic hebben de zwaardere accu’s met led indicatie voor de resterende lading.
HedBox heeft alternatieven die identiek ogen, maar dan toch een eigen branding hebben die de accu’s gelijk een A-merk gevoel geven. Misschien raar om zo te beschrijven, maar door de identieke fysieke vorm herken je de Sony NPF alternatieven van HedBox direct, maar de HedBox materialen van gitzwart met rood/witte bedrukking, geven ze week een HedBox familie gevoel. Hannel is zo’n alternatief accu merk wat ook een redelijk goede product beleving maakt, maar Jupio is heeft dan weer zo’n budget uitstraling en kwaliteit dat wij die liever links laten liggen. Alleen in geval van nood. Al die accu merken worden in Nederland verkocht en deugen. Echter op de HedBox stand voelde de gehele line-up als meer kwaliteit. Zo is er een lader (review volgt later) die als unieke eigenschap heeft om twee accu’s tegelijk te kunnen laden van verschillende merken en verschillende voltages en laadeigenschappen. De adapter plaatjes zouden spotgoedkoop moeten zijn aldus de fabrikant. Belangrijker is dat de adapterplaatjes als een geheel ogen wanneer ze geïnstalleerd zijn en een originele laadkoppeling maken voor de HedBox alternatieven voor de originele accu’s. Je kan echter ook de originele accu’s dan op de HedBox lader plaatsen en de HedBox accu’s zonder problemen op de originele lader. Wat een verschil met de Jupio laders die we ooit gekocht hebben en altijd een beetje gammel voelden.

Voorbeeld HedBox RP-VBD78

De HedBox  RP-VBD78 is een alternatief voor de Panasonic VW-VBD29, VBD58, VBD78. Accu’s bedoeld voor de professionele camera’s zoals de Panasonic AG-DVX200. Camera’s voor het serieuze werk in het veld. Juist de plek waar je goede accu’s nodig hebt. De leds zijn dan handig om te zien hoeveel accuduur je nog hebt en deze accu’s zijn beschermd tegen geheel leeglopen wanneer ze te lang in de kast liggen. Deze accu’s hebben ook een ingebouwde datacommunicatiechip waarmee de batterij synchroniseert met de camcorder om het exacte stroompercentage op het LCD-scherm weer te geven. Wanneer we de RP-VBD78 vergelijken met de originele  VBD58, dan is het eerste wat opvalt de fysieke afmeting de  Hedbox accu is 20% groter. Nu is de fysieke afmeting geen indicatie voor het feitelijke vermogen. Helaas zijn er goedkope merken die grote accu’s maken om er indrukwekkend uit te zien, maar het feitelijke vermogen is dan minder dan het origineel. Helaas hebben we geen originele VBD78 om de Hedbox mee te vergelijken, maar die zal nagenoeg identiek zijn. Het getal geeft namelijk aan dat de accu 7800 mAh heeft. De Originele VBD58 heeft – je raadt t al – 5800 mAh.
Wanneer we beide accu’s op een originele Panasonic lader plaatsen, dan is de Hedbox beduidend sneller geheel geladen dan de Panasonic. Binnen een uur was de accu van leeg weer vol terwijl de Panasonic met minder vermogen daar een half uur langer over deed. Nu is dat wel een accu van een paar jaar oud maar met niet veel laad cycli. In iedergeval is de laadsnelheid van de HedBox RP-VBD78 ronduit snel. De camera’s waar we m in plaatsen geven de accu restwaarde zonder problemen weer. Kortom het gedrag is vergelijkbaar met een originele. Vervolgens hebben we dik zes uur video kunnen opnemen op de accu voordat de camera er mee stopte. Dat betekent dat je met een volle accu met gemak een hele beurs dag interviews kan opnemen.

Conclusie

De Hedbox RP-VBD78 is een prima alternatief voor de VBD accu’s van Panasonic. Dezelfde ervaring hebben we met de meer generieke Sony NPF accu alternatieven van Hedbox. Kortom de eerste indruk die we op de IBC beurs hadden van het merk en de accu’s lijkt bewaarheid. Dan blijkt ook nog eens dat de accu’s sinds kort in Nederland leverbaar zijn en de producten in de Eu gemaakt worden. Voor ons reden om dit merk serieus te overwegen als we de originele accu niet kunnen verkrijgen of buiten ons budget valt. Overigens zijn de Hedbox accu’s niet  extreem goedkoop maar wel beschikbaar en lijken betrouwbaar. De RP-VBD78 kost 99 Euro incl BTW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.