Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Landelijk verbod op lootboxes in de maak

Geleidt door het CDA, zijn een aantal regeringspartijen van mening dat lootboxes zo snel mogelijk illegaal moeten worden in Nederland. De constructie die in games wordt gebruikt om tegen betaling een onbekende voortgang te boeken, is niet geschikt voor kinderen.

Lootboxen kun je het beste vergelijken met een pakje Pokémon kaarten. Je koopt het pakje in de hoop dat er iets zeldzaams, dus waardevols in zit. Dit kun je vooraf echter niet zien. In games kan dit ook steeds vaker. Diverse regeringspartijen zien dit nu als een verkapte manier van gokken voor minderjarigen, al is het zo dat je hier als beloning dus geen geld krijgt uitgekeerd. Bovendien kan deze manier van gokken erg verslavend zijn terwijl er geen contracten met gamedevelopers zijn getekend waarin ze garant staan voor de zorg om verslaving tegen te gaan.

Naast het CDA staan ook ChristenUnie, VVD, SP, D66 en GroenLinks achter het verbod op lootboxes. In 18 landen zijn 20 consumentenorganisaties al bezig geweest om regulering van de markt voor lootboxen van de grond te krijgen. Hoewel EA al eens veroordeeld is tot een megaboete voor lootboxen in FIFA Ultimate Team, wist EA dit voor het hooggerechtshof terug te draaien. Het initiële argument was dat de lootboxen een individueel gokspel waren. Daar ging de hoge raad uiteindelijk toch niet in mee. Een wetswijziging is dus nodig om gamers te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.