Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Coleman Monstera XL slaapzak; voor warme schone nachten op de camping

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • warm
 • wasbare binnenkant
 • groot
 • zacht
 • voelt natuurlijk
 • ristsysteem ZipPlow

THE BAD

 • groot
 • zwaar

Coleman maakt allerlei kampeerproducten. Van tent tot brander en van koelbox tot slaapzak. Wij hebben de Monstera XL slaapzak getest. In tweevoud aan elkaar geritst…

Een lekkere lange en vooral warme slaapzak. Dat is waar we naar op zoek waren voor een korte kampeerervaring aan het begin van de zomer. Van die dagen die overdag warm zijn, maar s’nacht erg koud kunnen zijn. Zo was dat ook tijdens onze eerste trip met deze slaapzak en ook de meeste recente trip naar een camping in Drenthe. Overdag 25 graden, maar ‘s nachts tussen de 5 en 8 graden. Echt fris. De Rab Outpost 300 right zip pine die tot 5 graden goed zou moeten zijn, bleek veel te koud. Gelukkig hadden we de Monstera XL bij ons….

Eerste indruk

De Monstera-slaapzakken zijn vernoemd naar de de Monstera-plant. Deze plant zou in de slaapkamer bijdragen aan een goede nachtrust. De XL Monstera refereert voor ons qua naam meer naar de afmeting. Wat is deze slaapzak groot. Uitgerold, maar ook opgerold. De kunststof vulling zit in een katoenen omhulsel. In de slaapzak zit een fluweelzachte kantoen flanel binnen slaapzak. Deze is verwijderbaar en dus wasbaar. Eindelijk een slaapzak die gemakkelijk en goed schoon te houden is. Alles zit in een grote tas, die toch klein blijkt te zijn als je hem er terug in wilt doen. Gelukkig zit op de slaapzak ook een spanband waarmee je hem opgerold kunt samenbinden.
De slaapzak heeft zogenaamde ZipPlow ritsen die er voor moeten zorgen dat nooit meer stof tussen de rits komt.

Ritsen en slapen

De XL uitvoering is lekker lang. Maar liefst 220 cm lang en 100 cm breed. Ondanks de grote hoeveelheid lucht om je heen, is deze slaapzak erg warm. Bij temperaturen tegen het vriespunt blijkt de slaapzak nog lekker warm. Je hebt een hoeveelheid gewicht bovenop en onder je liggen. Dat geeft comfort, maar maakt deze slaapzak totaal ongeschikt voor wie licht wil reizen.

Wie twee XL slaapzakken heeft, en dat hebben wij voor de test, kan deze slaapzakken aan elkaar ritsen. Erg grote ritsen met een ZipPlow logo, geven aan dat ritsen probleemloos moet zijn. Dat is deels waar. Er komt inderdaad geen stof tussen de rits, maar de hoek van de slaapzak heeft zoveel stof, dat je deze bocht moeilijk kan nemen. Het voelt bijna niet goed hoeveel kracht we moeten zetten. Eenmaal aan elkaar geritst, heb je een mega grote tweepersoons slaapzak die echt heel veel warmte biedt. Zoveel zelfs dat we voor de zomertrip hem maar thuis hebben gelaten. Toen bleek de nacht toch erg koud en de Rab slaapzak die minimaal het dubbele kost, voldeed geheel niet. De Monstera was een zege qua warmte. De binnenkant is van Flanel en voelt zalig. Alsof je thuis tussen gewone lakens slaapt. Geen slaapzak gevoel dus. Deels door het materiaal en deels door de hoeveelheid ruimte.

De slaapzak heeft een rol aan de bovenkant om tijdens het slapen de lucht niet te laten ontsnappen. Dat is rondweg even wennen. De ingebouwde vakjes met een rits voor waardevolle spullen zit deels in de weg, maar ook dat went.

Conclusie

De Coleman Monstera XL is een lekker lange en warme slaapzak. Niet geschikt voor wie licht en compact wil reizen. Perfect voor wie alleen of samen in 1 of 2 aan elkaar geritste slaapzakken royaal wil slapen. Het verwijderbare binnendeel is wasbaar en daarmee ben je verzekerd van steeds een frisse slaapzak. Ook wanneer je die eens uitleent… Qua opbergruimte vraagt de Monstera XL echt wel wat plek. Je krijgt daarvoor een unieke en lekkere  slaapzak voor die heel natuurlijk voelt. Geen synthetische rommel.

De Coleman Monstera XL is online te koop voor rond de 100 Euro

Coleman Monstera XL Slaapzak - 220 x 100 cm - Beige kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

 1. Dag Albert.

  In je review lees ik dat je voor jullie coleman monstera xl slaapzak-test twee van deze slaapzakken aan elkaar had geritst. Maar bij diverse (grote) webshops die deze slaapzakken verkopen staat in de beschrijving dat deze slaapzakken niet aan elkaar geritst kunnen worden.
  Zou je mij misschien uit de vertwijfeling kunnen helpen?

  Zou een voorloper van deze slaapzak, de Coleman Big Game (Green -c6), ook aan een Coleman Monstera xl geritst kunnen worden tot tweepersoons slaapzak?
  Ook de voorloper heeft dezelfde maten als deze Monstera xl.
  Twee van die Big Game slaapzakken kon je ook aaneen ritsen tot een tweepersoons slaapzak. En dat was dan hemels slapen saampjes hoor, warm en knus met allemaal ‘warme ruimte’ ipv samen klemgedrukt in een te smalle duo slaapzak. 😉

  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groet, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.