Volodymyr Zelensky
Arjan Olsder
Arjan Olsder

The Next Web, van Edward Snowden naar Volodymyr Zelensky in een uur

Deze dagen zijn we in Amsterdam op The Next Web Conference. Tijdens het evenement namen we de tijd om bijgepraat te worden over Web 3.0. In een uur tijd schoven Sir Tim Berners-Lee (bedacht ooit het internet), Edward Snowden (WikiLeaks) en Volodymyr Zelenski (Oekraïne) aan ons voorbij.

Mobilizing digital enterprise to correct the course of the web

Ooit werd het internet gebouwd als plek om innovatie met elkaar te delen. Dit noemen we ook wel Web 1.0. Het was allemaal vrij statisch, maar dat was prima.

Inmiddels leven we in Web 2.0. Bank applicaties. Sociale netwerken. We genereren data die in veel gevallen eigendom is en blijft van het platform waar we dat op genereren. De processen van besluitvorming op die platformen, denk aan banken, gaat compleet buiten ons om. Op basis van voor ons onzichtbare data.

Sir Tim Berners-Lee

Sir Tim Berners-Lee en John Bruce van Inrupt vertellen over hun nieuwe project genaamd Solid. Een project dat veel meer het internet moet zijn dan wat we nu kennen. Waarin jij als gebruiker echt eigenaar bent van je data. Met bijvoorbeeld smart contracts. Dat klinkt lastig, maar is zoveel als dat je toestemming geeft voor bepaalde applicaties en sites om wel of niet jouw data te mogen gebruiken en hoe dat gebruikt mag worden. Wil jij bepaalde data niet met jouw bank of verzekeraar delen, moet dat dus kunnen. Data die de apps en websites genereren, wordt weer opgeslagen in jouw database en jij bepaalt waar die wordt beheerd. Een waar modulair en transparant web.

Trust and transparency in the metaverse era

Met Web 3.0 bewegen we naar een onderdompeling in het web. Met VR en AR wordt het web veel meer onderdeel van onze wereld. Of juist een andere wereld waar we graag in ontsnappen aan de werkelijkheid.

Edward Snowden

Edward Snowden (WiKiLeaks) en Gavin Wood (Etherium) vaan met elkaar in overleg over deze transparantie, maar vooral de gevaren van de delen van het web die eigendom zijn of worden van grote organisaties en eventueel de overheden daar achter. Hoe het Metaverse de veiligheid van de gebruiker ook echt in het geding kan brengen.

Overigens wordt net bekend dat Londen voor uitlevering van Snowden aan de VS is.

Volodymyr Zelensky

De dag werd afgesloten door president van Oekraïne Volodymyr Zelensky. Hij verscheen via een hologram op vier tech beurzen in Europa: The Next Web conferentie in Amsterdam, London Tech Week in Londen, VivaTech in Parijs en Brilliant Minds in Stockholm.

Volodymyr Zelensky

Uiteraard met zijn boodschap dat Oekraïne hulp nodig heeft, maar ook om te benadrukken dat het een land is met veel innovatie in tech. Iets dat we ook terugzien in de aanwezigheid van bedrijven uit Oekraïne op TNW. Zijn groene shirt lijkt ook zeker aangepast te zijn op de doelgroep in de zalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.