Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Einde van de spiegelreflex (DSLR) voor Nikon

Spannend nieuws uit Japan deze maand. Nikon doet iets dat Canon en Sony vorig jaar al deden. Namelijk; stoppen met het ontwikkelen van grote DSLR camera’s.

De concurrentie met smartphones wordt veel genoemd, maar die concurrentie is er al vele jaren en menig smartphone komt nog altijd met een camera die niet veel beter is dan een goedkope digitale camera aan de onderkant van de markt. Er zijn nog geen smartphone sensoren en lenzen die optisch kunnen tippen aan een goed DSLR optiek.

Echter is de markt voor grote camera’s verschoven naar systeemcamera’s. Die zijn eenvoudiger te ontwikkelen en kunnen veel sneller reageren omdat er geen mechanische acties nodig zijn om een foto te schieten. Bovendien kan cameratechnologie uit de smartphone een weg vinden naar de digitale systeemcamera.

Nikon zal de courante modellen voorlopig nog produceren, verkopen en ondersteunen. Maar op een nieuw model DSLR hoeven we niet te wachten bij de Japanners. Dat verhaal is echt ten einde gekomen.

Sony

Sony stopte in de zomer van 2021 stilletjes met de verkoop van DSLR’s. Daarmee kwam een eind aan de A99ii, A77ii en A68 die tot dat moment nog werden aangeboden.

Canon

Canon liet eind december 2021 weten dat de Canon 1D X Mark III haar laatste DSLR ontwikkeling is. Productie loopt nog, maar we hoeven geen nieuwe DSLR camera’s meer te verwachten van het merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.