Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Dometic CFX3 55IM, de koelbox die ook ijsklontjes maakt

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • koeling
 • ijsklontjes optie
 • indeling compartimenten
 • robuust
 • efficient
 • 12V en 220V
 • hengsels
 • stil in gebruik
 • display bediening
 • app bediening

THE BAD

 • groot
 • prijs

Dometic maakt koelboxen in het top segment. Je betaalt er meer voor dan een doorsnee koelbox, maar je zou er ook meer voor krijgen. Wij testen de CFX3 55IM met ingebouwde optie om ijsblokjes te maken.
Eerder hebben wij de Dometic CFX3 35 getest als slimme koelbox. Een koelbox met een app en geschikt voor 220V en 12V/24V. Het kleine broertje/zusje van deze 55 liter koelbox. De doos oogt min of meer even groot als de CFX3 35. Als je de koelboxen los van elkaar ziet, lijken ze ook even groot. Dat kan natuurlijk niet anders met 20 liter inhoud verschil. Dometic heeft goede vormgevers in dienst die zo’n koelbox kleiner laten ogen dan ie werkelijk is. De 35 liter versie is een koelbox die je in de lengte plaats door de opening van de deksel. De 55IM is iets meer traditioneel met een overdwarse plaatsing en een deksel wat je in de breedte omhoog opent. Ook deze koelbox heeft Dometic netjes verpakt in origami karton zonder gebruik van piepschuim.

Ontwerp

Dometic heeft met de CFX3 serie een mooie lijn producten die fraai zijn vormgegeven en gemaakt zijn van robuuste materialen. Alles ademt kwaliteit uit. Van de aluminium hengsels tot de verwijderbare deksel en van het bedieningsdisplay tot de rubberen afsluitingen voor de aansluitingen voor 12V/24V en 220V. Een koelbox wordt ook in zijn leven van hot naar her gesleept en soms opgeslagen. Daarom moet het wel een degelijk ontwerp zijn. Bij goedkopere modellen van andere merken horen we vaak de compressor rammelen bij het verplaatsen van de koelbox. Dit is niet het geval bij de Dometic CFX3 55IM. Vergelijk het een beetje met het verschil in portieren van een dure en goedkopere auto. Je hoort de kwaliteit. Bij de Dometic is de kwaliteit dat je nauwelijks of niets hoort. Er rammelt niets en bij gebruik is de koelbox fluisterstil.

In gebruik

De stekker er in en koelen maar. Dat was de les van onze eerste Dometic test en deze is net zo simpel. Nu we de app al op onze gsm hebben, is de koelbox direct gevonden en toegevoegd in het menu. Handig voor wie meer koelboxen heeft, maar wie zou dat zijn? Wat direct opvalt is dat het schematisch icoontje van de koelbox op het display op de koelbox en ook in de app, exact een weergave is van de indeling van de koelbox. Met een witte stip wordt het vriesvlak voor de ijsklontjes aangeduid. De CFX3 55IM heeft twee hoge compartimenten (dus 1 meer dan de 35 liter versie) en een laag vakje boven de compressor. Alleen zit op dit vlak ook een kunststof bakje wat met een klepje te openen is en waar twee trays in zitten om ijsblokjes in te maken. Het zijn rubberen bakjes met een plastic deksel. Die blijkt nodig omdat wanneer je de trays met water vult, je de trays bij plaatsing ietwat schuin moet houden. Zonder deksel zou het water er zou uitlopen. Een praktische oplossing om in een dunne ruimte zo twee ijsblokjes traytjes met elk 25 blokjes te plaatsen. Het lijkt zo simpel, maar blijkt oh zo doeltreffend.

Binnen een half uur is de koelbox op temperatuur en dus gekoeld van 23 graden naar 4 graden Celsius. De ijsklontjes hebben iets langer nodig, maar na een uurtje hebben we zowaar 50 ijsklontjes. Het zijn weliswaar miniklontjes, maar toch. Het staat wel wat feestelijker in een mix of zo.

We konden het niet nalaten om te kijken of we ook ijsblokjes konden maken in de 35 liter versie. We gebruiker daar de trays van de 55 voor. Helaas past de isolerende behuizing niet in de 35 liter koelbox omdat deze simpelweg smaller is. Voor de test hebben we een handdoek gebruikt. Beter zou een stuk piepschuim op maat zijn. Vooralsnog is het ons nog niet gelukt om de ijsblokjes functie zo ook in de CFX3 35 te simuleren. Jammer want het lijkt niet zo heel moeilijk voor Dometic om dit te realiseren en zou voor de kleinere koelbox een mooie optie zijn. Vooralsnog is de ijsklontjes optie dus exclusief voor de CFX3 55IM.

Voeding

Net als de CFX3 35, heeft deze grotere broer twee aansluitingen. Eén voor 12V/24V en één voor 220/230 Volt. Die laatste AC aansluiting is een gewone computer aansluiting. De 12V/24V aansluiting is een eigen ontworpen stekker. Vergeet je deze kabel, dan kan het koelen op 12V/24V dus wel vergeten. Een beetje jammer dus. Wanneer je een draagbare accu van Dometic gebruikt, heb je zeker deze kabel nodig. Later zullen we deze losse accu van Dometic, de PLB40 reviewen. Maar bij het starten van de test hebben we de 35 liter variant drie dagen laten koelen op deze draagbare accu. De CFX3 55IM moet ook een paar dagen kunnen koelen met deze accu. Heerlijk voor wie gaat kamperen maar niet afhankelijk kan of wil zijn van de auto accu of een 220V stopcontact.

Betrouwbaar en stil

Een koelbox moet voedsel efficiënt en betrouwbaar koud houden, en de Dometic CFX3 55IM doet precies dat. na wat gehotsebots achterin de auto en vervolgens wat heen en weer gesleep op de camping, blijft de CFX3 55IM relatief stil en betrouwbaar koelen. De app helpt echt om de temperatuur in de gaten te houden. Omdat we hem op het wifi van de camping konden aansluiten, konden we zelfs bij trips naar nabijgelegen steden, de temperatuur van de koelbox op de camping in de gaten houden. Omdat er naast voedsel ook medicijnen in de koelbox liggen, is dit een extra veilig gevoel. In de app zie je zelfs met een grafiek wat het temperatuur verloop is geweest. Bij sommige medicijnen is dit erg belangrijk. Dus naast voedsel koelen is de betrouwbaarheid ook een reden om er met vertrouwen medicijnen in koel te houden.

De CFX3 55IM is breed met veel ruimten. Een verwijderbare tussenschot van staaldraad kan de grote ruimte in twee delen opdelen. Het schijnt dat deze koelbox een verlengde verdamper in alle binnenwanden heeft waardoor de koeling goed verdeeld wordt. Dat laatste hebben we constateren. De koelbox doorzagen om de claim van Dometic te bewijzen, hebben we maar achterwege gelaten.

Met de PLB40 accu is de koelbox een paar dagen te gebruiken. Dat kan omdat het een efficient ontwerp is. Dometic claimt dat de CFX3-lijn ongeveer 1 Ah per uur verbruikt om 4 ° Celsius te koelen bij een buitentemperatuur dik dertig graden Celsius.

Conclusie

De CFX3 55IM is een fraai vormgegeven en robuuste koelbox die kan vriezen. Naast extreem goed koelen, kan je ook een klein deel gebruiken om ijsklontjes te maken terwijl de rest van de koelbox op 4 graden koelt. De koelbox is compleet, stil en efficiënt, maar ook groot. Een aanrader voor wie het beste van het beste wil en de ruimte heeft voor een forse koelbox.

Dometic CFX3 55IM - compressor Koelbox met ijsblokjes maker - 53L - 12/24/230V - Energieklasse C - zwart/grijs kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.