Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Streamplify Mic – Maximale bang for buck streammicrofoon

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Degelijke audio
  • Zeer compleet geleverd
  • Prima bouwkwaliteit
  • Prijs

THE BAD

  • Geen software ondersteuning
  • Led-indicatie had slimmer gemogen

Streamen is groter dan ooit. Om je setup te voorzien van alles dat je nodig hebt, kan het een en ander aardig in de prijs lopen en daarnaast kan het technisch nogal verwarrend worden, wat voor velen meteen een drempel is om te beginnen. Enter Streamplify; een relatief jong merk (van de Duitse retailer Caseking) dat een entry-level oplossing biedt met hardware dat hoofdzakelijk gericht is op streamen. We kregen het huidige gamma van het merk opgestuurd en gingen ermee aan de slag. We beginnen met de microfoon.

 

Uitpakken

De Streamplify Mic wordt zeer compleet geleverd met een 1,8 m lange USB-C-kabel, shock-mount, popfilter, tripod-statief en een klittenband kabel-wrapper (geen idee hoe deze dingen werkelijk heten).

 

Ontwerp

De Streamplify USB-microfoon heeft een zwarte cilindrische behuizing van plastic en een metalen microfoonrooster. Het popfilter is opgetrokken uit een plastic frame met een metalen rooster. Streamplify hield de afmetingen met 170 x 42 mm vrij beperkt, wat het iets makkelijker maakt om de microfoon te gebruiken wanneer je ruimte beperkt is.

Tripod-statief

Wij gebruiken gewoon het meegeleverde opvouwbaar tripod-statief. Nadeel van het gebruik hiervan is dat de microfoon gevoelig is voor stoten en tikken. De meegeleverde shock-mount vangt hiervan overigens het meeste gewoon op. Eigenlijk hoor je het echt alleen wanneer we tegen ons bureau beuken. Zaken als hardere tikken op ons toetsenbord blijven grotendeels onopgemerkt door de mic. We krijgen de microfoon maximaal op een hoogte (gemeten vanaf de bovenzijde van de microfoon) van ongeveer 38 cm met het meegeleverde statief, als we willen dat deze nog enigszins stabiel staat. Het is maar een klein statief, dus veel variatie tussen de hoogste en laagste stand is er niet. Is deze 38 cm te laag, dan zul je aan een alternatieve oplossing moeten. We kunnen de microfoon, naar redelijkheid, in iedere gewenste hoek zetten.

Aansluiten/Compatibiliteit

De Streamplify-microfoon wordt aangesloten op je pc of Mac via een USB-C-poort aan de onderkant van het apparaat, met een USB-C naar USB-A-kabel van 1,8 m in de doos. Uiteraard is deze altijd in te wisselen voor een langer model wanneer dit beter voor je werkt, of een USB-C-naar-USB-C-kabel. Er wordt van een standaard inputaudio-implementatie gebruik gemaakt, waardoor de microfoon werkt op eigenlijk ieder denkbaar apparaat. We hebben hem getest via Windows, Mac, Android, Linux, ChromeOS en op een PS5.

RGB-lichtring, knoppen

Het design van de mic wordt afgemaakt met RGB-verlichte ring waarvan je het profiel kan variëren via een kleine knop. Enorm veel doet het niet, en wat ons betreft had dit ook gewoon één egale kleur mogen zijn, wat overigens ook mogelijk is, naast dat je de verlichting uit zet. Vreemd genoeg is een witte kleur voor de led-ring niet een van de opties.

De verlichting heeft verder ook een functie; het wordt gebruikt om de mute-stand aan te geven wanneer je deze inschakelt en welke afspeelmodus je gebruikt. Er zijn er twee; ‘Full Playback Podcast Mode’, welke je microfoonopname één op één doorstuurt naar je hoofdtelefoon voor real-time monitoring en aanpassing, en de ‘One-way Playback Gaming Mode’ die achtergrondruis wegfiltert om afleiding te voorkomen bij het streamen van games.

Het schakelen tussen de twee afspeelmodi en de mute-stand doe je door de draaiknop voor de gain even in te houden. De indicatie van de mutestand en die van de afspeelmodi gebeurt door de RGB-ring twee keer te laten knipperen. Rood voor mute en blauw of groen voor de afspeelmodi. Van ons had het knipperende rood wel constant mogen zijn. Het is meermaals gebeurd dat uw reviewer begon te praten en deze erop gewezen moest worden dat de mute aan stond. We vinden op de mic nog een tweede led-indicator boven de 3,5 mm jack-aansluiting voor een koptelefoon (op de afbeelding hierboven groen gekleurd). Daarop wordt de modus wel constant aangegeven.

Geen software

Handig was geweest wanneer we het een en ander hadden kunnen aanpassen in een softwaresuite. Helaas bestaat deze niet voor de streamplify mic (net als voor de andere Streamplify-accessoires die we de komende tijd gaan bespreken). Maar goed, de besparing moet natuurlijk ergens vandaan komen. De afwezigheid van een goede suite maakt het managen van je stream in realtime wat lastiger. We hebben he echter over een microfoon die gewoon standaard in Windows herkend wordt, en al je belangrijke stream-gerelateerde softwarepakketten zouden geen moeite moeten hebben om met de Streamplify Mic te werken. Uw reviewer heeft ter test een stream opgezet, en geen van de stukken software die we gebruikten had moeite met de mic.

Eventuele overige accessoires

De microfoon is overigens ook te krijgen met een tafelarm voor een kleine meerprijs van (op het moment van schrijven) ongeveer 15 euro. Deze arm laat zich een beetje vergelijken met andere budgetarmen die voor soortgelijke prijzen via Chinese import te krijgen zijn. Streamplify maakt voor hun mic gebruik van standaard 3/8″ schroefdraad, waarmee deze compatibel is met een brede hoeveelheid aan accessoires van ook andere fabrikanten.

 

Geluidskwaliteit

Unidirectioneel

De Streamplify microfoon is een condensatormicrofoon, wat betekent dat hij twee metalen platen gebruikt – een beweegbare en een vaste – om geluid te produceren. Een standaard oplossing voor USB-microfoons met als grootste nadeel dat het gebruik van een enkel element betekent dat je beperkt bent tot unidirectionele (cardioïde) opnames, dat alleen geluid opneemt van direct voor de microfoon.

Omnidirectionele en bidirectionele ingave waarmee je meer van de omgeving kan opvangen moet je dus missen. Het gebruik van een enkel element betekent bovendien dat de opgenomen audio mono is. Dit betekent ook dat het eigenlijk niet uitmaakt wanneer je de microfoon in stand zet die voor een directionele opname problematisch zou zijn.

Hiermee mis je dus wat ten opzichte een paar van de (aanzienlijk meer prijzige) populaire go-to oplossingen. Tenminste, je mist het als optie. Als je alleen jezelf wil opnemen terwijl je commentaar geeft op je eigen gameplay of met de chat praat, is een oplossing als dit alles wat je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor het gebruik in combinatie met een van de teleconference meeting-apps (Zoom, Meet, Skype, Teams, Webex, etc.). De beperkingen worden een probleem wanneer je bijvoorbeeld live muziek wil opnemen of een andere reden hebt om een stereo-opname te maken en directionele weergaves voor jouw publiek relevant zijn.

Opnamekwaliteit

De opnamekwaliteit van de Streamplify Mic is overigens indrukwekkend voor de prijs die de microfoon moet kosten. De gemaakte geluidsopname geeft heldere en duidelijke vocalen weer en het popfilter lijkt prima te werken voor het tegengaan van pop-effecten. Een test met en zonder een airco op de achtergrond:

Je merkt dat de gamingmodus toch wat problemen toont, zelfs als er amper achtergrondgeluid te horen is. De podcast-modus maakt daarentegen indruk. Wel hoor je dat de mic toch wat moeite heeft met p-klanken, terwijl de overige lastige klanken prima worden weergegeven. Ook valt te horen dat diepte in bepaalde stemmen niet natuurgetrouw wordt weergegeven, doordat lage tonen niet goed worden meegenomen. Waarschijnlijk was dit een deliberate keus om de boel niet modderig te laten worden. Niets zo vervelend als een podcastopname waarin de voice ontzettend veel gebrom en gezoom-heeft.

Interessant is dat de gamingmodus mét de airco op de achtergrond beter klinkt dan zonder. Het fragment zonder is wel opgenomen met een open raam terwijl het buiten aardig waaide, dus wellicht dat het anti-ruisconstruct daarop geactiveerd werd en doordat het een minder-constant geluid is het één en ander een wat lastigere situatie vormde. Tijdens onze stream-test merkten we overigens amper een probleem in de gamingmodus.

Er zijn trouwens ondanks dat een Streamplify-softwaresuite mist, wel wat andere tools waarmee je het resultaat kunt beïnvloeden zodat je door bijvoorbeeld het laag iets op te schroeven om een wat rijkere weergave te krijgen.

 

Conclusie

Als je net begint met je podcast of streamkanaal en/of niet zeker weet hoe toegewijd je aan de gang wil gaan als creator, is de Streamplify mic een solide optie. We hebben het over een zeer compleet geleverde set, terwijl de prestaties eveneens degelijk zijn. De Mic is verder compact, en licht van gewicht. Daarnaast is de prijs zeer toegankelijk.

De RGB-ring moet wellicht je ding zijn, en het is jammer dat qua modus-indicaties er niet wat betere keuzes gemaakt zijn. De verlichting kan echter ook uit, al denken we dat er ook genoeg mensen zijn die de licht-effecten wél leuk vinden.

Nadelen zijn dat er geen eigen softwaresuite beschikbaar is om de Mic te configureren en je hiervoor afhankelijk bent van externe tools en dat je beperkt bent tot mono-opnames. Voor een entry-level product kunnen we hier echter prima mee leven. We stellen dat de Streamplify Mic dan ook een aanrader is voor iedereen die de eerst stappen wil zetten in de wereld van podcasten of streaming, of gewoon een toegankelijk geprijsde microfoon wil voor andere algemeen PC-gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.