Logo GadgetGear.nl
Samsung Galaxy Z Fold4
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Dit zijn de Samsung Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold4 en Galaxy Watch5

Galaxy Unpacked van Samsung zit erop. Een goed verhaal over het milieu. Een primeur met Android 12L en vooral een paar hele mooie stukjes hardware die worden gedropt door het merk.

Het gaat goed met de Samsung foldables. Zo goed dat de oude Note series echt niet meer wordt gemist. Samsung heeft nauwelijks concurrentie te dulden in het segment. Huawei’s Mate X series is buiten Azië onvindbaar en Xiaomi en Oppo staan echt nog aan het begin van hun foldable avonturen terwijl de nieuwe Motorola Razr presentatie op het laatste moment werd afgeblazen door Lenovo. In het eerste kwartaal van dit jaar was de Samsung Galaxy Fold3 goed voor 50% van alle verkochte foldables wereldwijd. Tijd dus voor Samsung om er keihard in te knallen met een nieuwe generatie.

Samsung Galaxy Z Flip4

Alle glazen delen van de Samsung Galaxy Z Flip4 hebben een update gekregen naar Gorilla Glass Victus+. De waterdichtheid van de behuizing ligt nu op IPX8. Dat is goed voor anderhalve meter en maximaal een half uur. Het aluminium frame zou nu uit ‘armour’ waardoor het ook vrij van krassen moet blijven.

Samsung Galaxy Z Flip4

Het cover display meet 1,9 inch en kan weer gebruikt worden om de main camera’s als selfiecamera te gebruiken of voor het weergeven van statusberichten. Het heeft een resolutie van 260×512 pixels.

Het vouwbare display is een Foldable Dynamic AMOLED 2X scherm met een maximale snelheid van 120Hz. Het kan HDR10+ content weergeven en is met 1.200nits sterk genoeg om bruikbaar te zijn in de zon.

Het toestel draait op standaard Android 12 met One UI 4.1.1. En ja, hoera! Samsung neemt in deze release afscheid van haar eigen Exynos chipsets. Waar je ook woont, iedereen krijgt dezelfde Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipset met Adreno 730 GPU. Samsung produceert het toestel in 128/8GB, 256/8GB en 512/8GB uitvoeringen. Opvallend is dat Samsung niet meegaat met de Chinese merken die al tot 12GB werkgeheugen in hun vlaggenschepen plaatsen. Daar Samsung zelf tot de grote geheugenleveranciers behoort, zou dit een kleine investering zijn.

Qua camera’s houdt Samsung het nog altijd klein voor de Galaxy Z Flip series. Een 12 megapixel main camera, een 12 megapixel groothoek. Dat is waar je het mee moet doen. Maar op papier zijn ze wel heel lichtgevoelig en dat is enorm belangrijk. De selfiecamera draait op 10 megapixel. Alle camera’s kunnen filmen in 4K. Opvallend genoeg is de vingerafdruksensor op de zijkant geplaatst, wat een goedkopere toepassing is dan onder het display. Waarom Samsung dit doet, is onbekend.

De batterij is met 3.700mAh nog altijd wat aan de kleine kant, maar dat zal zeer waarschijnlijk een keuze zijn op basis van het formaat van de body. Alleen oppo werkt momenteel met gesplitste batterijen. Bedraad opladen gaat met 25 Watt en draadloos met 15 Watt. Ook daar lopen deze toestellen qua technologie nog erg achter op de toestellen uit China.

Samsung Galaxy Z Fold4

De Samsung Galaxy Z Fold4 is het eerste toestel wereldwijd dat gebruik maakt van Google’s Android 12L, uiteraard wel in combinatie met Samsung’s eigen One UI 4.1.1.

Samsung Galaxy Z Fold4

Deze foldable heeft dezelfde materiaalupgrades gekregen aangaande het glas en aluminium frame. Het display van de Samsung Galaxy Z Fold4 ondersteunt opnieuw een stylus op basis van Wacom technologie. Iets waar we bij de Fold3 al enorm gelukkig van werden.

Ook het opvouwbare display is van dezelfde kwaliteit, alleen met 7,6 inch veel groter dan dat van de Flip4. Je krijgt een resolutie van 1.812×2.176 pixels. Het cover display is met 6,2 inch opnieuw erg groot en komt met een resolutie van 904×2.316 pixels (HD+).

Ook hier geen onderscheid in chipsets. Je krijgt ook hier dezelfde chipset als de Flip4, ongeacht waar je woont. Wel krijg je standaard 12GB werkgeheugen in plaats van 8GB.

Ook het camera-eiland van de Samsung Galaxy Z Fold4 zit compleet anders in elkaar. Je krijgt hier een 50 megapixel main camera, een 10 megapixel zoom en een 12 megapixel groothoek. De selfiecamera is opnieuw een 4 megapixel under screen camera of een 10 megapixel wanner het toestel is dichtgeklapt. Vorig jaar had Samsung in Europa de primeur met een under screen camera. Ook dit maakte enorm veel indruk op onze redactie.

Ook hier is de vingerafdruksensor weer op de zijnkant geplaatst in plaats van onder het display. De batterij is met 4.400mAh een stuk groter, maar nog steeds een vijfde kleiner dat het gemiddelde vlaggenschip uit China. Ook deze kan draadloos niet sneller laden dan 15 Watt of bedraad met 25 Watt.

Samsung Galaxy Watch5

De Samsung Galaxy Watch5 series bestaat uit een regulier en een pro model. De Watch4 was de eerste de het nieuwe besturingssysteem van Google en Samsung mocht dragen.

De klikjes komen nu met saffier kristallen lens op de behuizing. Deze maken het slag krankzinnig hard. Daarmee komen de klokjes nu in lijn met Apple en Huawei. De behuizingen zijn waterdicht tot 5ATM en IP68 gecertificeerd.

Samsung Galaxy Watch5 Series

Het pro model komt met een verbeterd saffier glas dat nog sterker moet zijn en een titanium behuizing. Het standaard bandje is door de D Buckle traploos instelbaar. Dus geen gaatjes. Samsung dicht ook het gat met Apple door de pro te voorzien van volledige ECG ondersteuning voor het maken van hartfilmpjes. Bij het sporten krijg je informatie over hoe je jouw recovery het best kunt plannen en hoeveel je moet drinken.

Samsung doet met de Watch5 series opnieuw een gooi om de tussenhandel eruit te werken om zo de marge op het product te vergroten. In de Bespoke Studio kun je namelijk zelf jouw Watch5 samenstellen.

Samsung Galaxy Watch5 Pro Golf

Ook komt er van alle modellen een golf editie. Die komt in een zwart-witte uitvoering en met een onbeperkt abonnement op de Samsung Smart Caddie app.

Samsung Galaxy Z kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.