Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Napoleon Freestyle 365 RISB mini buitenkeuken

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Zeer veelzijdig
 • Compact en toch hoge capaciteit
 • Zeer stevige opbouw
 • Mooie, grote knoppen

THE BAD

 • Geen verlichte knoppen
 • Gasfles kom je alleen via de achterkant bij

Wie een buitenkeukentje zoekt om een gezin en een bescheiden feestje van grillgoodness te voorzien, lijkt prima te slagen met de Napoleon Freestyle 365 RISB. Stevig, een top zijbrander en één onhandig dingetje in het productontwerp.

Toen Intratuin het grote Weber uit het gros van haar winkels bonjourde, werden de grote rode BBQ eilanden ingewisseld voor het blauw van Napoleon. Het was eigenlijk het moment dat dit merk uit Canada meer zichtbaarheid kreeg in Nederland. Overigens is het nu zo dat in menig filiaal de twee merken netjes naast elkaar staan. En terecht wat ons betreft.

Unboxing

De Napoleon Freestyle 365 RISB wordt in een grote doos geleverd. Er is goed nagedacht over het uitpakken van de Napoleon Freestyle 365 RISB, maar dat lees je pas in de handleiding… die een stuk dieper in de doos verstopt ligt dan de meeste andere onderdelen. Dus die mag voortaan bovenop.

Qua gereedschappen levert Napoleon helemaal niets mee. Dat is wel lekker duurzaam, maar je zal dus zelf moeten zorgen dat je een mooi assortiment schroevendraaiers en sleutels paraat hebt om deze BBQ in elkaar te zetten.

Opbouw

Zoals ik eerder al aangaf, is het jammer dat de logische opbouw van de verpakking verloren gaat als je niet eerst bij de handleiding kunt. Dat zou het opbouwen een stuk gemakkelijker hebben gemaakt. Ook een duidelijk overzicht van benodigde gereedschappen was een mooie toevoeging geweest. Wel krijg je een mooie, full color handleiding.

Het in elkaar zetten was in m’n eentje prima te doen. Maar in het volle zonnetje is iemand voor morele ondersteuning wel fijn. Ik was toch een royale twee uur aan het sleutelen. Een flinke klus dus.

Kwaliteitsgevoel en ontwerp

Wanneer de machine in elkaar zit, voel je het meteen. De Napoleon Freestyle 365 RISB is echt een oerdegelijke machine. De dubbelwandige klep sluit mooi en wiebelt eigenlijk niet. De combinatie van slim profielen buigen en voldoende materiaaldikte leidt dus tot een mooi, stevig product.

Qua vormgeving zie je ook echt hoe volwassen het bedrijf hierin is. Kwalitatief kijk je naar productdesign waar zelfs de automotive industrie nog een puntje aan kan zuigen. Ook de grote plastic knoppen zijn stevig en netjes. Verlichting ontbreekt helaas wel, maar dat blijft voor mijn gevoel toch een stukje onnodige luxe in het donker.

Wat ook opvalt is dat er voldoende ruimte is voor accessoires. Ook op deze compacte machine kun je bijvoorbeeld een roterend spit plaatsen. Aan beide tafels kun je gereedschappen hangen en onder de branders is ruimte voor hele grote gasflessen. Dus een 10kg Gaslight fles past er moeiteloos onder.

Daar komen we wel op het enige minpunt in het ontwerp van deze grill. Denk je hem lekker het hele jaar langs een muurtje te kunnen zetten en niet meer te hoeven verplaatsen? Dikke pech. Als jij, net als mij, iedere sessie de gastank dicht draait om gas te sparen, moet deze BBQ dus iedere begin en eind van een grillsessie van haar plaats. De klep aan de voorkant is geen deur. Ook bij het vervangen van de gasfles, moet hij van z’n plek. Onhandig? Zeker!

Capaciteit

Je krijgt met de Napoleon Freestyle 365 RISB een grilloppervlak van 45 x 51 centimeter. Daarnaast ook nog een hoger liggend roostertje om als warmhoudrekje te gebruiken dan wel om tijdens het grillen stokbroodjes op af te bakken.

Onder dit oppervlak liggen drie branders met een toch zeer hoge capaciteit. Of je dus low & slow gaat grillen met een mooie varkensschouder van Beef & Steak of eenvoudige monkballs lekker snel over de grill trekt, het kan allemaal.

Bereidt je net als mij hele maaltijden op het grilloppervlak, dan kun je op deze machine voor een flink gezin grillen. Bij feestjes waar je vooral worsten en hamburgers op tafel knalt, kun je echt wel een flink publiek van lekkers voorzien.

Hoewel niet getest, heeft Napoleon ook een flink assortiment met plancha’s en andere rekken beschikbaar.

En dan gaan we het hebben over de zijbrander. Vaak wordt het een plasmabrander genoemd, maar infrarood is de beste benaming voor wat je krijgt. Een gaaskussen waar gas tussen wordt gespoten, waardoor deze echt heel heet wordt. Zo heet dat je jouw vlees echt perfect dichtschroeit. Wat je moet doen met dat pannetje pindasaus? Dat kan er ook wel op, maar zou ik niet doen. Gewoon een skillet pakken en die pindasaus op het rooster opwarmen. Dat is echt het betere plan.

Overigens is de ontsteking goed plaatsen voor het aanmaken van de zijbrander best nog een uitdagend klusje. We zijn daar echt lang mee bezig geweest. Dat kan dus beter.

Schoonmaak

Typerend aan Napoleon zijn de golfvormige roosters. Die maken voor mijn gevoel wel erg gemakkelijk schoon. Dus dat is top. Ook de vetbak is gemakkelijk uit elkaar te halen en te reinigen. De zijbrander is zo heet dat alles dat erop valt, meteen verast. Dus daar heb je ook geen onderhoud aan. Lekker gemakkelijk!

Wel een kleine waarschuwing. Mijn zoontje spoot wat HG ontvetter op de grijze coating terwijl het zonnetje scheen. Dat leverde meteen donkere druppelvlekken op. Wees dus heel voorzichtig met ontvetters in de zon.

Conclusie Napoleon Freestyle 365 RISB

Hoewel ik al jaren met plezier BBQ tangen en andere accessoires van Napoleon koop, is de Napoleon Freestyle 365 RISB mijn kennismaking met het merk. Kijk ik naar het prijskaartje dat Napoleon eraan hangt, mag ik zeker wel kritisch zijn op deze machine. In de opbouw kan het wat gemakkelijker. In het gebruik irriteer ik me vooral aan dat ik niet direct bij de gasfles kan, maar is de machine verder echt wel geweldig om te gebruiken. Met name de innovatieve zijbrander levert echt een hoop gebruiksplezier op. Qua formaat zal de machine niet snel teleurstellen. Ik verwacht dat als je deze koopt, je er toch wel heel wat jaartjes plezier van gaat hebben.

Napoleon Freestyle 365 RISB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Heb deze vandaag gekochten in elkaar gezet. Ik hoef gelukkig niet steeds de gril te verplaatsen om de gaskraan open te zetten, mits de rechterkant uitgeklapt is. Dan kan ik met mijn hand goed de gasfles aan. Moet wel even door de knieeen…
  Vanaf links zit opvangbak in de weg
  Gebruik een BeNegas fles van 10kg, deze past prima en is niet zichtbaar. Bij mijn Weber Q gas bbq stond de fles altijd in het zicht en in de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.