Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Dometic CFX3 35; de slimme high-end koelbox

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • koeling
 • weinig geluid
 • degelijk
 • handgrepen
 • deksel afneembaar
 • bediening display
 • bediening app
 • lampje
 • 220v en 12v

THE BAD

 • mist mandje kleine vak
 • zakje voor kabels

Nu de temperaturen ongekende hoogtes bereiken, is het tijd voor een koelbox review. Dometic is marktleider aan de top van het segment. De CFX3 35 is koelbox met app bediening. Is dat nu echt nodig? Wij hebben m een weekje in deze top zomer getest.

Het Zweedse Dometic levert wereldwijd diverse producten voor het actieve buitenleven. Van tenten tot airco’s en van koelboxen tot kampeerartikelen. Het meest bekend is het merk toch wel van de koelboxen. Deze zijn er in diverse technologieën. Passief isoleert enkel, elektrisch of absorptie kan koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur en compressor technologie kennen we van onze eigen koelkast in huis. Met deze technologie zijn lage temperaturen te behalen bij warm weer en is zelfs vriezen mogelijk. De CFX3 serie zijn compressor koelboxen. Het getal 35 geeft het volume van de box weer. Dit is dus een koelbox om met z’n tweeën een aantal dagen drank en voedsel in te kunnen opslaan.

Uitpakken

Het eerste wat opvalt is dat de CFX3 35 fraai is ingepakt en als doos niet veel kleiner oogt dan z’n broertje met 55 liter. Eenmaal uitgepakt is het wel degelijk duidelijk dat dit een kleinere koelbox is. Toch blijft de afmeting relatief fors voor het volume door de lay-out van het apparaat. De afmetingen zijn 69,4 cm bij 39,8 cm breed en 40,7 cm hoog. Het is een langwerpig ontwerp met aan één zijde zit de compressor, waarover later meer. De verhouding compressor ruimte ten opzicht van het beschikbare koelvolume is natuurlijk gunstiger in de wat grotere koelboxen. Het langwerpige formaat kan een voordeel zijn bij het plaatsen tussen andere objecten. De goede aluminium handgrepen klappen gemakkelijk in en uit en maken de koelbox van bijna 17kilo ook goed draagbaar. Zonder inhoud natuurlijk. De unit zit erg netjes verpakt en zonder plastic verpakkingsschuim. Allemaal netjes gevouwen kartonnen opvuldelen, zoals we dat anno 2022 van een A-merk verwachten.

Installatie

Zonder echt de handleiding te lezen willen we direct aan de slag. Stekker in het stopcontact en koelen maar. En ja, zo gemakkelijk is dit. Op het display kan je de gewenste temperatuur instellen en zie je de actuele temperatuur. Binnen een half uur is de koelbox van 22 graden naar 6 graden gekoeld. Ongelooflijk snel dus. In het mini display is Bluetooth en Wifi in te schakelen en kan je de koelbox met een app van Dometic koppelen. Ook dit proces werkt ronduit soepel. Dit hebben we bij andere producten met heel wat meer drempels ervaren. Het display is overigens weerbestendig en kan dus tegen een waterdruppeltje.
In de auto is het proces net zo gemakkelijk. Naast de 230V voeding aansluiting zit de aansluiting voor 12V. De kabel is natuurlijk meegeleverd en heeft een Dometic specifieke aansluiting. Niet kwijtraken dus. Jammer dat Dometic niet een tasje meelevert voor de kabels. Ook in de auto is de koeling voortreffelijk bij de eerste keer dat we dit proberen.

Gebruik

De koelbox heeft voldoende volume om een aantal frisdankflessen, blikjes en een pak melk op te slaan. Alles plaats je in een rekje wat in dit vak zit. Het vakje boven de compressor is minder diep en prima geschikt voor vleeswaren, kaas en een potje jam. Helaas zit hier geen rekje wat juist handig zou zijn geweest omdat je hier de kleinere dingen plaatst. De deksel gaat soepel open en dicht en sluit duidelijk. Super handig is een lampje wat aan de binnenkant aangaat bij het openen van de deksel. De deksel is overigens helemaal los te maken, wat handig kan zijn bij eventueel reinigen. Alles aan de koelbox voelt degelijk aan. Dit is een koelbox die zeker 10 jaar moet meegaan. Niet onbelangrijk is het geluid wat de koelbox maakt. De Dometic CFX3 35 is ronduit stil. Enkel bij het aanslaan van de compressor hoor je dit natuurlijk. Maar voor elk product wat koelt is dit echt een stille variant.

Display en app

Op het display is de actuele temperatuur en het type voeding afleesbaar. Met een knop roep je het menu op en kan je de temperatuur instellen van 10 tot -18 graden Celsius. Wie wil kan ook Fahrenheit kiezen. Het display gaat automatisch uit en is qua intensiteit in te stellen. In het menu kan je ook instellen hoe het stroomverbruik moet zijn wanneer je op de 12v aansluiting draait. Standaard beschermt de koelbox jouw auto accu tegen geheel leegtrekken, maar dit kan je uitzetten. Misschien heel handig wanneer je vitale producten in de koelbox hebt zitten. Persoonlijk zou ik nooit zonder startmotor willen komen te zitten. Wij laten de standaardinstelling dus op medium staan.
In de praktijk is het superhandig wanneer je voor in de auto op de app kan zien of alles met de koelbox ok is. Je hoef echt niet even te luisteren of voelen of ie wel werkt. De app heeft op afstand inzicht.

Conclusie

De Dometic CFX3 35 is voor 870 Euro een prijzige koelbox maar biedt zeker waar voor zijn geld. Hij koelt snel en extreem goed; is degelijk gebouwd om jaren mee te gaan en de app bediening is echt een plus. Het lampje in de koelbox lijkt iets kleins, maar is in de praktijk super handig. Voor wie het budget heeft, is deze koelbox een absolute aanrader.

 

Dometic CFX3 35 Compressor Koelbox - 36L - 12/24/230v - Energieklasse C - zwart/grijs kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.