Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Streamplify Light 10 en Light 14

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Helderheid voldoende
 • Goed gekozen interval qua kleurtemperatuur
 • Toegankelijke controls
 • Zeer compleet geleverd

THE BAD

Ring-lights, een makkelijke manier om een subject goed te belichten. We namen een kijkje naar Streamplify’s beiden opties; de Light 10 en Light 14.

 

Light 10

Sleutelpunten

 • Diameter ongeveer 26 cm
 • 10 W verbruik
 • 480 Lumens, 10 aanpasbare lichtniveaus
 • Aanpasbare kleurtemperatuur temperature 3000 – 6000 Kelvin in drie standen
 • Afstandsbediening in het draad verwerkt
 • Tripodstatief, aanpasbaar tussen ongeveer 20 cm – 25 cm
 • Stroomvoorziening via USB

 

Uitpakken

Ondanks dat de Light 10 slechts ongeveer 20 euro moet kosten wordt de ringlamp erg compleet geleverd. We krijgen naast de ringlight een tripodstatief, ballmount met schroefdraad, telefoonhouder welke bevestigd kan worden aan de eveneens meegeleverde ganzennek met een ballmount-construct

 

Ontwerp

De light 10 moet op het moment van schrijven ongeveer 20 euro kosten. Hiervoor kan uiteraard niet de wereld verwacht worden. Zo zijn de accessoires erg plasticy en hier en daar laat de afwerking wat te wensen over. We hebben het dan over braampjes die uitsteken, wat scherpe randjes, etc, maar het is allemaal gewoon functioneel en makkelijk in gebruik. Het tripodstatief kan versteld worden in vier verschillende standen, en door de poten wijder of minder wijd te zetten kun je de hoogte eveneens wat variëren zij het ten koste van een stabielere stand. De lamp kan in 10 helderheidsstanden versteld worden en in drie verschillende kleurtemperaturen. Het verstellen, in- en uitschakelen gebeurt via de afstandsbediening die verwerkt is in het draad welke overigens van een sleeve voorzien is.

 

 

Light 14

 

Sleutelpunten

 • Diameter ongeveer 36 cm
 • 36 W verbruik
 • 2250 Lumens, 10 aanpasbare lichtniveaus
 • Aanpasbare kleurtemperatuur temperature 3000 – 6000 Kelvin
 • Touch-sensitive bediening aan de voorzijde voor de kleurtemperatuur en helderheid
 • Afstandsbediening, batterijen niet meegeleverd
 • Tripodstatief, aanpasbaar tussen ongeveer 50 cm en 1,7 m
 • Stroomvoorziening via stropcontact

 

Uitpakken

De light 14 wordt ten opzichte van de 10 een tandje éxtra compleet geleverd. We zien naast de ringlight een tripodstatief, ballmount met ganzennek, twee telefoonhouders, twee camera mounts (voor een grote en kleine) en een losse afstandsbediening. Ook krijgen we een draagtas.

 

Ontwerp

De light 14 wordt wat hoger geplaatst dan zijn kleinere broer en moet op het moment van schrijven ongeveer 70 euro kosten. Toch kunnen we zeggen dat je hiervoor een alleraardigst pakket krijgt. Zoals we al aangaven valt over de compleetheid niet te klagen. In termen van bouwkwaliteit is de 14 wat hoogwaardiger met wat robuuster uitgevoerde bouw. Wel heb je nog steeds de probleempjes dat onderdelen niet perfect op elkaar passen en er wat scherpe randjes zijn, maar het is niets waar we ons aan storen noch dat de functionaliteit van het apparaat beperkt.

We zien ook wat extra features op de lamp. Aan de voorzijde zien we touch sensitive bedieningen voor de kleurwarmte en de helderheid waarvan de verstelling van de standen geleidelijk verloopt in plaats van in herkenbare standen zoals bij de 10, en aan de achterzijde twee usb-poorten een fysieke inschakelswitch en de modulaire (C8) aansluiting voor de stroomkabel die overigens niet sleeved is.

Het tripod-statief is voor het belangrijkste deel vervaardigd van metaal en kan versteld worden tussen 0,5 en 1,7 meter middels een telescoop-construct welke uit vier delen bestaat. Bovenop zien we een stuk schroefdraad waarop de ringlight bevestigd kan worden.

Met de afstandsbediening kan je de kleurtemperatuur en helderheid op dezelfde wijze variëren als via de touchsensitive knoppen, terwijl de middelste knop dezelfde kleurtemperatuur opties heeft als de Light 10. Bovendien kun je de lamp van een afstand uitschakelen.

De draagtas is een handige accessoire waarin alles te plaatsen valt, al moet je wel even kijken hoe. Aparte vakjes voor de accessoires heeft de draagtas niet; alles hangt dus los in de tas.

Gebruik

Het gebruik vergt eigenlijk geen enkele instructie. De werking van de accessoires, of het nu gaat om het verstellen van het statief, het instellen van de felheid of kleurtemperatuur van het licht of het bevestigen van de accessoires; het laat zich allemaal makkelijk raden.

Onderstand wat indicatiefoto’s, gemaakt bij de verschillende kleurtemperaturen; Van de uitstand in de eerste foto gaan we  vervolgens van warm naar koel. We hebben dus drie standen voor de kleurtemperatuur als het gaat om de Light 10, terwijl de verstelling van kleurtemperatuur van de Light 14 meer geleidelijk verloopt.

Er is geen software voor de ringlampen, zoals bij alle Streamplify-accessoires dit op het moment het geval is. Dat maakt het misschien voor sommigen lastiger om specifieke configs te maken zoals een kleurtemperatuur of helderheid die net tussen de vaste standen in zit of het in synchronisatie brengen van meerdere lampen. Afgezien hiervan denken we dat de afstandsbediening de gebruiker makkelijk in staat stelt 100% uit te buiten van wat de Light10 te bieden heeft.

De verlichting zelf hebben we weinig over te klagen. We hebben het over een consistente verlichting vrij van flikkeringen. We denken dat zowel de minimale als maximale helderheid geen beperking zullen vormen voor de gemiddelde gebruiker, terwijl voor de kleurtemperatuur redelijke keuzes gemaakt zijn, al zijn drie standen misschien wat weinig.

We moeten verder opmerken dat een ringlamp echt een oplossing die gericht is op het verlichten van je gezicht. Wil je een algemene lichtoplossing voor je stream, moet je aan een andere oplossing zoals een key light.

 

Conclusie

Voor deze prijzen kunnen we haast niet kritisch zijn. Je zou wat kunnen zeggen over de ‘plasticy’ bouw van de Light 10, maar dat zou niet eerlijk zijn gezien de prijs, terwijl de functionaliteit prima in orde is en de ringlamp voor de meesten goed in staat te leveren waar deze voor bedoeld is. De helderheid is in orde, terwijl de kleurtemperaturen ook goed gekozen zijn.

De werking is daarnaast zeer toegankelijk, terwijl de meegeleverde accessoires je in staat stellen de lampen voor een breed aantal toepassingen in te zetten. Streamplify zet ook met deze twee ringlampen weer twee producten neer die een ontzettend hoge ‘bang for your buck’-ratio kunnen optekenen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.